VRATIĆU KRVAVO STEČEN NOVAC: Kukoč o prevari i gubitku 5 miliona evra
Foto: Profimedia

advokati su na potezu

VRATIĆU KRVAVO STEČEN NOVAC: Kukoč o prevari i gubitku 5 miliona evra

Košarka -

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Toni Kukoč (51) bio je žrtva ozbiljne finansijske prevare i izgubio je više od pet miliona evra, kada ga je nasamario navodni finansijski savetnik Paolo Banfi, koji mu je na ime investicije u izgradnju hotela u ekskluzivnom skijalištu Sent Moric godinama krao novac.

Kukoč ga je tužio, ali sudski spor se razvlači godinama. Prema poslednjim informacijama, švajcarsko tužilaštvo sakupilo je ogromnu dokumentaciju protiv Banfija.

Italijan je pre dva dana u švajcarskom gradu Luganu morao da da iskaz povodom Kukočeve tužbe.

- Nisam upoznat s Banfijevim iskazom. Zbog specifičnih okolnosti celog slučaja ne mogu ni da kažem nešto više, osim da sam počeo postupak koji će, uveren sam, rezultirati time da vratim novac. Nanesena mi je velika šteta. Na sreću, ni ja ni moja porodica nismo egzistencijalno ugroženi, ali reč je o novcu koji sam krvavo zaradio i zato nemam nameru da odustanem od postupka - rekao je Kukoč za Jutarnji list.

Kukoč i Banfi upoznali su se dok je Hrvat igrao za Beneton iz Treviza, i to na preporuku ljudi iz čuvenog italijanskog kluba. Kad je krilni košarkaš prešao u Čikago i počeo da zarađuje mnogo više nego u Italiji, onda je i saradnja s Banfijem postala intenzivnija.

Kukoču je bio potreban neko da vodi računa o finansijama. Banfi mu je prvo predložio da sav novac prebaci u neku od švajcarskih banaka, a onda je dobio i ovlašćenje da može da rukovodi Kukočevim novcem i da vrši određene transakcije. Italijan je 2004. savetovao tadašnjem košarkašu Milvoki Baksa da u mondenskom skijalištu Sent Moric izgradi hotel, koji je trebalo da ima restoran i sedam luksuznih apartmana za goste visoke platežne moći. Pritom, predložio je da Toni ne ulaže keš, već da podigne kredit i Kukoč je pristao.

Kad je u zimu 2007, po završetku igračke karijere, došao da obiđe radove, Hrvat je shvatio da oni nisu u očekivanoj fazi. Uostalom, objekat nije bio u Sent Moricu, već u 14 kilometara udaljenom selu Madulejn. Tad mu je savetnik obećao da će sve biti gotovo u roku od devet meseci, ali se vremenom ništa nije menjalo.

Kukoč je kasno shvatio da je žrtva prevare i da je Banfi godinama izvlačio novac s njegovog računa. Tek 2012. Hrvat je angažovao advokate iz švajcarskog Lugana, koji su podneli prijavu protiv Banfija i tako je počeo sudski proces koji traje do danas.

Banka je, u međuvremenu, zaplenila hotel koji je bio pod hipotekom i prodala ga. Umesto očekivanih 18 miliona evra, koliko su Kukoča ubeđivali da će biti vrednost nekretnine, sve je procenjeno na svega pet miliona.

Banfi je, inače, zbog raznih pronevera već proveo osam meseci u pritvoru 2015. godine, ali postupak još nije završen. Rekao je da mogu slobodno da ga vrate iza rešetaka, jer nema ni prebijenog evra, pošto je navodno sve prokockao.

Kurir sport / Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track