MITROVIĆ FANTASTIČAN, ZVEZDA UBEDLJIVA! Crveno-beli u krcatom Pioniru pobedili Partizan u prvom derbiju u sezoni!
Foto: Starsport

aba liga

MITROVIĆ FANTASTIČAN, ZVEZDA UBEDLJIVA! Crveno-beli u krcatom Pioniru pobedili Partizan u prvom derbiju u sezoni!

Košarka -

U prvom derbiju ove sezone, Crvena zvezda je kao domaćin u dvorani Pionir pobedila Partizan rezultatom 71:56 (15:8, 17:13, 15:19, 24:16) u 8. kolu ABA lige.

Pred prepunim tribinama crveno-beli su odličnom odbranom obezbedili sedmu pobedu u sezoni, dok su crno-beli zabeležili prvi poraz u regionalnom takmičenju.

Luka Mitrović je predvodio crveno-bele fantastičnom partijom u kojoj je postigao 16 poena, uz sedam skokova i dve asistencije. Mitrović je meč završio sa indeksom korisnosti od 22, a podršku je imao u vidu Nikole Kalinića (14 poena, tri skoka, pet asistencija) i Ognjena Dobrića (15 poena, šest skokova i tri asistencije).

Napeto je bilo na parketu, ali i na tribinama. Utakmica je počela serijom prekida zbog ubacivanja na teren papira koje su navijači Crvene zvezde koristili za koreografiju, ali i zbog skandiranja i vređanja Željka Obradovića, trenera crno-belih, koji je vodio prvi večiti derbi otkako se vratio u Partizan.

Posle prvih 10 minuta na semaforu je pisalo 15:8, a domaćin je na poluvreme otišao uz 11 poena prednosti - 32:21.

Nastavak je doneo pravi roler koster na terenu, jer je Zvezda prvo stigla do, u tom trenutku maksimalnih 17 poena prednosti, a onda, kada je delovalo da su košarkaši Partizana grogirani, ekspresno su se vratili u meč.

Alen Smailagić je u tom trenutku vodio crno-bele sjajnom igrom i borbom na obe strane terena, a Partizan je, zahvaljujući seriji 15:3, u poslednjih 10 minuta ušao sa pet poena zaostatka - 45:40.

Ipak, tada je usledio veliki pad, Zvezda je odigrala odličnu četvrtu četvrtinu u kojoj je serijom trojki Kalinića, Dobrića i Lazića povratila potpunu kontrolu i do kraja uspela da završi posao bez problema.

U ekipi Partizana, Smailagić je imao 15 poena, uz devet skokova, a Madar je dodao 14 poena.

1 / 17 Foto: Starsport

Tok meča:

Četvrta četvrtina:

Kraj utakmice!

40. minut - 71:56 - Zahuktalo se bespotrebno u samoj završnici utakmice, dobio je tehničku grešku na dve sekunde do kraja meča. Išao je na poene, imao čisto polaganje, a iznervirao ga je prekršaj Madara.

39. minut - 67:53 - Ispravio se Mur i sada je bio precizan.

38. minuta - 67:50 - Mirno je u završnici, a nakon promašaja Mura, Dobrić je poentirao i stigao do 13. poena.

37. minut - 65:50 - Dalas Mur je bio precizan van linije za tri poena

36. minut - 65:47 - Zagorac je stigao do poena, a odmah i do ukradene lopte. Međutim Ledej nije pogodio trojku.

35. minut - 65:45 - Teška situacija za Partizan jer Zvezda pogađa trojke u ključnim momentima. Sada je i Lazić bio precizan.

Crvena zvezda, Zvezda, Partizan
foto: Starsport

34. minut - 62:44 - Mur ne pogađa trojku preko Lazića, a na drugoj strani Dobrić pogađa posle asistencije Kalinića što je izazvalo oduševljenje navijača u Pioniru.

