KAD SU RAZA I EKIPA POKORILE STARI KONTINENT: Pre 30 godina košarkašice tuzlanskog Jedinstva postale su šampionke Evrope (VIDEO)
Foto: Printscreen

istorija sporta

KAD SU RAZA I EKIPA POKORILE STARI KONTINENT: Pre 30 godina košarkašice tuzlanskog Jedinstva postale su šampionke Evrope (VIDEO)

Košarka -

Ženski košarkaški klub Jedinstvo iz Tuzle je 20. marta 1989. godine osvojio je titulu prvaka Evrope.

Deset godina posle trijumfa Crvene zvezde u Kupu šampiona (u La Korunji protiv mađarskog BSE) druga titula ženskog klupskog prvaka kontinenta stigla je u Jugoslaviju. Jedinstvo je put ka tronu počelo u kvalifikacijama sigurnim pobedama nad Elitzurom iz Tel Aviva (70-53, 84-59) a rivali u finalnoj grupi bili su Birsfelden (Švajcarska), Basket Astarac (Francuska), Levski Spartak (Bugarska), Dinamo Novosibirsk (SSSR), Praha (Čehoslovačka) i Primiđi Vićenca (Italija).

Uprkos dva poraza od Dinama iz Novosibirska i jednog od Primiđija, Jedinstvo se našlo na drugom mestu i izborilo pravo igranja super-finala. Ogroman hendikep bila je činjenica da se poslednja utakmica igrala u Firenci, dakle u zemlji iz koje je bio drugi finalist, ali ni to nije sprečilo ekipu iz Tuzle da se popne na krov Evrope. U grupi su bili 1-1, s tim što Jedinstvo kod kuće pobedilo 75:70 a Primiđi na svom terenu 77:53.

Razliku u finalu napravila je Raza Mujanović, nerešiva enigma za Italijanke i Amerikanke u sastavu Primiđija. Raza je dala 35 poena, iz igre je šutirala neverovatnih 15/18. Trener Miki Vuković je otvorio meč sa standardnom petorkom: Mara Lakić na pleju, dva beka sa odličnim šutem bile su Hot i Došić, a ispod koša Dragićević i Mujanović.

Raza Mujanović je prosto anulirala Amerikanku Lorens, koja je u prvom poluvremenu šutirala 3/12 i još napravila tri lične greške. Tuizlanke su stalno bile u vođstvu, ali nedovoiljno ubedljivom da bi bile sigurne. U 24.minutu prednost je iznosila samo poen, 44-43, ali je Blanže napravila 4. ličnu i otišla na klupu. Mujanović je u 27. minutu već imala na svom kontu 26 poena sa šutem 12/14. U 36. minutu Mara Furlin je uspela da izjednači (62-62), ali Mujanović i Došić (trojkom) dovode meč u dobijenu završnicu (71-64)….

Naslov izveštaja u “Gazeti delo Sport” bio je: Gigantska Mujanović prekinula seriju Vićence. Trijumf je bio kruna dugogodišnjeg rada Mikija Vukovića koji je ekipu preuzeo 1977. kada je bila u Drugoj ligi.

Na kraju utakmice trofej šampionkama iz Tuzle uručili su Borislav Stanković, generalni sekretar FIBA, i Ivajlo Gerčev ispred bugarskog lista “Narodni sport”, koji je bio darodavac pehara. Zabeleženo je da je pobednik od FIBA dobio i 5.000 maraka.

Jedinstvo - Primiđi Vićenca 74:70 (37:35)

Firenca, 22.03.1979. Gledalaca: 4.000. Sudije: Kotleba (Čehoslovačka) i Džons (Engleska).

Jedinstvo: Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić 4 (2-2), Vesna Podanin, Dragana Jevtić, Smilja Radenović, Razija Mujanović 35 (5-6), Zorica Dragićević 8, Naida Hot 8, Stojanka Došić 19 (10-16). Trener: Mihajlo-Miki Vuković

Kurir sport / Koš magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track