RIVERS ODVEO CRVENO-BELE U FINALE: Zvezda dobila dramu protiv Mege, sada čeka rivala u borbi za titulu
Foto: Starsport©

SUPERLIGA SRBIJE

RIVERS ODVEO CRVENO-BELE U FINALE: Zvezda dobila dramu protiv Mege, sada čeka rivala u borbi za titulu

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde savladali su posle velike drame Megu 96:91 u drugoj utakmici polufinala plej-ofa Superlige Srbije i sa dve pobede plasirali se u finale, gde ćeim rivali biti bolji iz meča Partizan - FMP u kojem tim iz Humske vodi sa 1:0.

Utakmici u Beogradu prisustvovale su NBA zvezde Nikola Jokić i Boban Marjanović, trofejni trener Dušan Ivković, Stevan Jelovac...

foto: Starsport©

Prvo poluvreme bilo je ravnopravno nekih 12-13 minuta, a onda Zvezda, predvođena raspucanim Riversom pravi seriju 16:0 za vođstvo od 48:34, međutim Mega do kraja poluvremena uzvraća svojom serijom 16:1 i na odmor domaći odlaze minimalnim vođstvom od 50:49.

Mega je bolje počela i treću četvrtinu, povela je sa 57:51, ali potom sledi period Zvezdine bolje igre, za novi rezultatski preokret i u finišu ove deonice crveno-beli su poveli sa 68:63.

Zvezda je do kraja imala blagu prednost, Mega je u više navrata hvatala priključak, pre svega zahvaljujući raspoloženom Ašćeriću, ali više od toga nije mogla, pogotovo posle pete lične greške Goge Bitadzea, koji je vrlo rano ušao u problem sa faulovima.

Tri sekunde pre kraja, Mokoka je imao dva slobodna bacanja pri vođstvu Zvezde od 92:90, mogao je da izjednači, ali je pogodio samo jedno slobodno bacanje, potom napravio i nesportski faul i tada je sve bilo rešeno.

Sjajni Rivers je sa 29 poena (6 triojki predvodio Zvezdu do pobede, pratio ga je Čović sa 15, a u Megi najbolji Mokoka 22 i Ašćerić sa 20 poena. Zapažen je bio i Edin Atić sa 18 poena, uz 9 asistencija i 7 skokova.

Prva četvrtina

Ekipe na početku igraju u serijama. Zvezda je posle vođstva Mege 2:0 vezala sedam poena, a zatim su domaćin preko Mokoke došli do izjednačenja 7:7. Na polovini prve četvrtine Mega je vodila 11:10.

Veoma se brzo igralo, a ekipe su se uglavnom smenjivale u vođstvu, koje je na isteku deset minuta imala Mega 25:24

Druga četvrtina

Gde su stali u prvom kvartalu igrači Mege i Zvezde nastavili su u drugoj deonici. Najpre je Mega sa pet brzih poena primorala trenera Tomića da već posle 35 sekundi zatraži minut odmora. Domaći su tada vodili 30:24,

Ipak, posle minuta odmora za 3. minuta igre Zvezda je serijom 16:0 potpuno preuzela kontrolu meča.

U tom periodu posebno je dobar bio Kej Si Rivers, koji je u prvih 15 minuta ubacio 13 poena. Na drugoj strani dvocifren broj poena već tada su imali Atić i Bitadze.

Zvezda nije ubacila poen iz igre četiri i po minuta, pa je Mega serijom 16:1 dobila prvo poluvreme za 50:49. Klupa Zvezde je po isteku vremena dobila tehničku grešku.

foto: Starsport©

Treća četvrtina

Mokoka je na startu vezao 6 poena, ali je sa druge strane četvrti faul napravio Goga Bitadze. Mega međutim u prva četiri minuta nije dozvolila Zvezdi da preokrene rezultat, iako je tim trenera Tomića do tada već ubacio deset trojki. Mega je vodila 61:60.

Sa dve nove trojke, Zvezda je tri minuta pre kraja četvrtine povela 66:63. Zvezda je na krilima Čovića kaznila period od tri minuta u kojem mega nije poentirala, da povede 71:63.

