HRVATI OPET UDARILI PO SRBINU: Cibonu čekaju dve utakmice, a on ide u reprezentaciju Srbije
Foto: KK Cibona

posle neuspeha u kupu

HRVATI OPET UDARILI PO SRBINU: Cibonu čekaju dve utakmice, a on ide u reprezentaciju Srbije

Košarka -

Poraz košarkaša Cibone od Zadra (84:82) u polufinalu hrvatskog Kupa Krešimira Ćosića, još jednom je u centar pažnje stavio srpskog trenera Vladimira Jovanovića, koji je pre izvesnog vremena, a nakon rastanka sa FMP-om u Zagrebu na klupi zamenio Ivana Velića.

Tekst, koji potpisuje Tvrtko Pujlić, analizira stanje u nekadašnjem gigantu, naglašavajući da u periodu kada klub ima dve utakmice trener Jovanović odlazi jer ima obaveze u reprezentaciji Srbije, gde je jedan od pomoćnika Igora Kokoškova.

- Novi, trener, koji, recimo, po Mirku Novoselu dolazi iz Srbije, “jer naši ne izbacuju mlade”, dakle Vladimir Jovanović nije napravio ono što je morao kad je preuzeo Cibonu. Trebao je, ne izboriti finale Kupa Krešimira Ćosića u Zadru, nego osvojiti taj trofej, jer on je bio jedan od klupskih ciljeva ove sezone. Dva trofeja, tako su celo leto i celu jesen mantrali pod Tornjem.

Onda je deset dana uoči Kupa, baš u vreme kad je Ivan Velić spojio dve pobede u ABA ligi i prilično utabao put prema izbegavanju kvalifikacija za ostanak u regionalnoj ligi, trener koji je dva puta, za razliku od Jovanovića, u dva moguća navrata ušao u finale Kupa, smenjen.

Doveden je trener bez neke biografije, ali s velikim “hypeom” oko Tornja. On je idealan za mlade, on je moderan, svež trener, baš ono što treba Ciboni.

Dakle, sve to, oprostite, nije se dalo videti u Zadru, gde su Vukovi na terenu izgledali celo vreme 20 poena slabiji od Zadra. Iako je sve završilo u fiksu, ali to već ide na dušu svih gluposti koje je Zadar uspeo kreirati u poslednjim minutama. I upkros tome nije izgubio.

- Momci koje vodim su sjajni i pokazali su karakter i uspeli su se vratiti u utakmicu u kojoj su na kraju odlučivala slobodna bacanja. Imam sjajnu grupu momaka koji dobro treniraju i mislim da će se to njima vratiti - rekao je Jovanović nakon utakmice.

Jovanović je otkrio toplu vodu ovom zgodom, jer su mu na terenu kad se vraćalo bili Damir Markota (35), Skoti Rejnolds (33), Josip Bilinovac (31) ili Darko Planinić (31). Zajedno nisu osvojili samo jedan trofej u karijeri, pa o kakvom tu karakteru priča Jovanović, teško je razaznati.

Osim, ako ne znate, da je to i treneru bilo - prvi put.

Od velike pompe oko toga kako će razvijati mlade, utakmica u Zadru, najvažnija Cibonina u dosadašnjem delu sezone, pretvorila se u sledeću priču. Roko Prkačin, koji je dogovorio s Vukovima prvi profesionalni ugovor, baš pred put u Zadar, s čime će klub verovatno već na leto postati bogatiji za 750.000 evra, od prve minutaže u ekipi koju je imao u dosadašnjem delu sezone, preselio je na sedmu minutažu. Danko Branković, o kom se najviše pričalo kad je ustoličen Jovanović, nije video parket, a Lovro Gnjidić je odigrao tek osam minuta, Mateo Drežnjak i Toni Nakić po 20. Igrali su 30-godišnjaci, gotovo trenerovi vršnjaci.

A što se tiče moderne košarke, o kojoj su pričali pod Tornjem, iako je upitno koliko o tome uopšte znaju, to što je igrala Cibona u Zadru, bilo je gotovo isto onome što je igrao, pre jedno četvrt veka - Osijek, piše u tekstu.

Autor teksta, se dokatao još jedne teme.

- I nije tu kraj cele bruke koju nam je priredila Cibonina uprava. Naime, trener Cibone u nedelju odlazi u sastav reprezentacije Srbije. Isti onaj stručni štab u koji neće otići Igor Kokoškov, trener Fenerbahčea i srpski selektor, jer Fener ima u to vreme evroligašku utakmicu.

Da ne bi bilo zabune, Cibona će dok ne bude Jovanovića, igrati čak dve utakmice, gostovanja u Osijeku i Šibeniku u HT Premijer ligi. Ali, pod Tornjem su Jovanovića, koji je samo asistent u reprezentaciji Srbije, pustili. Za razliku od Fenerbahčea. I neće ga biti od subote uveče, sledećih deset dana.

Kako bi trener otišao u srpsku reprezentaciju, Cibona je tražila da se utakmica s Goricom s nedelje prebaci na subotu, da trener stigne gde već treba na vreme. Pa se tako derbi HT Premijer lige (sudaraju se drugi i treći) igrao u 14 sati u Velikoj Gorici (Cibona je pobedila 94:90 prim. aut). Na isti dan kad je festival košarke, kad se u Omišu igralo finale Krešina kupa. Jer, nije moglo dan kasnije. Ne stiže Vlada.

- Preuzimam odgovornost za ovaj poraz.

I to je rekao Jovanović nakon Zadra.

Iako, samim time što su ga imenovali, pa se već sada u Kupu završilo ovako kako jeste, odgovornost i krivicu preuzela je na sebe Uprava kluba. Samo su oni krivi za ovaj džumbus u kojem se koprca klub. I sramoti se. I sramotiće se i dalje, piše u tekstu Jutarnjeg lista.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track