ORLOVI ODLETELI U KINU NA MUNDOBASKET: Srpski košarkaši u krcatom Pioniru rasturili Izrael u odlučujućem meču (KURIR TV)
Foto: Starsport©

kvalifikacije

ORLOVI ODLETELI U KINU NA MUNDOBASKET: Srpski košarkaši u krcatom Pioniru rasturili Izrael u odlučujućem meču (KURIR TV)

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo, koje će se od 31. avgusta do 15. septembra igrati u Kini, pošto je u odlučujućem meču kvalifikacija u prepunoj dvorani Aleksandar Nikolić u Beogradu savladala Izrael 97:76 (26:18, 23:15, 18:17, 30:26) i kao treća u grupi izborila plasman na Mundobasket.

1 / 44 Foto: Starsport©

Najbolji igrači našeg tima bili su Dragan Milosavljević sa 20 poena, ali i četiri prelepe asistencije, Vladimir Lučić sa 22 poena, kao i Miloš Teodosić sa 11 poena i devet moćnih asistencija (bio je dobar čak i u odbrani).

U poraženom sastavu istakli su se Džejk Koen sa 16 i Ti Džej Klajn sa 12 poena.

Odlično je Srbija počela meč u prepunoj dvorani Aleksandar Nikolić. Posle 3. minuta tim selektora Aleksandra Đorđevića je vodio 7:0, posle poena Milosavljevića (pet) i Tepića. Izraelci su se posle prvog šoka oporavili i trojkama na polovini četvrtine stigli ndo izjednačenja 13:13. Potom na scenu stupaju razigrani Milosavljević i Teodosić, pa Srbija serijom 5:0 ponovo stiče prednost, koja je posle skoka u napadu i jednog poena Jelovca i nove trojke

Teodosića posle deset minuta iznosila osam poena 26:18.

Srbiju je u drgoj četvrtini vukao odlični Dragan Milosavljević. Bivši kapiten Partizana, koji sada nastupa za špansku Malagu je za 15 minuta ubacio 16 poena uz jedan promašaj iz igre. Uz njega dobro je igrao i razuigravao kapiten Teodosić, pa smo konstantno bili u vođstvu. Poslednjih pet minuta prvog dela meča tim selektora Đorđevića je odigrao sigurno, pa je na poluvremenu Srbija vodila 49:33.

U trećem kvartalu imali smo 22 poena viška 59:37. Izrael je tada serijom 9:0 prišao na 13 poena zaostatka, ali smo posle tajm-auta selektora Đorđevića, igrom na centre odbili napad rivala i u poslednjih deset minuta ušli sa 17 poena prednosti 67:50.

U poslednjem kvartalu, smo imali maksimalnih 25 poena prednosti, a publika je aplauzom pozdravljala svaki dobar potez izabranika Đorđevićevog tima u odbrani i napadu.

Četvrta četvrtina

40. minut 97:76 - Kraj utakmice

38. minut 90:65 - Treća Trojka Lučića za maksimalnu prednost

35. minut 80:58 - Trojka Lučića

34. minut 74:58 - Srbija sada uspeva da održi stečenu prednost, a u timu Izraela na parketu je i Deni Avdija sin nekadašnjeg košarkaša Zvezde i Makabija Zufera Avdije.

U dvorani je 6890 gledalaca

foto: Kurir Sport/Dejan Ignjatović

Četvrta četvrtina

30. minut 67:50 - Posle malog pada i serije rivala, razlika je opet blizu 20 poena

29. minut 67:48 - Odbili smo napad Izraela

27. minut 59:46 - Posle serije Izraela 9:0 Đorđević je zatražio minut odmora

24. minut 57:35 - Trojka Birčevića

Treća četvrtina

20. minut 49:33 - Simonović sa zvukom sirene!

19. minut 47:31 - Nova trojka Teodosića

17. minut 38:31 - Veoma smo sigurni u odbrani koje nam donose siguran napad

15. minut 31:23 - Serija Dragana Milosavljevića, dvojka (zakucavanje na pas Teodosića), pa trojka

foto: Starsport©

14. minut 26:23 - Serija Izraela od pet poena posle koje je Đorđević zatražio minut odmora

Druga četvrtina

10. minut 26:18 - Odlična završnica četvrtine. Poen Jelovca posle skoka u napadu i trojka Teodosića

8. minut 18:13 - Seriija Srbije 5:0 uz trojku Teodosića

6. minut 13:13 - Izarelci su se oporavili do šoka i izjednačili

4. minut 9:3 - Trojka Milosavljevića, pa dvojke Tepića i Milosavljevića, odlično smo počeli

1. minut 2:0 - Pogodak Raduljice, dvorana je puna

Prva četvrtina

Posle neočekivanog poraza od Estonije (71:70) za siguran plasman na Mundobasket naš tim će morati da savlada selekciju Izraela, koja u slučaju pobede, takođe vidi svoju šansu za plasman na šampionat sveta. Srbija može i da izgubi do 22 razlike, ali u tom slučajku plasman u Kinu ostvariće samo ako Gruzija savlada Estoniju.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je da je svestan težine zadatka i da njegov tim pobedom nad Izraelom mora da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo u Kini. Naše košarkaše očekuje velika podrška sa tribina, sve ulaznice za ovaj meč su rasprodate.

"Svesni smo u kakvoj smo situaciji i znamo šta nam je činiti. Sa Izraelom nas čeka najbitnija utakmica, kao i pre nekoliko godina kada je odlučivao meč poslednjeg kola protiv njih u Beogradu za plasman na EP. Sigurno nas čeka tvrd meč", rekao je Đorđević.

Selektor Orlova može da ima razloga za zabrinutost, prvo zbog slabe igre prikazane u Talinu kao i zbog činjenice da je Izrael mnogo bolja ekipa od Estonije.

U odnosu na poraz u Estoniji (71:70), Đorđević će za meč sa Izraelom moći da računa i na Nikolu Milutinova i Vladimira Lučića, koji su se posle evroligaških utakmica, pridružili nacionalnom timu, dok je u Beogradu i Vasilije Mićić, ali njegov nastup zbog povrede neizvestan.

Utakmica između Srbije i Izraela igra se od 16 časova u hali "Aleksandar Nikolić" u Beogradu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track