NEŠTO POTPUNO NOVO U SRBIJI! ON ĆE PRETVORITI SNOVE U STVARNOST!  Petar Bulatović: Košarka se igra za publiku! Želim pune tribine i Korać u Evropi za četiri godine!
Foto: ŽKK Radivoj Korać

intervju sa NOVIM direktorom žkk radivoj korać

NEŠTO POTPUNO NOVO U SRBIJI! ON ĆE PRETVORITI SNOVE U STVARNOST! Petar Bulatović: Košarka se igra za publiku! Želim pune tribine i Korać u Evropi za četiri godine!

Košarka -

Diplomirani ekonomista i vlasnik kompanije "Fresh design factory", Petar Bulatović (31), nedavno je preuzeo funkciju direktora ŽKK Radivoj Korać.

Mladi preduzetnik iz Beograda 13 godina se uspešno bavi biznisom, a pre ulaska u žensku košarku i saradnje sa ŽKK Radivoj Korać pomagao je i streljački klub "Ušce Novi Beograd".

Kao bivši atletičar, Petar je jako dobro upoznat sa borbom za opstanak koju manje zastupljeni sportovi u društvu svakodnevno vode.

Prvobitna namera bila je da pomogne klubu da u kvalitetnoj opremi započne novu sezonu, međutim, energija i ljubav svih članova Koraća promenili su njegove planove... Rešio je da postane deo kluba koji nosi ime velikana srpske košarke.

foto: ŽKK Radivoj Korać

Zašto Korać?

- Posredstvom prijateljice Ivane Jurić, dugogodišnjeg člana Korać porodice, pre godinu dana upoznao sam se sa radom i rezultatima kluba. Energija i ljubav svih članova Koraća prema ovom plemenitom sportu nadovezala se na moju želju da pomognem. Sve je počelo kroz sponzorstvo kompanije "Fresh design factory" sa ŽKK Radivoj Korać iskazano u vidu donacije kompletne opreme za seniorsku selekciju. Brzo sam upoznao sve lepote ovog sporta i energiju koja ga nosi, ali i nepravedan odnos javnosti i društva sa druge strane.

Bez obzira na sve, nije lako rešiti ući u projekat oko vođenja jednog sportskog kluba, posebno ženskog?

- Nije to bila brzopleta odluka. Prethodnih godinu dana živeo sam uz Korac, uživao u pobedama, bio tužan nakon poraza... Ali pre svega uspeo sam da sagledam kompletan klub u svim segmentima od terena pa do svih faktora koji uticu i stvaraju mogucnost da funkcioniše na visokom nivou. Puno sam vremena proveo u konstruktivnim razgovorima sa onima koji su godinama ovaj klub gradili i doveli danas do toga da Korać u sportskom smislu bude klub u koraku sa vremenom. Imao sam tu čast da upoznam legendu kluba Dragana Pavlovića čija prerana smrt je kompletnom klubu izuzetno teško pala. Košarkaški svet ostao je bez velikog borca za žensku košarku, a na svima nama je ostao veliki zadatak da se ne dozvoli urušavanje svega što je do sada urađeno. Ono što je Pavke sa sinom Milošem i predsednicima kluba, Goranom Todorovićem i Milanom Tasićem, radio zajedno sa saradnicima sve ove godine je mnogo više od ljubavi prema klubu i košarci. Njihova strast, predan rad kompletnog stučnog štaba, energija i ljubav prema košarci devojcica i devojaka doveli su me do toga da sa svojim timom postanem pokretač boljih dana za naš klupski sport. Saglasićete se sa mnom da trenutni kadetski i juniorski šampion države i ekipa koja je u samom vrhu u seniorskoj konkurenciji zaslužuje bar toliku podršku da može bez poteškoca da igra takmičenja svoje zemlje. Ako se tome još pridoda i titula Jadranske lige (WABA) , Kupa i prvenstva Srbije 2014. godine i prvenstva 2015. i 2016. godine, jasno je da sam postao deo jednog od najtrofejnih klubova košarkaškog sporta.

foto: ŽKK Radivoj Korać

Realno gledano ženska košarka i uopšte ženski sport nisu na nekim visokom granama. Zašto?

- Nažalost, deo smo društva u kom je potpuno normalno to da i posle reprezentativnog evropskog zlata 2015. godine i olimpijske bronze 2016. godine klubovi i ne sanjaju evropska takmičenja. Zadovoljavamo se sa domaćim prvenstvom, a finansijski se i za njega klubovi grčevito bore. Na puno mesta sam pročitao da nam je prvenstvo po kvalitetu na niskom nivou, ali sagledavajući sve okolnosti smatram da je baš na onom nivou na koji smo ga mi kao društvo i postavili. Sam pogled na države u okruženju pokazuje nam da se zemlje koje imaju daleko lošije rezultate od nas (na reprezentativnom nivou) nalaze kilometrima ispred na klupskom nivou.

