VOZIO I DRUGE NBA ZVEZDE: Ovo je Ara Zobajan, pilot koji je upravljao Kobijevim helikopterom SMRTI (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

IMAO DOZVOLU ZA LET POMOĆU INSTRUMENATA

VOZIO I DRUGE NBA ZVEZDE: Ovo je Ara Zobajan, pilot koji je upravljao Kobijevim helikopterom SMRTI (VIDEO)

Košarka -

Ara Zobajan (50) je jedan od poginulih u helikopterskoj nesreći u Kalabasasu u nedelju 26. januara.

Zapravo, on je upravljao letelicom koja je udarila u brdo i u smrt odvela devet osoba, među kojima i Kobija Brajanta i njegovu ćerku Đijanu.

Kolege i prijatelji tvrde da je Ara bio sjajna osoba, uvek spremna na šalu, ali i da pomogne svakome u nevolji, a opšte je poznato i da je bio blizak sa članovima porodice Brajant.

Ara Zobajan je bio iskusan pilot, koji je posedovao dozvolu za letenje pomoću instrumenata (IFR), to jest, u uslovima smanjene vidljivosti. Ara je i dan ranije imao let od okruga Orandž do okruga Ventura. Za njega je to predstavljalo rutinu.

Međutim, u nedelju je magla bila previše gusta, a vlasnik helikoptera Sikorski S-76B, firma "Island Ekspres Helikopters", nije posedovala dozvolu za let pomoću instrumenata.

Zobajan je bio prinuđen da obiđe dolinu San Fernando, sve dok nije uspeo da se vrati na rutu i ponovo počne da prati auto-put.

U poslednjem obraćanju putem radio veze, Ara je kontroli vazdušnog saobraćaja rekao da se "penje, kako bi izbegao sloj oblaka", a onda je helikopter udario u brdo.

Ara se u letenje zaljubio kao tinejdžer, kada je turističkim letom prešao Grand kanjon. Godinama kasnije počeo je da pilotira i do kobnog 26. januara imao je više od 8.200 sati u vazduhu!

Zobajan je bio glavni pilot svoje kompanije, a Kobi Brajant nije jedina NBA zvezda koju je vozio.

"Ara je bio jedan od njihovih najboljih pilota", izjavio je Kavaj Lenard, prošlosezonski šampion sa Torontom, od ove sezone igrač Klipersa, koji je takođe često koristio Arine usluge.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track