Najnovije vesti

Drim tim prošao doping kontrolu

Razbijena fama

Drim tim prošao doping kontrolu

Košarka
03:20h
Američki košarkaši imaju kolektivan ugovor sa NBA ligom koja zabranjuje objavljivanje pozitivnih doping rezultata.

Direktor Antidoping agencije Republike Srbije Nenad Dikić rekao je danas da su američki košarkaši testirani na Olimpijskim igrama u Londonu, kao što su to bili i na ostalim Igrama od Sidneja 2000. godine.

"Fama da se njima ne radi doping kontrola, vezana je i za činjenicu da NBA nije potpisnik antidoping Kodeksa i da samim tim ne rade doping kontrole. Realnost je potpuno drugačija: NBA igrači se redovno kontrolišu i to praktično svaki igrač četiri puta tokom sezone, što znači oko 1.800 kontrola", rekao je Dikić.

"Kazne za doping u NBA su drugačije i najčešće se izriču u trajanju od nekoliko utakmica, do nekoliko nedelja neigranja. U NBA pozitivan rezultat na marihuanu može biti sankcionisan i samo jednom utakmicom, dok u svetskoj košarci ta kazna ide do dve godine", rekao je Dikić.

Po njegovim rečima, istrazivanje je pokazalo da je marihuana tri puta češća u košarci nego u ostalim sportovima i da upravo ona svrstava taj sport među pet sa najvećim brojem dopingovanih takmičara: na marihuanu otpada od 40 odsto do 72 odsto svih pozitivnih testova u košarci. Pošto metaboliti ostaju u organizmu i nekoliko nedelja, redovni uživaoci marihuane su praktično stalno pozitivni, rekao je Dikić.

Direktor Antidoping agencije istakao je da se "nepravda prema američkim košarkašima ogleda i u tome što veliki broj igrača drugih reprezentacija igra u NBA, ali se podrazumeva njihova doping ispravnost".

Na Olimpijskim igrama u Londonu ima mnogo igrača iz NBA, koji ne igraju samo za reprezentaciju SAD. Ukupno ih je 27, a igraju za Francusku, Španiju, Litvaniju, Argentinu, Australiju, Brazil, Veliku Britaniju, Nigeriju, Kinu i Rusiju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...