POMEN

POLA VEKA OD SMRTI ŽUĆKA: Na Novom groblju obeleženo pet decenija od odlaska Radivoja Koraća (KURIR TV)

Košarka -

Poštovaoci lika i dela legenardnog jugoslovenskog košarkaša Radivoja Koraća u "Aleji velikana" na Novom groblju okupili su se na pomenu povodom pet decenija od smrti popularnog Žućka.

Na komemorativnom skupu povodom pet decenija od smrti legendarnog košarkaša okupio se veliki broj ljudi.

Počast velikanu jugoslovenske košarke odali su članovi OKK Beograda, kluba čije je boje branio legendarni Žućko, kao i košarkašice Radivoja Koraća, koje sa velikim ponosom na dresu nose ime najboljeg strelca u istoriji Evropske košarke.

foto: Kurir Sport

Na tom skupu emitovan je i film posvećen Radivoju Koraću.

foto: Sonja Spasić

Radivoj Korać Žućko je bio jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša. Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima, dve na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963, i četiri prvenstva Jugoslavije.

foto: Sonja Spasić

Radivoj Korać je poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 km od Sarajeva, posle utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine.

foto: Sonja Spasić

FIBA je 1971, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije. Pehar koji se dodeljivao pobedniku ovog takmičenja nazvan je „Žućkova levica”. Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002. a Košarkaški savez Srbije i Crne Gore je promenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

1 / 30 Foto: Sonja Spasić

Radivoj Korać je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

kurir.rs / kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track