Otkud navijači na utakmicama Koraća?

- Ti ljudi su moja snaga i vera da su pred nama bolji dani. Ne samo za naš klub vec kompletnu klupsku košarku. Posebno mesto u mom srcu i velika zahvalnost sa moje strane ide upravo navijačima, oni su prihvatili na sebe breme da nepravedno zaboravljen sport vraćaju na mesto koje mu pripada. Svaki pojedinac koji je učestvovao u izgradnji navijačkog segmenta kluba i bio deo naše "KORAĆIZACIJE", kako smo je nazvali, je pođednako zaslužan za odjek u javnosti koji smo napravili.

foto: Kurir

Stvarno je izgledalo čudno da na ženskoj košarci vidimo pune tribine. Kako ste uspeli u tome?

- Moja želja da saznam razlog male posećenosti našeg sporta u srcu glavnog grada dala je rezultat koji ni sam nisam očekivao. Postavio sam pred sebe i svoje saradnike unutar kluba zadatak da pričamo o klubu i našem sportu mnogo više, da čujemo mišljenja i onih kojima naš optimizam nije zvučao realno, ali i one koji su svojim komentarima i verom u nas davali dodatni vetar u leđa. U trenutku kada sam organizacijom odlaska na polufinale prvenstva u Petrovaradin svima dao priliku da kažu šta zaista misle bili su jedinstveni. Okupili su se i zajedno smo pokazali celom regionu da smo za ovakvu sportsku i zdravu pricu spremni da se borimo. Završnice turnira mladih kategorija u Beogradu i Srbobranu i "šesti igrac" Koraća na tim turnirima osvestile su javnost, pokazali kako to treba da izgleda i ma koliko živeli u ovom čudnom vremenu, sport se ipak igra za publiku, a ne za pojedince. Kvalitetan rad stručnog štaba i ostavljeno srce na terenu naših igračica bili su adekvatno nagrađeni, pesmom onih koji su na tribinama bili samo zbog njih, da uživaju u sjajnoj košarkaškoj predstavi. Danas, posle svega, jasno je da naša publika nije publika jednog meča ili turnira, ona predstavlja budućnost koja je pred nama i pokazaće da je sve ovo samo početak jedne velike priče. Za kraj želim da im poručim da bez njih sve ovo što želimo da radimo nije moguće, u našem klubu i našim ambicijama navijači su faktor koji će zavređivati posebnu pažnju - ističe Petar.

foto: Kss

Sve to ispraćeno je u medijski. Velika stvar za Korać bila što su izveštaji o punim tribinama obišli Srbiju, zar ne?

- Mediji su pokazali svoju vrednost i svoju ulogu u društvu i pre nego što im se zahvalim želim da im čestitam na tome. Nije potrebno mnogo mudrosti da razumete funkcionisanje medija... Budite aktuelni, inovativni i pre svega interesantni, ili radite korisne stvari po društvo i oni ce vas ispratiti. A naš primer je pokazao da i oni koji vas ne isprate veoma rado prihvataju interesantne vesti i sami se uključuju u promociju istih. Hvala svima što su prepoznali naš trud i podržali nas na pravi način. Mogu da obećam da ćemo u narednoj sezoni našim aktivnostima biti još kvalitetniji "materijal" za medijske stranice i portale - obećava Bulatović.

Kakav vam je plan za predstojeću sezonu?

- U svojoj uvodnoj reči naglasio sam da sam došao u klub koji poslednjih godina predstavlja sam vrh srpske košarke. Ambicije Koraća su za naše podneblje i do sada bile izuzetno visoke - juriš na prvo mesto domaćeg prvenstva i borba za trofej u Kupu se podrazumevaju. Naše zlatne mlade selekcije nastaviće sa kvalitetnim radom i verujem biti deo završnih turnira u svim takmičarskim kategorijama. Individualni napredak naše dece uvek je imao prioritet u odnosu na rezultate, a praksa pokazuje da napornim radom i rezultati dođu sami po sebi.

Da li imate još neke ideje koji planirate da sprovedete u delo?

- Sada dolazimo i do ključnih pitanja koje sam i licno više puta postavljao - da li je ovo naš maksimum, da prihvatimo 20 gledalaca na mecevima, da zadržimo medijski mrak ženske košarke, zaboravimo na Jadran i Evropu, i dozvolimo da klubovi preživljavaju uz veliku ljubav prema košarci samo onih koji su na terenu i pojedinaca koji će dok mogu biti podrška klubu?