Seriju Zvezde od 11:0 prekinuli su Fundić i Atić, a Tomićev tim je u poslednjih deset minuta ušao sa prednošću 73:72.

Četvrta četvrtina

Igra se poen po poen u prvim minutima poslednjeg kvartala. Zvezda sve vreme ima prednost od tri do jednog poena. Odžo je sada prevaga za tim trenera Tomića.

Nešto više od šest i po minuta pre kraja Zvezda je trojkom Riversa došla do 85:79. Luka Ašćerić je trojkom sprečio Zvezdu da stekne veću prednost. Ne samo to, već je i sa dve vezane trojke Ašćerić tri minuta pre kraja primakao Megu na 89:88.

Na drugoj strani Rivers je držao Zvezdu u prednosti i maksimalno napadao Gogu Bitadzea, koji je dva minuta ranije morao napoilje zbog pet prekršaja.

Zvezda je vodila 92:88 kada Mega nije uspela da poentira iz četiri napada, koja je sa tri skoka obezbedio Fundić. Domaći su međutim minut pre kraja, prišli na 92:90 poenima Mokoke, a nešto kasnije imali i napad za izjednačenje, pošto poeni Riversa nisu priznati zbog isteka napada.

.

Mega je posle faula Fajea imala napad za izjednačenje, a tri sekunde pre kraja fauliran je Mokoka. On je pogodio asamo jedno bacanje, a zatim napravio nesportski faul, koji je rešio utakmicu. Rivers je pogodio oba bacanja, a Mega uspela samo da faulira Čovića. On je bio oba puta precizan, a crveno-beli su počeli slavlje pobede koja je došla rezultatom 96:91.

Tok meča

Izabranici trenera Milana Tomića posle pobede u prvom meču (83:72), imaju priliku da se u slučaju trijumfa plasiraju u finale, gde će se za titulu poriti sa pobednikom meča Partizan - FMP, u kom crno-beli vode sa 1:0 u seriji.

Trener Mege Dejan Milojević pred ovaj meč je rekao:

"Imamo veoma malo vremena izmeĐu dve utakmice da se oporavimo i ispravimo greške. Pored agresivne odbrane i dobre energije na parketu, moramo da pokušamo da uvedemo utakmicu u ritam koji nama odgovara, što smo uspeli u dobrom delu prošle utakmice", rekao je Milojević.

"Igramo protiv izuzetno kvalitetnog protivnika i svakako želimo da se prikažemo u što boljem svetlu u finišu ove, za nas odlične sezone, a za šta će to biti dovoljno na kraju, videćemo", dodao je on.

Trener Crvene zvezde Milan Tomić je posle prvog meča bio prilično besan.

– Igrači ne mogu da shvate ono što im govorim cele godine. Ovo je i za vas, nemam šta da krijem. Imali smo razgovor u svlačionici gde je neko od igrača rekao ‘bitno je da smo pobedili. Nije bitno da se samo pobedi, moraš da igraš i odbranu, da čitaš igrače na terenu. Govorio sam da 50-60 posto poena treba da dajemo iz tranzicije. Danas smo dali četiri. Protiv Budućnosti i Partizana smo davali do 30. Ako pred utakmicu kažemo da Mega daje više od 60 procenata poena u kontra napadu, a mi primimo 30, to znači da nismo psihički spremni za utakmicu, rekao je Tomić bez dlake na jeziku.

Treneru crveno-belih zasmetao je takav pristup igrača.

– Pristup uvek mora da bude 100 posto i nije bitno da se samo pobedi! Bitno je da se igra lepa košarka, jer moramo da poštujemo navijače koji su došli da vide dobru košarkašku predstavu. Kao trener, ja ne želim da kažem ‘bitno je da smo dobili’. To je pristup za mali klub, za veliki klub kao što je Zvezda bitno je da se igra na visokom nivou i da ne dopustimo protivniku 30 poena iz kontri. Nismo igrali dobro ni protiv Borca, Dunava… Moji košarkaši moraju da shvate da su profesionalni košarkaši, a ne ljudi koji dođu da otkucaju karticu i da odu. Ako tako rade, onda je bolje da sede kući, to je analiza utakmice, rekao je ogorčeni Tomić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track