33. minut - 59:44 - Dobri minuti Radonjićeve ekipe i ponovo je to ubedljiva prednost posle trojke Holinsa. Usledili su brzi poeni Zagorca i Dobrića.

Partizan, Crvena zvezda, Zvezda
foto: Starsport

32. minut - 54:40 - Poeni i Voltersa, ali i Koprivice na drugoj strani. A, onda je utakmica prekinuta jer je Luka Mitrović završio na parketu zbog udarca. Posle duela sa Panterom košarkaš Zvezde je završio na podu nakon čega je morao da napusti igru.

31. minut - 50:40 - Najbolji mogući početak poslednje deonice za Crvenu zvezdu. Nikola Kalinić je pogodio trojku.

Treća četvrtina:

30. minut - 47:40 - Morao je opet da reaguje Radonjić, a nakon tajm-auta Smailagić je promašio oba slobodna bacanja. Na drugoj strani Mitrović oba puta precizan. U poslednjem napadu treće deonice Avramović nije pogodio flouter iz ne baš lake pozicije.

29. minut - 45:40 - Vraća se Partizan posle minuta u kojima su izgledali loše. Razlika je sada samo pet poena posle trojke Mura!

28. minut - 45:35 - Daleko od toga da je bilo šta završeno u prvom derbiju u sezoni! Polaganje Mura, zatim Ivanovića i Pantera sa linije slobodnih bacanja.

Crvena zvezda, Zvezda, Partizan
foto: Starsport

27. minut - 43:31 - Ivanović nije mogao da pogodi oba bacanja, već samo jedno.

26. minut - 42:31 - Smailagić drži svoju ekipu u igri u ovim trenucima, nakon defanzivnog skoka na drtugoj strani je popravio pokušaj Zagorca i loptu prosledio u koš i to je bio znak Radonjiću da zatraži tajm-aut. Sada crveno-beli imaju problem da se izbore sa Smailagićem koji je stigao do novih poena sa linije slobodnih bacanja.

Bivši košarkaš Golden Stejta je stigao do 15 poena, a u ovom trenutku Panter i Dangubić imaju po četiri kao prvi pratioci.

25. minut - 42:27 - Prvi poeni Kalinića iz igrem Zvezda je opet stigla do +17. Zagorac je stigao do prvih poena na utakmici.

Crvena zvezda, Zvezda, Partizan
foto: Starsport

23. minut - 40:25 - Sve je u znaku Mitrovića u ovim trenucima! 14 poena, pet skokova, a sada i fantastična asistencija. Partizan je stigao do poena preko Avramovića, ali hitno je potrebna reakcija crno-belih.

22. minut - 40:23 - Blokada Mitrovića nad Smaileagićem i onda trojka Dobrića. Trifunović je pokušao da uzvrati, ali je promašio, a onda ponovo poeni fantastičnog Mitrovića koji iz igre mia 7/7.

21. minut - 33:23 - Prve poene u nastavu postigao je Smailgaić i to iz prvih slobodnih bacanja za crno-bele na utakmici. Odmah bacanja i na drugoj strani pošto je Ledej faulirao Voltersa. Amerikanac je pogodio jedno od dva bacanja.

Druga četvrtina:

20. minut - 32:21 - Težak šut i veliki promašaj Ledeja doneo je noviu napad Zvezdi, a tamo ništa novo... Mitrović je poentirao još jednom. Ovog puta nakon promašaja Dobrića za tri poena. Obradović je još jednom tražio tajm-aut, a nakon istog crno-beli su završili napad bez šuta pošto je Madar pogrešio. I za kraj prvog poluvremena još jednom poentira Luka Mitrović posle asistencije Ivanovića.

Mitrović je završio prvih 20 minuta uz šut iz igre 6/6, 12 poena i četiri skoka. Smailagić je najbolji u Partizanu sa devet poena i pet skokova.

Crveno-beli su imali bolji procenat šuta za dva poena i to je napravilo razliku u prvom poluvremenu. Zvezda 12/19, Partizan 9/17.

