FRANCUSKA NIJE ZABORAVILA NATAŠU: Kovačevićeva je nova veza u prijateljstvu sa Srbijom FOTO
Foto: Starsport©

L'EKIP PIŠE

FRANCUSKA NIJE ZABORAVILA NATAŠU: Kovačevićeva je nova veza u prijateljstvu sa Srbijom FOTO

Košarka -

Jedan od najcenjenijih sportskih dnevnika u Evropi, francuski L’Ekip, objavio je opširnu reportažu o Nataši Kovačević.

Pod naslovom “Nepotopiva sa plavim srcem” naglašena je bliska veza naše košarkašice, koja je 2013. u saobraćajnoj nesreći ostala bez leve potkolenice, i Francuske, oličene u Francuskoj košarkaškoj federaciji. Naglašava se da su Nataša i KS Francuske udružili snage da bi na mestu gde je rođena ovdašnja košarka, na Malom Kalemegdanu, bio podignut spomenik našim “košarkaškim očevima” – Nebojši Popoviću, Borislavu Stankoviću, Aleksandru Nikoliću i Raadomiru Šaperu, ali i Francuzu Anriju Helu, prvom selektoru košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

Spomenik je simbolično podignut na mestu gde je decenijama stajala ograda koja je razdvajala košarkaške terene Crvene zvezde i Partizana.

U tekstu L’Ekipa je naglašena uloga Žan-Pjera Suitata, predsednika Francuske košarkaške federacije, kao i direktora za međunarodne odnose Francuske federacije, našeg proslavljenog internacionalnog sudije Gorana Radonjića.

Nataša Kovačević
foto: Printscreen YT

Podsetimo, Nataša je početkom godine, na predlog amabasade Francuske, predsednik Francuske Emanuel Makron Kovačevićevoj dodelio ”Orden viteza Nacionalnog reda".

U obrazloženju je rečeno da je Francuska prepoznala sportsko angažovanje najvišeg nivoa, uprkos svim ličnim problemima, i iskazanoj podršci mladim sportistima koji imaju poteškoće.

Kako se navodi, Natašino angažovanje je bilo pravi pokazatelj i upečatljiva ilustracija francusko-srpskih odnosa u domenu sporta, izuzetne solidarnosti, uzajamne pomoći i međusobnog poštovanja.

”Počastvovana sam imenovanjem za viteza Nacionalnog reda za zasluge Republike Francuske. Priznanje je svojevrsna kruna zajedničkom radu na unapređenju srpsko-francuskih veza, kao i veliki podstrek za budućnost. Ovo priznanje za mene predstavlja veliku odgovornost koju ću nastojati da opravdam. Snaga svakog pojedinca je u grupi ljudi koji ga okružuju, a u ovom našem poduhvatu posebnu zahvalnost dugujem ambasadi Francuske u Srbiji, gospodinu Žan Pjeru Siutatu, Goranu Radonjiću, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Košarkaškom savezu Srbije, kao i mnogima drugima koji će se prepoznati”, rekla je Nataša tim povodom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track