Kako doći do sredstava za funkciosanje kluba?

- Smatram da to nije ono što naš sport zaslužuje, nemamo pravo da krivimo druge za naš poraz već moramo da se mnogo više i jače borimo za svoje mesto u svetu sporta. Svojim ulaskom u klub donosim i četvorogodišnji projekat koji će na svom kraju pokazati koliko smo svi mi koji vodimo klub sposobni da napravimo korak napred i pokrenemo žensku klupsku košarku sa mesta na kome se danas nalazi. Da budem konkretan i jasan, u prvoj sezoni nastupaćemo u domaćem prvenstvu uz izlazak na Jadran i učešce kadetske selekcije u WABA takmicenju sa osnovnim ciljem stvaranja stabilnog finansiranja kluba, dok se u drugoj i trećoj sezoni ocekuje učešce i zapažena uloga na Jadranu i seniorske selekcije. Sve to su samo koraci za ono u šta svi u klubu verujemo a to je da pravim putem Korać u četvrtoj sezoni zaigra evropsko takmičenje.

foto: ŽKK Radivoj Korać

Posao neće biti lak. Na terenu to će i dalje biti klub koji se bori za sam vrh, ali van terena, u organizacionom delu, Korać više neće biti klub koji se miri sa sudbinom i prihvata stanje takvo kako jeste. Od svih državnih institucija koje imaju veze sa sportom tražicemo odmah da nam pokažu put kojim ženska košarka treba da krene da bi naišla na njihovu podršku. Pokušacemo da ostalim klubovima i državnim institucijama ukažemo na važnost televizijskog prenosa našeg sporta i budemo pokretac projekta da se ženska košarka vrati na TV ekrane. Medijskom pokrivenošcu, popularizacijom košarke kod navijača i podizanjem marketinga kluba na viši nivo, ŽKK Radivoj Korac će pokazati svojim primerom u kom smeru je potrebno da idemo svi zajedno. Verujem da ćemo biti prvi klub koji svojim saradnicima i sponzorima nudi saradnju, a ne moli za pomoć. To je osnovni princip za koji se licno zalažem i od toga ni jednog trentka ne želim da odustanem. Naš klub ce biti kvalitetan partner i sa svojim prijateljima graditi saradnju na obostrano zadovoljstvo jer je samo takav princip dugoročno održiv i zdrav.

foto: ŽKK Radivoj Korać

Gde će biti dom Koraća u narednoj sezoni?

- Seniorska selekcija koja je iz tehnickih razloga prethodne sezone nastupala van našeg SC „Radivoj Korać" od naredne sezone svoje mečeve će igrati u svojoj hali i sve što bude neophodno uradićemo da se to omogući. U našem domu bićemo odlični domacini i tvrd orah za svakog protivnika.

Na kraju, ne zato što je manje bitno, već naprotiv od izuzetne je važnosti, Srbija će upoznati klub koji svojom društvenom odgovornošcu daje primer ne samo sportu već i kompletnom društvu. Sa jedne strane naš humanitarni rad bice prepoznatljiv jer pre svega svi mi kao pojedinci želimo da pomognemo a verujemo da ćemo sa svojim sponzorima biti učesnici velikog broja humanitarnih akcija i tako biti dobar primer za sve.

Kako povećati broj devojčica koje treniraju košarku?

- Jedan od našina je naš projekt kampa "Radivoj Korac" na Zlatiboru, čime započinjemo veliku akciju organizacije najkvalitetnije školice košarke u Beogradu gde ćemo od septembra na više lokacija započeti rad sa najmlađim devojčicama. Naš primarni cilj jeste da ne zatvaramo oči pred vremenom mobilnih telefona i računara, već da decu uvedemo u sale i pružimo im priliku da osete lepotu i čari sporta pre nego što ulica odradi svoje. U najmanju ruku to nam je i obaveza jer veće bogatsvo od dece nemamo".

foto: ŽKK Radivoj Korać

Za kraj, delujete da ste potpuno uvereni u uspeh ovog projekta?

- Verujem u ljude, u grad i zemlju u kojoj sve ovo podižemo na izuzetan nivo, svestan da se kvalitetan rad uvek isplati. Velika mi je želja da u timu onih koji nas podržavaju budu i oni koji ce svojim angažovanjem i novim idejama samo povecavati naše ambicije i praviti klub još većim i uspešnijim. Zahvaliću se svojoj, a i porodicama svojih saradnika, na velikom razumevanju i podršci koju dobijamo za naš projekat. Svi zajedno smo svoje vreme podredili zajedničkom cilju i bez te podrške ništa ne bi bilo moguće.

Kurir sport/ŽKK Radivoj Korać

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track