MIROSLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: E, ovo već nije normalno! Gubimo od neke Gruzije i Švajcarske... STOP amerikanizaciji NAŠE košarke!
Foto: Dado Đilas

U CENTAR

MIROSLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: E, ovo već nije normalno! Gubimo od neke Gruzije i Švajcarske... STOP amerikanizaciji NAŠE košarke!

Košarka -

Zabranio bih da u Košarkaškoj ligi Srbije igraju Amerikanci, oni su nam potpuno nepotrebni, kaže za Kurir Miroslav Nikolić posle debakla "orlova" u kvalifikacijama za Evrobasket

Pobede i porazi su sastavni deo sporta, ali da Srbija izgubi od Švajcarske u košarci?! To je bruka i sramota i treba da se stide svi koji su učestvovali u tome.

Pozvali smo Miroslava Nikolića, čoveka koji je bio dve decenije uz reprezentaciju Srbije i tvorca nekih od najvećih uspeha srpske košare. Dotakli smo se meča u Finskoj, a zatim prešli na suštinu problema...

- Ma pratio sam meč, šta reći, naravno da je bruka izgubiti od Švajcarske - počeo je priču Nikolić za Kurir.

Vaša kultna rečenica "sve je ovo normalno" nismo sigurni da važi i za ovo.

- Ne važi. E, ovo već nije normalno! Ne bi smele ovakve stvari da nam se dešavaju. Poraz od Gruzije u Beogradu, sada od Švajcarske... Ne priliči nam to.

U vaše vreme padala je Amerika sa Karijem, klinci su nam dominirali Evropom i svetom. A sada - Amerikanci nam vode glavu reč u npr. Borcu iz Čačka. Zašto?

- Nije problem Borac, oni igraju ABA ligu... Problem je naša Košarkaška liga Srbije, da se pitam, tu bih zabranio Amerikance i pustio da igraju naša deca. A imamo talenata. Potpuno bez potrebe smo se okrenuli strancima, a imamo i dalje našu talentovanu decu. Kod mene u timu Vojvodine sve su naša deca!

Vi radite tako, i svaka čast za to, ali u Zvezdi i Partizanu je po sedam-osam stranaca. Od Srba ni traga, ni glasa.

- Amerikanci treba da donose razliku, da budu mnogo puta bolji od naših igrača. Potrebno je da imamo kvalitetne srpske igrače i platiti ih da igraju ovde, a uz njih još dvojica stranaca. Evo, ja imam u timu igrača za kojeg garantujem da bi mogao da bude u rotaciji u Zvezdi i Partizanu. Dakle, ima srpskih igrača koji mogu da igraju za njih.

Amerikanizujemo košarku, da li imamo potrebu za tim?

- Ma kakva potreba, ali odlaze nam mladi igrači u tamo neku Mađarsku, Rumuniju... Kakve su, bre, to košarkaše zemlje? Pa, zna se gde je najbolje da se razvijaju mladi igrači. I onda dolaze Amerikanci, koji nisu uopšte neki kvalitetni igrači. To je problem - jasan je Miroslav Muta Nikolić.

Vojvodina - samo naša deca, hvala Vučeviću i Kuzmanoviću!

Jedna od retkih ekipa u srpskoj ligi koja igra sa isključivo našim igračima jeste Vojvodina, koju predvodi Miroslav Nikolić.

- I ide nam dobro, imamo devet pobeda uz jedan poraz. Evo, mi u Novom Sadu imamo osmoricu Novosađana u timu, imaćemo ih i još više. Imam decu 2002. godište koja su talentovana i igraju za prvi tim. Ovo što radimo prepoznao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, pružio nam je podršku i hvala mu za to. Predsednik kluba Bogdan Kuzmanović je tu za nas, radi ogroman posao i sve zajedno vraćamo Vojvodinu tamo gde joj je mesto u srpskoj košarci.

foto: Grad Novi Sad

Sledi meč s Fincima

Izabranici Igora Kokoškova igraju u ponedeljak protiv Finske u meču 4. kola kvalifikacija za EP (18 sati). "Orlovi" imaju skor od jedne pobede i dva poraza, pa je imperativ trijumf u meču sa domaćinom ovoga kvalifikacionog prozora.

Podsećamo, Srbija je pobedila do sada Finsku, a izgubila od Gruzije i Švajcarske.

Šokantan poraz od Švajcarske upalio je crvenu lampicu među košarkašima Srbije koji će večeras (18.00) probati da se „izvade“ protiv domaćina Finske. Kvota na Orlove je 1,30, a na pobedu s više od 7,5 poena razlike 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Srbija - Finska.

Kurir sport / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track