U POSETI ZLATNOJ NEVENI JOVANOVIĆ U KRALJEVU: Ovde je sve počelo! Najlepše je u našem dvorištu punom cveća (FOTO)
Foto: Krug/Stole Petković

PONOS GRADA NA IBRU

U POSETI ZLATNOJ NEVENI JOVANOVIĆ U KRALJEVU: Ovde je sve počelo! Najlepše je u našem dvorištu punom cveća (FOTO)

Košarka -

O iskustvima sa Evropskog prvenstva, na kojem je sa saigračicama osvojila zlato, ali i o ostalim planovima, pre svega opripremama za Olimpijske igre u Tokiju, govori Nevena Jovanović, zlatna košarkašica kojom se Kraljevo ponosi.

Srpske košarkašice su već nekoliko dana u žiži javnosti. Kako i ne bi kad su postale prvaci Evrope. Posle dočeka na balkonu u Beogradu i još nekih, za ovu priliku, bitnih formalnosti uputile su se u svoje gradove. U Kraljevo je stigla Nevena Jovanović, devojka kojom se ponosi grad na Ibru.

Po drugi put je sa svojim saigračicama donela svojoj zemlji najsjajnije odličje. A put do konačnog slavlja počeo je pripremama i napornim treningom

- Dve nedelje ostale su za nama sa napornim treningom koji se na kraju i isplatio. Dostigli smo vrhunac forme baš kada je bilo najpotrebnije za sam finiš prvenstva. Imale smo dve teške utakmice u grupi. Tu, pre svega, mislim na Grčku ali je u eliminacijama proradila na najbolji način naša već prepoznatljiva igra - kaže Nevena za portal Krug.

Nevena Jovanović
foto: FIBA

Koji protivnik je bio najneugodniji ?

- Španija je bila najteži rival u samoj završnici. Igralo se na njihovom terenu, ali mi smo imali veliku želju da im vratimo sve dugove. Sećate se da su nas izbacili u Beogradu i uvek nam bili prepreka na takmičenjima. Na sreću, uspele smo ovom pobedom sve da im vratimo.

Za reprezentaciju Francuske postali ste prava noćna mora.

- Pobedili smo ih oba puta u finalima Evropskih prvenstava 2015. u Turskoj i sada, u Valensiji. Savladali smo ih i na Olimpijadi u Riju u borbi za bronzanu medalju. Ovaj poslednji duel je nakako bio najmanje stresan, i za nas na terenu, i za navijace....

Maša Janković, Košarkašice Srbije
foto: FIBA

Sada slede pripreme za Olimpijske igre u Tokiju?

- Sada smo u punoj snazi i formi. Polako se oslobađamo umora. Meni je ovde u našoj kući u dvorištu sa puno cveća - prelepo. Naša selektorka Marina je pripremila plan i program, a kada to ona sačini, neće sigurno biti problema.

Grupa u Japanu nije baš laka?

- Sa nama u grupi su Španija, Južna Koreja i Kanada. Sa Korejom nismo igrali poslednjih pet šest godina, Španija je stari rival, a Kanada slovi za solidnu ekipu, ima specificnu igru. Znam, jer su mi o tome pricale moje saigračice sa kojima sam igrala u Francuskoj.

Šta posle Olimpijskih igara?

Posle Olimpijskih igara ce, valjda, uslediti pravi odmor. Potpisala sam ugovor sa madarskim Šofronom, nemam baš puno slobodnih dan,a ali pregovaraćemo, biće dogovora.

Tako govori Nevena, devojka sa velikim srcem. Zasluženo se, kao njene koleginice iz ekipe, odmara u svom mestu Metikoši, u prelepom dvorištu u kome dominira nekoliko vrsta cveća, ali i koš kraj kojeg svakodnevnio izvode bravure neki novi klinci. Isto onako kako je to činila pre više od dve decenije plavokosa devojčica Nevena.

Jača i od povrede

- Imala sam u martu povredu leđa, jake bolove i kraći boravak u bolnici. Bila sam jako nesrećna zbog toga i nisam verovala da ću se oporaviti. Jaka volja je, ipak, učinila svoje. Oporavak je bio uspešan na moje, zadovoljstvo moje porodice i, naravno, ekipe.

Portal Krug / Stole Peković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track