TAJNI SPISI SVE OTKRILI! Ivo Andrić bio počasni predsednik KK Crvena zvezda!
Foto: Profimedia, KK Crvena zvezda

SPEKTAKULARANO

TAJNI SPISI SVE OTKRILI! Ivo Andrić bio počasni predsednik KK Crvena zvezda!

Košarka -

Čuvenom nobelovcu je čak nuđeno da bude prvi čovek kluba, ali je
on to odbio 1952. godine

Da li ste znali da je čuveni srpski književnik i nobelovac Ivo Andrić bio počasni predsednik KK Crvena zvezda? Čak je trebalo da bude i zvanično prvi čovek kluba, kao što je danas Nebojša Čović, ali je tu funkciju odbio 1952. godine.

Svedok deset titula

Članska karta s njegovim imenom pod rednim brojem 5.769. i dalje krasi muzej kao ponos svim generacijama. A otkud taj spoj Zvezde i Iva Andrića, evo priče iz sredine prošlog veka.

Mali Kalemegdan je u to vreme bio jako popularan, dolazilo se i danju i noću - zbog Zvezde koja je 10 sezona zaredom, od 1946. do 1955, bila šampion u muškoj, a zajedno sa ženskom selekcijom osvojila ukupno 17 titula u toj deceniji.

foto: KK Crvena Zvezda

Mesto na tribinama

Andrić je imao svoje mesto na Zvezdinim utakmicama, ali ne ono rezervisano za elitu, već ono koje je sam sebi dodelio - među narodom. O ovome je nedavno pisao ugledni košarkaški hroničar Aleksandar Miletić, podsetivši da se Zvezda 1952. odvažila da nobelovcu ponudi mesto predsednika.

- U klubu smo odredili delegaciju u kojoj smo, pored jednog člana uprave, bili košarkaš Saša Gec i ja. Ne znam zašto su mene tu uvrstili kad nisam bio kapiten. Pretpostavljam zato jer su znali da sam dobar s Andrićem, s kojim sam u to vreme često razgovarao, uglavnom o sportu i politici. Tako smo nas trojica otišli kod njega i rekli mu da bismo voleli da bude naš predsednik. Ljubazno nas je primio, ali je odgovor bio negativan. Rekao je: „Znate, već sam predsednik mnogo čega i zaista bi bilo previše da budem to i u Zvezdi, ali sam spreman da vam pomognem u svako doba“ - predočio je Aleksandar Miletić u svojoj knjizi o sećanjima Srđe Kalembera, legende Crvene zvezde iz tog vremena, koji je preminuo pre četiri godine.

Nebrojano ljubavi se rodilo na Malom Kalemegdanu tih godina, što zbog Zvezde, što zbog igranki koje su bile svako veče na košarkaškim terenima. I dok se na nekim drugim mestima igralo kozoračko kolo, na ovim žurkama, pa i na poluvremenu Zvezdinih utakmica - svirao je džez. Mnogi su tu dolazili da bi videli svoje simpatije, a i danas se priča da je svoju imao i Ivo Andrić. To je bila Zvezdina košarkašica Ljubica Otašević...

Ljubica Otašević, Mis sporta pedesetih

Andrić bio zaljubljen u košarkašicu - dvojnicu Sofije Loren

l Da Ivo Andrić, ipak, nije dolazio na utakmice Crvene zvezde isključivo zbog košarkašice Ljubice Otašević, predočio je Aleksandar Miletić u svom tekstu za Politiku kroz izjave Jovana Otaševića, Ljubičinog bratanca. - Andrić je, nema sumnje, išao na košarku zbog košarke, a ne zbog moje tetke. Možda mu je bila simpatična, ali nikada nije viđena u njegovom društvu. Bila je harizmatična, svetska žena i prava Srpkinja koju su ovde neki ocrnili samo zato što je 1957. emigrirala u Italiju - istakao je Jovan Otašević o svojoj tetki, koja je bila dublerka Sofije Loren, a koja je umrla 1998. u Hjustonu.

foto: KK Crvena zvezda
foto: Printscreen

Književnost

Košarka i u „Znakovima pored puta“

l A ljubav prema košarci Ivo Andrić je iskazao i u knjizi „Znakovi pored puta“. - Hvatajući ili bacajući loptu, čovek se ne samo produžuje i raste nego i preobražava: biva drugačiji, lakši i lepši, prevazilazi sebe, približava se bestežinskom stanju i visinskom letu, trijumfu svoga tela i, u isto vreme, pobedi nad njim - deo je Andrićevih reči objavljenih u „Znakovima pored puta“.

Kurir / Goran Anđeković

Foto: Profimedia, Crvena zvezda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track