OD DEBELOG PLEJMEJKERA DO JEDNOROGA: Hrvati napisali tekst o Nikoli Jokiću i podigli buru u regionu! Evo kako doživljavaju srpsku zvezdu iz NBA lige (VIDEO)
Foto: AP

SOMBORAC OSTAVIO JAK UTISAK

OD DEBELOG PLEJMEJKERA DO JEDNOROGA: Hrvati napisali tekst o Nikoli Jokiću i podigli buru u regionu! Evo kako doživljavaju srpsku zvezdu iz NBA lige (VIDEO)

Košarka -

Nikola Jokić je završio ovosezonsku NBA odiseju eliminacijom Denvera od Portlanda u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije.

Jokić je i u odlučujućem sedmom meču serije bio sjajan, sa 29 poena i 13 skokova, ali je posle meča preuzeo odgovornost za neuspeh!

Gorostas iz Sombora je igrama, ali i ponašanjem, duhovitošću i liderskim sposobnostima oduševio sve, ne samo u Americi, nego i mnogo dalje, pa i u našem regionu.

Tekst o Nikoli Jokiću na hrvatskom portalu "Index" je uzburkao region.

"Džoker se u ovoj sezoni nije nametnuo samo kao jedan od najboljih mladih igrača lige nego i kao jedan od najsvestranijih, najatraktivnijih i najboljih NBA centara, što će nesumnjivo 'naplatiti' odabirom u prvu ili drugu najbolju petorku lige. Već je dobio status 'jednoroga', kako Amerikanci nazivaju igrače s jedinstvenom kombinacijom fizičkih i tehničkih karakteristika", kaže se u tekstu.

O svestranosti Nikoline igre najbolje govore njegovi tripl-dablovi.

"Iako je poslednjih godina Rasel Vestbruk pokazao kako rekordi Oskara Robertsona, za koje se smatralo da neće biti srušeni, zapravo dolaze u opasnost, uvek ostaje nekakva senka iza učinka dinamičnog plejmejkera. Već su opevane njegove obrambene reakcije u kojima pušta igrača na šutu i trči pod obruč po skok ili postojanje nekakve nevidljive sile koja redovno udaljava Stivena Adamsa od lopte čim je Vestbruk u blizini. Nikola Jokić, s druge strane, nekako to čini prirodno. Njegova prednost u odnosu na Vestbruka je ta što kao centar ipak ima više mogućnosti da uhvati loptu, ali njegov način na koji vidi teren i kretnje saigrača jedan je od najboljih u celoj ligi. Prirodna lakoća dodavanja nešto je s čime se igrač jednostavno rodi, nešto što deluje poprilično jednostavno kad to on radi, a zapravo je veoma teško", dodaje se u tekstu.

Autor se zatim vraća u prošlost, u klinačke dane sada najboljeg košarkaša Denvera i poredi ga sa legendarnim centrom San Antonija Timom Dankanom.

"Vratimo li se desetak godina unazad, ova cela priča bila bi fikcija. Mladi Nikola na ulasku u pubertet nije želeo da bude košarkaš, iako su dva starija brata pokušavala izgraditi karijeru, već je hteo da radi s konjima. Sličnu je priču imao Tim Dankan. Jedan od najboljih igrača u istoriji, kamen temeljac San Antonio Sparsa koje danas poznajemo, u mladosti je trenirao plivanje i skoro je završio u bazenu umesto na košarkaškom parketu. Umešao se uragan Hugo, uništio jedini olimpijski bazen na Devičanskim ostrvima i stavio izbor pred Dankana. Plivati u okeanu ili odustati. Na kraju je strah od ajkula presudio i dobili smo 20 godina košarkaške poezije", stoji u tekstu "Indexa".

(Index.hr, Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track