CRVENO-BELIMA DRAMA U DERBIJU: Zvezda dobila Partizan, crno-beli promašili pobedu (KURIR TV)
Foto: Starsport©

ABA LIGA

CRVENO-BELIMA DRAMA U DERBIJU: Zvezda dobila Partizan, crno-beli promašili pobedu (KURIR TV)

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan 70:68 (16:16, 16:18, 20:14, 18:20) u utakmici 20. kola ABA lige.

Crvena zvezda je nešto bolje počela utakmicu pred oko 5.000 gledalaca u hali "Aleksandar Nikolić", Branko Lazić je s pet poena predvodio svoj tim, koji je u dva navrata dolazio do šest poena prednosti.

Partizan je u uvodnim minutima ima dosta problema u šutu iz igre, ali su ipak uspeli da promene situaciju serijom 8:0 u finišu prve i početkom druge četvrtine. Ta serija produžena je do 17:4, a predvodili su je Vanja Marinković i Džok Lendejl, pa su crno-beli u jednom trenutku vodili sa 29:21.

Zvezda je posle lošeg perioda igre serijom 7:0 došla do izjednačenja - 32:32, ali je pet sekundi pre kraja poluvremena Rade Zagorac s linije za slobodna bacanja doveo Partizan do nove prednosti s kojom se otišlo na prvu pauzu.

Na početku drugog poluvremena Zvezda je ekspresno došla do preokreta i vodjstva od 40:34, pošto su Regland i Lazić pogodili za tri, a Beron je potom iznudio nesportski faul Nikole Jankovića i oba puta pogodio sa linije za slobodna bacnja.

Seriju Zvezde okončao je polaganjem Ognjen Jaramaz posle dva i po minuta igre u trećoj četvrtini. U tim trenucima poeni Jaramaza nisu mnogo uzdrmali crveno-bele, pošto je tim Milana Tomića u dva navrata odlazio na osam poena prednosti.

Situacija se ipak promenila u završnici kada je Partizan u novoj seriji došao dao izjednčenja, ali je Zvezda ipak pred poslednju četvrtinu uspela da dodje do 52:48.

Zahvaljujući Lendeljlu, ali i Renfrou, Partizan je uspeo da preokrene, a imao je i priliku da dodje do ubedljivijeg vodjstva od pola koša, medjutim, Ognjen Jaramaz nije bio najuspešnji s linije za slobodna bacanja.

Delovalo je da će Zvezda mirno ući u završnicu utakmice, s obzirom na to da

je imala četiri poena prednosti i nekoliko napada da stekne ubedljivije vodjstvo, ali je Partizan posle ofanzivnih skokova, te trojki Lendejla i Jaramaza poveo sa 68:66.

Regland je brzo poentirao za dva i doneo izjednačenje, te je Jaramaz u narednom napadu izgubio loptu. Plejmejker Zvezde je potom otišao na liniju za slobodna bacanja i oba puta pogodio za 70:68 na 10 sekundi pre kraja meča.

Posle tajm-auta Andree Trinkijera, odigran je napad za Markusa Pejdža, ali on nije bio precizan za tri, a Kejsi Rivers, koji je debitovao na ovom meču, upisao je defanzivni skok i iznudio faul. On ipak nije pogodio nijedno bacanje i rešio pitanje pobednika, ali crno-belima nije ostalo vremena za napad.

Zvezda je prva na tabeli ABA lige sa 19 pobeda iz 20 utakmica, dok je Partizan četvrti sa 13 trijumfa i sedam poraza.

U Partizanu najefikasniji Lendejl i Marinković po 13 poena, Renfro ih je pratio sa 10, a u Zvezdi najbolji Reglend sa 18, Majkl Odžo sa 16, a Beron je upisao 12 poena. Novajlija Rivers bez ijednog poena na debiju.

