SRPKINJI NACIONALNI ORDEN FRANCUSKE I TITULA VITEZA: Velika čast ukazana košarkašici Nataši Kovačević Stojković
Foto: Ambasada Francuske

priznanje

SRPKINJI NACIONALNI ORDEN FRANCUSKE I TITULA VITEZA: Velika čast ukazana košarkašici Nataši Kovačević Stojković

Košarka -

Uz orden Legije časti ovo je drugi najznačajniji orden Francuske koji je lično ustanovio Šarl De Gol

Ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar svečano je uručio Nacionalni orden za zasluge Nataši Kovačević Stojaković, proslavljenoj srpskoj košarkašici.

Nataša Kovačević
foto: Ambasada Francuske

Dobitnicu je ambasador u svom govorio nazvao "inspiracijom" i "ambasadorkom francusko-srpskog prijateljstva" koje živi već vekovima i prevazilazi najteža iskušenja zahvaljujući osobama poput nje. Baš takve osobe nadahnjuju "svojim primerom, svojim angažovanjem i svojom odanošću".

- Imam čast da u ime Republike Francuske ukažem čast jednoj značajnoj predstavnici sportskog sveta koja je pokazala ne samo istrajnost i hrabrost u najtežim momentima, već i duh inicijative i posvećenosti, kroz davanje podrške mladim sportistima u njihovim karijerama i profesionalnim prilagođavanjima - rekao je ambasador Francuske Košar i nastavio:

- Gospođo Nataša Kovačević Stojaković, orden zasluga je uz Legiju časti, jedan od dva francuska nacionalna ordena. Cilj je da nagradi „posebne zasluge“ bilo da su civilne ili vojne. Ovaj orden je, 1963, uspostavio Šarl De Gol. U periodu kada ste bili članica košarkaške reprezentacije doživeli ste sa 19 godina tešku saobraćajnu nesreću igrajući za mađarski klub Đer. Pošto vam je teško povređena leva noga, Francuski košarkaški savez je stupio sa vama u vezu i dao vam svoju podršku da dobijete prilagođenu protezu u Francuskoj i da započnete rehabilitaciju u Parizu. Već 2014. godine ste ponovo imali loptu u rukama i pokušali nemoguće: da se vratite na teren kao profesionalna košarkašica i takmičite se sa ostalim igračicama. Zahvaljujući vežbama i izdržljivosti uz podršku trenera ženske ekipe Crvene zvezde postali ste prva košarkašica na svetu sa protezom u profesionalnoj košarci.

Nataša Kovačević
foto: Ambasada Francuske

Ambasador Francuske potom je istakao:

- Godine 2016, ste odlučili da okončate svoju sportsku karijeru i da se angažujete u Košarkaškom savezu Srbije, da se vratite studiranju i osnujete „Fondaciju Nataša Kovačević“ koja prati mlade sportiste sa poteškoćama. Znam da nekada kažete da je Francuska Vaša „druga domovina“ i si ste od sada velika ambasadorka francusko-srpskog prijateljstva. I kako se prijateljstvo gradi kroz zajednička sećanja vi ste pokrenuli podizanje spomenika na Kalemegdanu Anriju Elu, igraču francuske košarkaške reprezentacije posle Drugog svetskog rata koji je potom postao trener prve jugoslovenske reprezentacije u periodu 1948-1950, krunisanog svetskog šampiona.

Nataša Kovačević
foto: Ambasada Francuske

Potom je reč uzela Nataša Kovačević Stojaković.

- Ne postoje reči koje bi opisale osećaj duboke počastvovanosti, zahvalnosti, ali i ponosa koji sam osetila kada me je ambasada Francuske obavestila o ovoj nagradi. Ovo priznanje svakako oslikava i razgranatost srpsko-francuskih odnosa, a uverena sam da će se vekovno prijateljstvo i bliskost naša dva naroda nesmetano razvijati i u budućnosti - kazala je Nataša i nastavila:

- Moram i da se našalim, nakon nesreće prvi put sam u Parizu ustala na obe noge I potrčala, što i nije tako loše. Naravno, bez podrške Košarkaškog saveza Srbije I njihove saradnje sa našim kolegama iz Francuske moj povratak na parket I profesionalni vraćanje košarci definitivno ne bi bilo moguće. Postoji tu nešto neverovatno u osovini Beograd-Pariz. Današnji orden koji mi je dodeljen ukazom francuskog predsednika posmatram i idealistički. Viteški kodeksi ponekad zaboravljeni u moru površnosti danas imaju veću vrednost nego ikad. Dok se suočavamo sa svetskim krizama, upravo solidarnost, saosećanje i prijateljstvo postaju sve važniji. I dok je svet na testu, dok se i sami borimo protiv svojih ličnih izazova, shvatamo da jedino zajedno možemo savladati sve prepreke.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track