ZAGREB KLIČE: SLAVA, SLAVA, SLAVA SRBINU! Vlada Jovanović za kratak period prošao od PLJUVANJA do punog poverenja u CIBONI
Foto: Starsport©

i to se desilo

ZAGREB KLIČE: SLAVA, SLAVA, SLAVA SRBINU! Vlada Jovanović za kratak period prošao od PLJUVANJA do punog poverenja u CIBONI

Košarka -

Srpski stručnjak preporodio nekadašnjeg košarkaškog giganta

Slava, slava, slava Srbinu! Upravo tim rečima iz čuvene pesme, moglo bi da se opiše stanje u KK Cibona prema treneru Vladimiru Jovanoviću, posle početka ABA lige, gde nekadašnji gigant jugoslovenske košarke posle decenija tavorenja ima stoodstotan učinak.

Mladi srpski stručnjak birao je ekipu i opredelio se za mlade košarkaše, kako domaće poput Prkačina, Gnjidića i Brankovića, tako i strance kao što su Vildoza, Gegić i Rivers. I videlo se već u pripremnom periodu koliki imaju potencijal, kada je Cibona tukla skupu ekipu Partizana na turniru u Opatiji (71:64).

Vladimir Jovanović
foto: ABA liga

U istom stilu Vladimir Jovanović nastavio je sa svojim pulenima i u regionalnoj ABA ligi. Posle dva kola, pobeđeni su Mornar i Mega. Zagrepčani kojima su svi predviđali borbu za opstanak imaju učinak od 100 odsto, poput Crvene zvezde, Cedevita Olimpije i Partizana.

Aleksandar Petrović
foto: Starsport©

A, nije bilo Vladimiru Jovanoviću lako pred početak sezone. Određene struje u klubu svojski su se trudile da ga oteraju. Podrivale su njegov rad pričama u medijima da hrvatskoj košarci nije potreban "neki mladi i nedokazani strunjak iz Srbije". Sastajala se i skupština KK Cibona, menjano je rukovodstvo, svoju ulogu imao je i čuveni Aleksandar Petrović.

- Vlada Jovanović ima dvogodišnji fiksni ugovor, koji je nemoguće provesti. Ukoliko bude pristao na njegovo smanjenje, okej, ako ne, Bože moj - pričao je letos Aca Trica.

Jasmin Repeša
foto: Saša Pavlić

Još oštriji prema srpskom treneru bio je i Jasmin Repeša:

- Niko nema ništa protiv toga da je Srbin došao da radi u Hrvatsku. Ono što je naš problem jeste činjenica da ne postoje kriterijumi kako to neko sa strane dolazi da radi u Hrvatsku. Ja ne znam koje je on igrače napravio!

Pominjan je tada Damir Mulaomerović, bivši as Cibone, kao zamena i novi trener. I verovatno bi Vlada Jovanović bio smenjen, da nije imao čvrst ugovor na dve godine. Tokom leta u klub su kao tri velika sponzora ušle poznate kompanije još iz vremena stare Jugoslavije - Kraš, Frank i Badel, pa je Jovanović dobio mir za rad, kojim sada ubire rezultate.

Dragan Šakota
foto: Starsport©

Valja istaći da je Vladimir Jovanović postao prvi Srbin na klupi Cibone posle više od tri decenije, kada je u februaru stigao u Zagreb. Pre njega, tu dužnost obavljao je Dragan Šakota i to u sezoni 1989/1990.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track