1 / 40 Foto: Starsport©

Četvrta četvrtina

40. minut 70:68 za Zvezdu - Rivers je promašio oba bacanja, a zatim je Vanja Marinković promašio zicer za izjednačenje

40. minut 70:68 za Zvezdu - Pejdž je promašio trojku

40. minut 70:68 za Zvezdu - Reglend je pogodio oba bacanja

40. minut 68:68 - Jaramaz je faulirao Reglenda 10 sekundi pre kraja! Trinkijeri je to tražio

40. minut 68:68 - Reglend na prodoru

40. minut 68:66 za Partizan - Kakva trojka Jaramaza sa korakom u nazad

39. minut 66:65 za Zvezdu - Trojka Lendejla

39. minut 66:62 za Zvezdu - Period igre bez poena

37. minut 66:62 za Zvezdu - Važan pogodak Regleda

36. minut 61:57 za Zvezdu - Važni poeni Lazića

34. minut 57:55 za Zvezdu - Trojka Fajea

34. minut 55:54 za Partizan - Jaramaz je pogodio dva bacanja, za prvo vođstvo Partizana u nastavku

33. minut 54:53 za Zvezdu - Lendejl je promašio bacanje za izjednačenje

33. minut 54:51 za Zvezdu - Pejdž postiže prve poene

Četvrta četvrtina

30. minut 52:48 za Zvezdu - Perperoglu je pogodio težak šut

29. minut 50:46 za Zvezdu - Odžo je do sada najbolji igrač Zvezde

27. minut 46:44 za Zvezdu - Centri crveno-belih su promašili nekoliko bacanja, a Partizan je vezao 7 poena i potpuno se vratio u meč

26. minut 46:37 za Zvezdu - Četvrto kucanje Odža

foto: Starsport©

23. minut 40:36 za Zvezdu - Jaramaz prodorom postiže prve poene za Partizan u nastavku

22. minut 39:34 za Zvezdu - Domaći tim je u seriji 8:0 za minut i 20 sekundi igre

21. minut 38:34 za Zvezdu - Trojke Reglenda i Lazića

Treća četvrtina

20. minut 34:32 za Partizan - Zagorac je sa penala postigap poslednje poene u prvom poluvremenu

19. minut 32:28 za Partizan- Trojka Marinkovića sa jedne i Berona sa druge strane

17. minut 29:23 za Partizan - Vanja Marinković ima već 10 poena

15. minut 25:20 za Partizan - Džok Lendejl radi sjajan posao na obe strane terena

11. minut 18:16 za Partizan - Crno-beli su u seriji 8:0

Druga četvrtina

10. minut 16:16 - Partizan je preko centara uspeo da se vrati, pa posle deset minuta niko nema prednost

8. minut 16: 12 za Zvezdu - Kej Si Rivers je prvi put ušao u igru u dresu Zvezde

6. minut 11:6 za Zvezdu - Crveno-beli su u seriji 6:0

3. minut 6:5 za Partizan - Trojka Renfroa

2. minut 3:2 za Partizan - Vanja Marinković, uz faul. Igrač Partizana je potom ubacio i dodatno bacanje

1. minut 2:0 za Zvezdu - Lazić je pogodio prvi šut na meču. On inače, igra 500. meč za crveno-bele

1 / 16 Foto: Starsport©

Prva četvrtina

U dvorani će biti i košarkašice Crvene zvezde, koje su došle da podrže crveno-bele košarkaše

foto: Kurir sport/Jovana Marković

Crveno-beli su prvi na tabeli sa 18 pobeda i jednim porazom, a crno-beli su četvrti skorom 13/6.

Zvezda je domaćin, pa će se utakmica igrati pred njenim navijačima.

Trener košarkaša Crvene zvezde Milan Tomić izjavio je da je ekipa spremna za derbi protiv Partizana i da će ući u meč bez kalkulacija.

"Derbi je kao što sam uvek govorio specifična utakmica, utakmica o kojoj se priča danima pre nego što počne. Mi znamo koji je naš cilj u ovom meču, znamo koliko je ova utakmica važna i za naše navijače i za nas. Kod nas nema kalkulacija, ni 0,0000 posto. Prvi smo na tabeli, obezbedili smo prednost domaćeg terena pred plej-of, za to smo se borili od oktobra meseca, ali ćemo se boriti na ovoj utakmici kao da ništa nismo osigurali ili obezbedili", rekao je Tomić za klupski sajt.

foto: Starsport

Prema njegovim rečima, potrebno je da ekipa odigra borbeno, čvrsto, ali sa puno pameti, u oba pravca.

"Imaćemo halu u kojoj će biti naši navijači i želimo da iskoristimo tu ogromnu energiju sa tribina, ali moramo da je iskoristimo pametno i da budemo skoncentrisani na stvari koje smo se dogovorili pre utakmice. Bićemo kompletni, pauza nam je dobrodošla, tu je i Kej-Si Rivers, koji se imao vremena i dobro se uklopio u hemiju ekipe", poručio je Tomić.

Zvezda je nedavno izgubila od Partizana u finalu Kupa Koraća, bez Riversa, a Amerikanac jedva čeka debi u crveno-belom dresu.