Za tri poena je identičan učinak - 1/10, dok sa linije slobodnih bacanja Zvezda ima 5/8, Partizan nijedan izveden "penal" u prvom poluvremenu.

19. minut - 28:21 - Smailagić sa jedne, Mitrović sa druge strane. Krilni centar nema promašaj iz igre i ima osam poena. I Kaliniću je na kratko zadrhtala ruka, pogodio je jedno od dva bacanja.

18. minut - 25:21 - Ledej prekida praznu seriju obe ekipe - konačno promena rezultata. To je pokrenulo crno-bele pošto je Smailagić pogodio trojku, nakon što je Kuzmić promašio dva slobodna bacanja.

Zek Ledej, Partizan, KK Partizan
foto: Starsport

17. minut - 25:16 - Sada i Zvezda vezuje loše napade i izgubljene lopte, pa neko vreme nije bilo promene rezultata.

16. minut - 25:16 - Menja Obradović igrače poprilično često, ali imaju problema crno-beli u fazi napada.

15. minut - 25:16 - Poeni Dangubića nakon kratke pauze, a onda nesportski faul Madara. Kalinić je krenuo na zakucavanje, a Partizanov bek ga je zaustavio na nepropisan način.Kalinić. Kalinić je pogodio oba bacanja, a potom je Kuzmić pogodio.

14. minut - 21:14 - Loš pas Zagorca je pročitao Volters koji se "nagradio" na drugoj strani gde je pogodio flouter. Mur je potom promašio tešku trojku, a Holins je zakucao iz kontranapada. Prvi tajm-aut za Obradovića.

Željko Obradović
foto: Starsport

13. minut - 17:14 - Novo zakucavanje Smailagića! I on je stigao do šest poena.

12. minut - 17:12 - Koš za koš na startu druge deonice! Dangubić, zatim ponovo Luka Mitrović koji je najefikasniji sa šest poena u ovom trenutku.

11. minut - 15:10 - Jan Madar lepim potezom i poenima otvara drugu četvrtinu.

Željko Obradović
foto: Starsport

Prva četvrtina:

10. minut - 15:8 - Stalo je vreme na satu u Pioniru pa je utakmica ponovo prekinuta, a u međuvremenu, domaći navijači su ponovo vređali Željka Obradović. Težak šut je pogodio Mitrović i to je poslednje što smo videli u prvoj četvrtini.

9. minut - 13:8 - Na drugi obruč pogađa Luka Mitrović. Radonjić u ovom trenutku deluje kao da je nešto nervozniji u odnosu na svog kolegu sa klupe Partizana.

Zvezda, Crvena zvezda, Partizan
foto: Starsport

8. minut - 11:8 - Nekoliko loših napada na startu utakmice, a onda poeni Ostina Holinsa.

7. minut - 9:8 - Stefan Marković je prvi put u igri otkako je potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom, a crno-beli preko Pantera i Smailagića vezuju poene. Partizan je neutralizovao odličan start Zvezde, zbog čega je Dejan Radonjić zatražio tajm-aut.

Navijači Crvene zvezde imali su spremnu koreografiju za prvi derbi u sezoni.

00:43

PIONIR JE CEO CRVENO-BEO: Pogledajte SPEKTAKULARNU koreografiju Delija pred početak večitog derbija! VIDEO

6. minut - 9:2 - Konačno i prvi poenu za Partizan, nakon blokade Smailagića, Panter je položio u kontranapadu. Uzvraća poenima Kalinić, a utakmica je ponovo prekinuta zbog ubacivanja papira na teren, sada se oglasio Nemanja Ilić koji je zamolio publiku da više ne pravi problem.

4. minut - 7:0 - Dobri su crveno-beli i u odbrani na samom startu, večiti rival je promašio prvih šest šuteva.

Uzavrela atmosfera pred početak utakmice.

