sjajno

OVACIJE GROBARA ZA PASPALJA: Navijači Partizana ČUVENOM PESMOM pozdravili legendu crno-belih! (KURIR TV)

Košarka -

Legendarni košarkaš Partizana i reprezentativac Jugoslavije Žarko Paspalj, počasni je gost predsednika crno-belih Ostoje Mijailovića, na utakmici trećeg kola TOP 16 faze Evrokupa protiv Monaka.

Grobari su ga u dvorani Aleksandar Nikolić dočekali čuvenom pesmom: "Sad si uz'o trofej Paspalje".

Paspalj, koji je trenutno ambasador regionalne ABA lige, ove sezone prilično redovno gleda Partizan, čije je utakmice propuštao, zbog srčanih problema.

Podsetimo, tokom leta 1986. Budućnost je prodala Paspalja Partizanu. Vlade Divac, još jedna buduća zvezda, je takođe tog leta prešao u Partizan. Zajedno sa mladim Sašom Đorđevićem i već dokazanim igračima Milenkom Savovićem i Goranom Grbovićem, Partizan je osvojio prvenstvo pobedom u finalu nad Crvenom zvezdom. Paspalj je igrao dovoljno dobro da bi ušao u nacionalni tima koji je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1987. u Atini. Sledeće 1988. godine, Paspalj je igrao veću ulogu u timu koji je poražen u finalu Olimpijskih igara 1988. od Sovjetskog Saveza i skrenuo pažnju na sebe kao potencijalnu zvezda igrajući sa Partizanom na Mekdonalds Openu.

Godine 1989. Paspalj je postao jedan od prvih evropskih igrača koji je prešao u NBA ligu, pridruživši se San Antonio Sparsima. Međutim, ovaj potez nije bio uspešan i on je nastupio u samo 28 utakmica, postigavši ukupno 72 poena (2,5 po utakmici) za ukupno 181 minut igre. Zato se 1990. vratio u Jugoslaviju i u Partizan. Tu je postao najbolji strelac lige i predvodio je tim, zajedno sa Đorđevićem i Danilovićem, do final plej-ofa, ali je POP 84 i bez Dina Rađe bio prejak.

I pored svega toga, ukupan učinak u sezoni je obezbedio Paspalju dobro plaćen prelazak u grčki Olimpijakos u leto 1991.

Kada se priča o reprezentaciji Paspalj je bio član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila dva srebra na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. i Atlanti 1996., bio se svetski prvak u Argentini 1990, i evropski šampion 1989, 1991. i 1995. Svemu tome treba dodati i bronzu sa Evrobasketa u Atini 1987. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track