SRBIN VODI CIBONU! Dobro nam došao u Zagreb: Vlada Jovanović zvanično preuzeo tim
Foto: Starsport©

posle skoro tri decenije

SRBIN VODI CIBONU! Dobro nam došao u Zagreb: Vlada Jovanović zvanično preuzeo tim

Košarka -

Nakon što su se razišli sa Ivanom Velićem, posle skoro tri godine saradnje, u Ciboni su rešili da za novog trenera angažuju Vladimira Jovanovića, doskorašnjeg šefa struke košarkaša FMP-a.

Pomoćnik u stručnom štabu reprezentacije Srbije je doputovao u Zagreb i dogovorio saradnju, po svemu sudeći, na dve i po godine, što bi trebalo da bude ilustracija obostranog poverenja ali i vere u projekat koji će se zasnivati na afirmaciji mladih igrača.

Postoji i klauzula po kojoj bi srpski stručnjak postao slobodan u slučaju da dobije ponudu nekog kluba iz Evrolige, odnosno Evrokupa ili iz najkvalitetnijih domaćih šampionata na Starom kontinentu.

Marin Rozić, sportski direktor Cibone, i neko ko je do ove sezone poslednjih šesnaest godina nastupao za „vukove“ bio je rešen da tokom pregovora odobrovolji Jovanovića, koji se vodeći FMP pokazao kao stručnjak koji neguje moderne tendencije u savremenoj košarci, sposoban da na produktivan način uklapa iskusne i mlade igrače.

Stasao u Zvezdinoj košarkaškoj školi, Jovanović je stava da svaka seniorska ekipa mora imati barem jednog mladog igrača, u sistemu do četvorice, koji se mogu izboriti za solidnu rolu.

Cibona je upravo sredina koja je poslednjih godina iznedrila sijaset darovitih igrača poniklih u njihovoj akademiji.

Ima saradnju sa poznatom školom košarke „Vučići“ čiji je direktor Šime Kumanović, u kojoj se košarkaški edukuju dečaci do 13. godine.

Ivica Zubac, današnji centar Los Anđeles Klipersa, jedan je od momaka koji su osnovne košarkaške elemente naučili u pomenutoj školi.

„Vukovi“ su uspeli da lepezu mladih igrača prošire letošnjim angažovanjem izuzetno darovitih hrvatskih igrača poput Tonija Nakića, Matea Drežnjaka….

Trenutno u sastavu imaju šestoricu igrača mlađih od 22 godine među kojima je najtalentovaniji Roko Prkačin, 18-godišnji krilni centar kojem predviđaju vrhunsku karijeru, možda i na NBA nivou.

Stopama Šakote, Slavnića Ivkovića...

Vladimir Jovanović postaće prvi srpski stručnjak na klupi Cibone posle Dragana Šakote, koji je „vukove“ vodio u sezoni 1989/90. Ujedno Jovanović će nastaviti niz stručnjaka stasalih u beogradskim klubovima, a koji su kasnije, kao Šakota (bio je trener i Zadra) radili u hrvatskim klubovima od Dušana Ivkovića (Šibenka), Zorana Moke Slavnića (Šibenka, Split/Jugoplastika), Vlada Đurovića (Šibenka, Zadar), Božidara Maljkovića (Split/Jugoplastika, Cedevita)…

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track