"Važno je da uđemo čvrsto u utakmicu i iskoristimo energiju koju će nam dati naši navijači. Derbi je takva utakmica da je uvek uzbudljivo i neizvesno, tako je svuda, ali navijači Crvene zvezde pred kojima sam igrao i ranije, su definitivno naš šesti igrač i to treba da iskoristimo kao dodatno motivaciju'', rekao je Rivers.

Trener košarkaša Partizana Andrea Trinkijeri izjavio je da meč protiv Crvene zvezde nije pitanje "života i smrti", ali da bi voleo da njegov tim pobedi i vidi beogradski duel u finalu plej-ofa.

"Izuzetno bih voleo da imamo dva beogradska kluba koji bi igrali finale ABA lige, što bi značilo da se Evroliga vratila u grad. Igrači, navijači, ja, svi bismo želeli da se Partizan vrati u Evroligu. Imamo velikog rivala, daleko najbolju ekipu u ABA ligi. Selektor Đorđević je pozvao tri igrača iz Zvezde, a samo jednog iz Partizana", izjavio je Trinkijeri novinarima na treningu ekipe.

foto: Starsport©

On je istakao da je su crveno-beli favoriti u nedeljnom meču.

"Doveli su Kej-Sija Riversa i apsolutni su favoriti. Oni su top ekipa. Rivers je odličan šuter i s njim će biti još teže protiv Zvezde. Mi ćemo dati sve, čak i ono što nemamo. Jedinu stvar koju ne mogu da prognoziram jeste rezultat", rekao je Trinkijeri.

Italijanski stručnjak osvrnuo se i na rivalstvo koje postoji između dva kluba.

"Ovakvo rivalstvo postoji samo ovde i možda samo na još tri mesta na svetu. U Milanu gde sam rođen postoji samo rivalstvo u fudbalu, a ovde u fudbalu, košarci, rukometu, vaterpolu... I to je nešto specijalno", rekao je Trinkijeri.

Ako Partizan pobedi, onda bi mogao da se nada potencijalnom finalu sa Crvenom zvezdom.

"Ja ne računam, ja sanjam. Budim se u toku noći i kažem 'Ajmo u Evroligu'. Ipak, ne volim priču 'život ili smrt'", rekao je trener crno-belih.

Italijan je komentarisao i zdravstveno stanje igrača.

"Trebala nam je pauza, dobro smo radili, ali to ništa ne znači. Sve je u glavi. Nismo svi zdravi, ali bićemo", rekao je Trinkijeri.

Košarkaš Partizana Vanja Marinković rekao je da veruje da će Crvena zvezda pobedom u predstojećem derbiju pokušati da "umanji" trijumf njegove ekipe u Kupu Radivoja Koraća, ali je istakao da će se crno-beli potruditi da tako ne bude.

"Dosta je prošlo (od finala Kupa Radivoja Koraća), prošlo je 15-16 dana... Oni će sigurno da se trude da poprave utisak iz finala. Mislim da smo spremni, da smo imali dobar period iza nas. Verujem da su i oni dobro odradili pripremu tako da će biti interesantno, pogotovo što igramo pred njihovim navijačima koji nisu podeljeni nego su svi zajedno", rekao je Marinković novinarima u Beogradu.

foto: Starsport©

"Mislim da će biti sjajan meč", dodao je on.

"Očekujem dosta bolju Zvezdu sigurno. Pokušaće da pokažu da finale Kupa nije bilo njihovo pravo lice, a mi ćemo da nastavimo da igramo kao u Nišu", rekao je Marinković i istakao da veruje da je njegova ekipa dolaskom Ognjena Jaramaza još bolja.

Upitan šta je osvajanje Kupa promenilo, Marinković je naveo da prvi trofej u sezoni dosta znači, ali da je njegovoj ekipi glavni cilj ono što sledi.

"Nama je glavni cilj ovo što se igra za vikend, derbi i ABA liga. Oni će da se trude da naš Kup umanje pobedom u nedelju, a mi ćemo da se potrudimo da tako ne bude", rekao je Marinković.

"Mislimo samo o Zvezdi. U glavi su i kalkulacije... To je sad najmanje bitno, bitno je da se mi spremimo koliko god možemo za nedelju, da damo sve od sebe", rekao je Marinković.

Utakmica između Zvezde i Partizana igra se sutra od 18 sati u dvorani Aleksandar Nikolić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track