DERE IH KO STIGNE! KATASTROFALNI UČINAK ABALIGAŠA NA EVROSCENI: Srbi sprečavaju sunovrat regiona (FOTO)
Foto: Starsport©

Šta je ovo?

DERE IH KO STIGNE! KATASTROFALNI UČINAK ABALIGAŠA NA EVROSCENI: Srbi sprečavaju sunovrat regiona (FOTO)

Košarka -

Ako se ne računaju naši klubovi u ABA ligi, preostale ekipe imaju skor u Evropi od jedne pobede i neverovatnih 15 poraza

Zvezda i Partizan zaslužni su što se ABA liga i dalje smatra respektabilnim takmičenjem u evropskim okvirima, jer da nema večitih, regionalno takmičenje bilo bi na nižerazrednom košarkaškom nivou. Tako kažu brojke.

Srpski klubovi zabeležili su sedam pobeda u 12 evropskih mečeva. Preostale ekipe iz ABA lige odigrale su 16 utakmica i imaju samo jednu pobedu. Gotovo nestvaran podatak. Pritom, ekipe Mornara, Cedevita Olimpije i Budućnosti nisu za rivale imali ekipe iz samog evropskog vrha. Naprotiv, gubili su od Nantera, Breše, Oldenburga, Trenta, Gdinje, Rige, Novgoroda... Sve ovo jasno govori da je ABA liga daleko od samoprišivenog zvanja četvrte po kvalitetu lige u Evropi.

foto: Starsport©

Dva tima iz Crne Gore u deset mečeva nisu zabeležila ni jednu jednu pobedu! Cedevita Olimpija je posebno razočaranje, jer ekipa koja je pravljena za velike rezultate ne može da se sastavi. Posle pet poraza, tek su u prošlom kolu došli do prvog trijumfa. Kasno, šanse za prolaz dalje ostale su im u domenu teorije.

Celu priču izvlače naši klubovi. Crvena zvezda je iz pakleno teškog rasporeda u Evroligi izašla sa dve velike pobede - protiv Himkija i Fenera. Četiri puta su crveno-beli izgubili, ali to su bili porazi od Panatinaikosa, Makabija, Barselone i Efesa.

Najbolji utisak od svih klubova iz regiona ostavio je Partizan. Crno-beli su već na polovini takmičenja praktično obezbedili plasman u top 16 fazu! Zaključak - više nego jasan. Srpski klubovi su najvažniji deo ABA lige i bez njih ovo takmičenje gubi svaki smisao.

Očajna poseta GLEDALACA - NI NA MAPI

foto: Starsport©

Regionalno takmičenje beleži i veliki pad interesovanja kod gledalaca. Tako su sve češći mečevi gde se broj ljudi na tribinama meri sa nekoliko stotina. To je još jedna potvrda teze o nekvalitetu ABA lige.

Tako, Budućnost, koja u Evropi ne može da pobedi nikoga, savlada Megu sa 37 poena razlike u Beogradu?!

Kakve li su ostale NAJJAČA SEZONA U ISTORIJI ABA LIGE?!

Ovosezonsko izdanje ABA lige u košarkaškim krugovima proglašeno je za najjače dosad. Posle ovog podatka o učinku klubova u Evropi, jasno je da nema govora o nekom velikom kvalitetu regionalnog takmičenja. To što su klubovi doveli veliki broj poznatih igrača nije garant rezultata. Posebno jer je uglavnom reč o košarkašima koji imaju preko 30 godina...

(Kurir.rs / Miloš Bjelinić / Foto:Starsport@)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track