ABA LIGA PRED RASPADOM Čović gura prijatelja za predsednika, Partizan ne da!
Foto: Starsport©, Beta

nema rešenja

ABA LIGA PRED RASPADOM Čović gura prijatelja za predsednika, Partizan ne da!

Košarka -

Sukob na relaciji Crvena zvezda - Partizan bacio je senku na košarkaška dešavanja u ABA ligi!

Više se govori o tome a li je predsednik crveno-belih Nebojša Čović u sukobu interesa ili je za sve kriv prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović, nego o utakmicama, pobedama i porazima. Sport je ionako žestoko opterećen pandemijom koronavirusa, a ABA ligu je dodatno uhvatio i ovaj "virus", koji bi mogao da joj dođe glave.

Regionalno takmičenje je obezglavljeno, nalazi se u pat situaciji, račun kod Rajfajzen banke u Zagrebu ne funkcioniše, pa je pitanje dana kada će sve stati. Dugovanja zbog nemogućnosti obavljanja platnog prometa prema hotelima i službenim licima su takva da postoji realna opasnost da hoteli počnu da otkazuju rezervacije za ekipe. Kompromisa, međutim, nema, a izgleda da i nije na pomolu. Bar prema onome što su Čović i Mijailović govorili za naš list.

foto: Starsportphoto

Činjenica je da verovatno u bilo kojoj ligi na svetu ne postoji slučaj kao ovaj u ABA ligi da jedan čovek praktično kontroliše dva kluba i da predsednik lige treba da postane tast njegovog sina. Ako bi se to desilo, došlo bi se u situaciju da jedan čovek ima primat u donošenju ključnih odluka značajnih za ligu, čime bi bio u povlašćenom položaju, a time bi bila i ugrožena regularnost takmičenja.

foto: Starsportphoto

Čelni čovek FMP Zoran Tošković, koji je bio pravni zastupnik Crvene zvezde u Košarkaškom savezu Beograda, treba da vodi glavnu reč u takmičenju. I tu zaista mnogo miriše na sukob interesa, iako je sve regulisano da to pravno nije tako.

S druge strane, Partizan je uporan u insistiranju da dotični Zoran Tošković ni po koju cenu ne može da predsedava ABA ligom, crno-beli čak prete istupanjem. Drugi klubovi izgleda kao da ne žele da učestvuju u svemu ovome, spremni su za razne kompromise i ustupke samo da se liga normalno igra.

Pokušali da dođemo do mišljenja klubova iz ABA lige. Budućnost je istakla da nema zvaničan stav, čelnike Mornara muči koronavirus, a predsednik FMP, kao i Cibone, nam nisu odgovorili. Ako se uskoro ne pronađe rešenje, regionalna košarkaška liga mogla bi da se ugasi.

Užbinec: Čović da otvori račun, a Mijailović da potpiše!

Davor Užbinec, direktor Cedevite Olimpije, otkrio je da je potreban još samo potpis predsednika Partizana da bi se sproveo prenos udela vlasništva sa Metalca na FMP, takođe je pozvao Nebojšu Čovića da otvori račun za ligu. - Pozivam predstavnika Partizana Ostoju Mijailovića da osigura dostavu punomoćja za prenos poslovnog udela na FMP, te predstavnika Crvene zvezde Nebojšu Čovića na preduzimanje svih potrebnih radnji za otvaranje novog bankovnog računa naše lige - napisao je Užbinec.

Klubovi nisu sposobni da ovako upravljaju ligom

Posle svega što se dogodilo postavlja se pitanje da li su klubovi uopšte sposobni da organizuju i rukovode regionalnom košarkaškom ligom na ovakvim principima. Po onome što smo dosad videli - nisu. Da li je rešenje najavljena transformacija, odnosno da ABA liga iz javnog trgovinskog društva pređe u društvo sa ograničenom odgovornošću, ostaje da se vidi. Po tom predlogu, postojao bi stalni nadzorni odbor, pa bi situacija bila jasnija.

P. G. - G. F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track