01:30

SPARTAK BI DA SE VRATI U ELITU: Subotičani sa velikim ambicijama ulaze u novu sezonu VIDEO

velike promene

SPARTAK BI DA SE VRATI U ELITU: Subotičani sa velikim ambicijama ulaze u novu sezonu VIDEO

Košarka -

Subotička muška košarka pretprela je velike promene tokom poslednjih meseci.

Tako je posle rešavanja nagomilanih dugova iz prošlosti (nekoliko miliona dinara), spajanja sa OKK Spartakom te, uz saglasnost Košarkaškog saveza Srbije fuzijom sa niškim Fer plejom, došlo do toga da seniorski tim iz Subotice novu sezonu počinje u Prvoj B ligi.

- Želimo Spartak kakvog pamtimo kada smo mi bili igrači. Zato imamo velike ambicije, želimo da se plasiramo u Prvu ligu Srbije, želimo da u Subotici ponovo dočekujemo naše najveće klubove, ali i da ih pobeđujemo. Uz to, za sada okupljamo preko 550 dece u mlađim kategorijama, i svi oni treniraju, baš kao i mi nekada, besplatno. Klub je obezbedio sve potrebne uslove, sale, opremu i lopte. Formirali smo prvi tim od 14 igrača, a ponosni smo na činjenicu da u timu imamo deseta igrača koji su Subotičani, ili su u Subotici počeli svoju karijeru, rekao je član Upravnog odbora Darko Papac.

KK Spartak
foto: KK Spartak

- Ovaj Spartak, koji kreće u B ligi osnovan je 20. novembra 2020. godine, sa namerom da omogući deci u Subotici besplatne treninge i opremu, angažovali smo trenere Blagoja Ivića i Stevana Ćupića, a posle mesec i po smo imali preko 120 dece, sa generacijom 2005. osvojili smo VIBA ligu, sa 2007. smo bili drugi – priča Papac i nastavlja: – Februara 17. održana je Skupština MKK Spartak koji je tada dobio novo rukovodstvo, predsednik UO postao je Slobodan Jaramazović, a u UO je, uz mene, i Mihajlo Vidanović. Rešeni su svi dugovi, ujedinila se razjedinjena subotička košarka. Došlo je do spajanja MKK Spartak i OKK Spartak, sa jasnom strategijom. MKK Spartak je postao perjanica subotičke košarke, a OKK Spartak razvojni klub gde besplatno treniraju dečaci i devojčice svih uzrasta. Uz saglasnost Košarkaškog saveza Srbije došlo je do fuzije MKK Spartak i KK Fer plej iz Niša, pa će Spartak igrati u dva ranga višem takmičenju – Drugoj ligi Srbije, uz jasnu ambiciju da budemo prvi i uđemo u Prvu ligu. Agnažovali smo trenera Filipa Soceka, a među 14 igrača koje kao kapiten vodi Predrag Prlja imamo 10 koji su rođeni u Subotici ili su ponikli u Spartaku.

KK Spartak
foto: KK Spartak

Sada pod okriljem Spartaka trenira više od 550 dece, uz podršku 16 trenera, postoji 13 takmičarskih selekcija, razvojni tim OKK Spartak u seniorskoj Drugoj regionalnoj ligi, a kadeti su, na primer, izborili pravo nastupa u Jedinstvenoj kadetskoj ligi Srbije.

– Očekujemo da ćemo uskoro imati i preko 1.000 dece u svim selekcijama, da će svima njima biti omogućeno besplatno treniranje, lopte i oprema, te da će najbolji moći da nađu put do prvog tima Spartaka koji će opet igrati značajnu ulogu u srpskoj košarci – dodaje Papac.

Šef stručnog štaba je Filip Socek, dok je kapiten Predrag Prlja. Obojica ističu, dobar rad i organizovane pripreme prvi put posle 20 godina. Prijateljske utakmice, nagoveštavaju da ambicije Spartaka nisu bez pokrića. Spartak je, tokom priprema, bio bolji od Tamiša, Osijeka, Hajduka (Kula), Jokera (Sombor), Vršca... Sve to potkrepljuje ambicije Subotičana.

KK Spartak
foto: KK Spartak

- Kada počinje liga svi tvrde da će biti u prve dve ekipe. Neće to biti lako, zbog sistema takmičenja, ali mi naše ambicilje i ciljeve znamo. Trudimo se, i biće tako, Spartak će biti prvi – naglasio je Socek.

Ono što svakako može da raduje jeste da visoke ambicije prvog tima, prati ozbiljan rad u mlađim kategorijama.

KK Spartak
foto: KK Spartak

- Ovako nešto sigurno ne postoji u Srbiji. Ponosni smo na to. Subotica se uželela dobre košarke – dodaje Jovan Sirovina, direktor mlađih selekcija.

Subotičani prvi meč u Prvoj B ligi igraju u subotu od 17 časova u Hali sportova u Dudovoj šumi, a rival je Mladost iz Smederevske Palanke.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track