BORBA ZA ŽIVOT LEGENDARNOG HRVATA U RATOM ZAHVAĆENOJ LIBIJI: Pakujem se! Pokušaću kolima da stignem do Tunisa... (FOTO)
Foto: EPA/ANDY RAIN

POKUŠAVA NA SVE NAČINE DA SE SPASI

BORBA ZA ŽIVOT LEGENDARNOG HRVATA U RATOM ZAHVAĆENOJ LIBIJI: Pakujem se! Pokušaću kolima da stignem do Tunisa... (FOTO)

Košarka -

Hrvatski trener Željko Pavličević preživljava pravu borbu za život u ratom zahvaćenoj Libiji.

Hrvatski stručnjak je pre dva meseca preuzeo klub Al Itihad iz Libije koja je na rubu rata.

Pokušao da ode iz Tripolija avionom, ali je aerodrom bombardovan, pa odlučio da put Tunisa krene kolima.

Međunarodni aerodrom Tripoli nalazi se na udaljenosti od 34 kilometra od glavnog grada Libije. Vazdušna luka nije operativna od 2014. godine. Nakon žestokih bitaka između različitih libijskih oružanih grupa na teritoriji aerodroma, izgoreo je deo zgrade terminala, a eksplozije granata nanele su značajnu štetu na pisti. Poslednjih godina je funkciju glavnog aerodroma Tripolija preuzeo vojni aerodrom Mitiga, koji se nalazi na 11 kilometara od Tripolija.

Željko Pavličević (68), hrvatski trener koji je sa Cibonom i Splitom bio prvak Evrope 1986, odnosno 1991. godine, vodi životnu borbu, jer se nalazi u Libiji koja je ponovo zahvaćena građanskim ratom.

foto: EPA

"Tripoli je pod opsadom, velike bitke se vode oko grada, čuje se to dobro, vidimo i avione. Ne vidim previše stranih novinara što možda i nije dobar znak. Pakujem se kod kuće, nadao sam se da ću moći avionom, ali u ponedeljak su bombardovali aerodrom pa ću pokušati automobilom do Tunisa", rekao je Pavličević za hrvatske medije.

Njegovi strani igrači u klubu Al Itihadu već otišli kućama, kao i njegov pomoćnik, Zadranin Luka Bujas, pišu "Sportske novosti".

Željko Pavličević je u karijeri vodio Cibonu, Ferolu, Tau Vitoriju, Solit, Panatinaikos i Zagreb, a četiri godine bio je selektor Japana.

Sa Cibonom je 1986. godine osvojio titulu prvaka Evrope, da bi isto ponovio pet godina kasnije na klupi Jugoplastike.

foto: EPA/ANDY RAIN

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track