00:40

DELIJE VREĐALE OBRADOVIĆA, REAGOVAO RADONJIĆ: Žestoka atmosfera u Pioniru pred start večitog derbija! VIDEO

3. minut - 7:0 - Poeni i Kalinića sada sa linije slobodnih bacanja.

2. minut - 5:0 - Promašio je Zek Ledej prvi šut za crno-bele, a Ognjen Dobrić na drugoj strani pogađa prvu trojku na meču za 5:0. Serija promašaja crno-belih na početku utakmice.

1. minut - Počela je utakmica i otvorena je poenima Nejta Voltersa! Ali je odmah usledio kratak prekid jer je nešto sa tribina uletelo na parket.

Uoči meča:

Na tribinama je i trener FK Crvena zvezda, Dejan Stanković, koji je ove sezone redovan gost u dvorani Aleksandar Nikolić.

Dejan Stanković
foto: Starsport

Pogledajte atmosferu u Pioniru pola sata pred početak utakmice

02:37

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Pogledajte atmosferu u Pioniru pola sata pred početak večitog derbija! VIDEO

Ekipe su odradile zagrevanje i spremne su za start meča.

KK Crvena zvezda, Crvena zvezda, Zvezda
foto: Starsport
KK Partizan, Partizan
foto: Starsport

Željko Obradović je dobro raspoložen pred početak utakmice.

Željko Obradović
foto: Starsport

Stefan Marković je najnovije pojačanje Crvene zvezde, a uprkos najavi Dejana Radonjića da je potrebno da prođe neko vreme kako bi bek bio spreman za debi, nekadašnji reprezentativac se našao u sastavu današnjeg domaćina i mogao bi da odigra prve minute baš u derbiju.

Stefan Marković
foto: Starsport

Posle sedam utakmica u regionalnom takmičenju Partizan je jedina ekipa bez poraza, dok je današnji domaćin, Crvena zvezda jedini tim sa manje od dva izgubljena meča, tačnije sa samo jednim porazom.

Prvi put će Dejan Radonjić i Željko Obradović odmeriti snage kao treneri večitih rivala.

Trener crveno-belih i njegovi košarkaši u derbi ulaze nakon četiri vezane pobede, od čega su dve ostvarene u Evroligi protiv Panatinaikosa i Asvela.

Sa druge strane, Partizan je posle 10 vezanih trijumfa u ABA ligi i Evrokupu doživeo i prvi izgubljeni meč u sezoni, a protiv Zvezde će pokušati da se oporave posle poraza od Andore.

Od igrača, u dosadašnjem toku sezone su se izdvojila dvojica igrača: Ognjen Kuzmić sa jedne i Zek Ledej sa druge strane. Zvezdin centar je najkorisniji igrač crveno-belih, ujedno i najbolji skakač, dok Partizan predvodi sjajni Ledej kao najkorisniji košarkaš, a u isto vreme i najbolji poenter i skakač.

Najviše asistencija na utakmicama Partizana je podelio Kevin Panter. Kod Crvene zvezde, Nikola Kalinić je najbolji poenter, a Nikola Ivanović najbolji asistent u ekipi.

Dejan Radonjić je uoči utakmice pokušao da smanji pritisak koji se stvorio oko utakmice 8. kola.

- Ne smatram da igramo najvažniju utakmicu u ovom trenutku. Trudićemo se koliko možemo, ali sad se ne igraju najbitniji mečevi - istakao je Radonjić.

Njegov kolega, koji će voditi prvi derbi posle 28 godina, najavio je veliku borbu.

- To je utakmica koja se komentariše ne samo u Beogradu i Srbiji nego i u celoj Evropi, to je dobro za košarku. Probaćemo da damo sve od sebe u toj utakmici. Da vidimo koliko u ovom trenutku možemo da se nosimo sa jednom evroligaškom ekipom - poručio je Obradović.

Pravdu na ovom meču deliće Srbi Ilija Belošević i Milivoje Jovčić, kao i Hrvat Josip Radojković.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track