BOGDAN DIKLIĆ OTKRIO: Mijač je lupio Željka i uzviknuo - BIĆEŠ NAJBOLJI TRENER NA SVETU!
Foto: Starsport©

PROROK

BOGDAN DIKLIĆ OTKRIO: Mijač je lupio Željka i uzviknuo - BIĆEŠ NAJBOLJI TRENER NA SVETU!

Košarka -

Pitao sam Dejana kako je pogodio, a on mi je rekao da kada je čuo kako Obradović priča o košarci, znao je da će biti najveći, kaže čuveni glumac

Legendarni glumac Bogdan Diklić veliki je navijač Partizana, a sada, kada se obeležava 30 godina od titule u Istanbulu, govorio je o crno-belima, Željku Obradoviću, kumu Milenku Savoviću i velikoj ljubavi koju gaji prema klubu.

Diklić je otkrio i jednu anegdotu u kojoj je učesvovao i nedavno preminuli akademik i pozorišni reditelj Dejan Mijač.

- Partizan je bio veliki klub i pre mog dolaska. I to, kako ste ga nazvali, fenomen. Ja sam samo bio svedok njegovog puta, zaljubljenik u njegovo delo i prijatelj njegovih igrača i potom trenera. Ima nešto u glumi i košarci što se ne bih usudio da tumačim, ali je čovek koji nas je nedavno napustio, na veliku žalost ovoga sveta, Dejan Mijač, voleo da razume i jedno i drugo - rekao je Bogdan Diklić u intervjuu za Nedeljnik.

Dejan Mijač
Dejan Mijačfoto: Vladimir Šporčić

Potom je izneo priču o kojoj javnost svih ovih godina nije znala ništa.

- Sedeli smo jednom za istim stolom i Mijač, inače jako dobar prijatelj Duška Vujoševića, lupio je Željka, koji je tada još uvek bio igrač, po šakama koje su nehajno stajale na stolu i uzviknuo: "Ti ćeš biti najbolji trener na svetu!". Željko je pogledao u pravcu Dejanove čaše, u kojoj je bila samo voda i pored nje kafa, pa je jedan kratak pogled uputio meni. Kao da nije mogao da poveruje u to proročanstvo. Ono je četvrt veka ostalo tajna, dok ga ja nisam jednom obelodanio i tada sam, priznajući Dejanu da sam otkrio njegovo predviđanje, upitao kako je mogao da pogodi.

Slavni glumac je otkrio šta mu je Mijač odgovorio.

- Tada mi je ispričao da se tokom jednog leta iz Sarajeva vraćao zajedno sa košarkašima Partizana i da je Željko sedeo pored njega. Čitav let pričali su samo o košarci. "Znaš, ja sam gledao tog mladića kako igra košarku, a onda sam ga slušao kako priča o košarci", objasnio mi je Dejan i dodao: "I bio sam siguran da će postati najveći", rekao je za Bogdan Diklić.

Žoc, Željko Obradović
foto: Starsport©

Simbolika

U Sašin šut stala je cela muka te sezone i cela jedna ljubav. Diklić se opisao svoje utiske fajnal-fora u Istanbulu i čuvenu Đorđevićevu trojku.

- Čitav taj turnir bio je takav, poseban, magičan. I u taj šut je stala čitava ta utakmica u kojoj je Partizan bio dominatan u odnosu na Huventud. I stala je cela ta sezona i sve muke koje su se pred tim timom isprečile. I stalo je prijateljsvo između Profe Nikolića i Željka. I stala je jedna ljubav. Cela istorija jednog velikog kluba. Ljubav za koju je nemoguće naći pozorišni i filmski pandam.

Aleksandar Đorđević, Istanbul 1992
foto: Pritnscreen

Legenda

Kako je Profa Nikolić smirivao igrače

Legendarni trener Aleksandar Nikolić je te sezone bio savetnik Željka Obradovića, a Diklić je otkrio i detalj sa proslave titule iz jednog restorana u Istanbulu:

- Saša je uleteo u salu još uvek mokre kose, znate, još je imao kosu... Igrači su poskakali, počeli da skandiraju u slavu Partizana, a Profa je sve gledao ozbiljnim vojničkim pogledom. U jednom trenutku rekao "Alo", pa onda još jednom glasnije. Svi su se okrenuli, a on je procedio: "Molim vas, malo dostojanstva, ovo je već prošlost".

(Kurir sport/Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track