KAKO SMO POKORILI ATINU I POSTALI ŠAMPIONI SVETA! Otišli smo sa drugim timom, a vratili se sa ZLATOM! (VIDEO)
Foto: Printskrin

BODIROGA JE BIO NEZAUSTAVLJIV

KAKO SMO POKORILI ATINU I POSTALI ŠAMPIONI SVETA! Otišli smo sa drugim timom, a vratili se sa ZLATOM! (VIDEO)

Košarka -

Na današnji dan pre tačno 22 godine košarkaška reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu održanom u Atini.

Selektor naše reprezentacije na 13. Mundobasketu bio je Željko Obradović, a tim su činili: Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević i Milenko Topić.

foto: Profimedia

Nije sve išlo glatko, pogotovo pre starta samog takmičenja. Obradović nije mogao da računa na članove startne petorke iz Atlante, Zorana Savića, Vlade Divca i Predraga Danilovića. Administrativne prepreke sprečile su jugoslovenske igrače sa grčkim državljanstvom, Predraga Stojakovića, Dragana Tarlaća i Milana Gurovića da konačno zaigraju za Jugoslaviju, a kapiten reprezentacije Aleksandar Đorđević stigao je na pripreme nedovoljno spreman zbog operacije povređene noge.

Naš tim se vratio na mesto gde je tri godine ranije u čuvenom finalu protiv Litvanije osvojio titulu prvaka Evrope. Bio je to početak dominantnog niza. Zlato iz Atine 1995. pretočilo se u srebro godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Atalanti, da bi 1997. Srbija ponovo bila najbolja na Starom kontinentu. Jugoslavija je podno Akropolja redom rušila Portoriko (80:66), Rusiju (82:74), Japan (99:54) i Kanadu (95:55), da bi jedini poraz usledio od Italije (60:61). Potom je savladan domaćin Grčka 70:56, da bi u četvrtfinalu bila pobeđena Argentina 70:62.

U finalu pre finala ponovo je naš rival bila Grčka. Domaćin je morao da položi oružje pred Dejanom Bodirogom, koji je postigao 31 poen u ovom meču i imao odličnog asistenta u Željku Rebrači sa 20 poena. Krajnji rezultat 78:73.

Finale protiv Rusije odigrano je 9. avgusta 1998. godine. Meč života odigrao je Željko Rebrača koji je postigao 16 poena, a pratio ga je Dejan Bodiroga sa 11 poena. Srbija je u uzbudljivom meču slavila rezultatom 64:62.

Dejan Bodiroga je proglašen za MVP turnira, Željko Rebrača najbolji centar.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track