BIO JE PIONIR BASKETA 3X3 U SRBA, A ONDA SU GA ZABORAVILI: Dušan Domović Bulut ljut na KSS, ne može da prežalio Tokio i OI
Foto: FIBA 3x3

nepravda

BIO JE PIONIR BASKETA 3X3 U SRBA, A ONDA SU GA ZABORAVILI: Dušan Domović Bulut ljut na KSS, ne može da prežalio Tokio i OI

Košarka -

Najbolji srpski basketaš nije se u ljubavi rastao sa Savezom

Dušan Domović Bulut sinonim je za basket 3x3 među Srbima. Novosađanin je bio među prvima koji je ovu magičnu igru učinio planetarno poznatom, utabao staze generacijama koje danas nižu uspehe na svetskoj sceni.

Dušan Domović Bulut, Bulut, basket 3 na 3
foto: Profimedia

Pionir basketa 3x3 Dušan Domović Bulut (36) danas igra u Americi u BIG 3 ligi. Prošle godine bio je prvi Evropljanin u ovom takmičenju, a ove sezone sa sobom je poveo Tomislava Ivoševa i Letonca Karlisa Lasmanisa. Kapiten je ekipe Elijens koju predvodi trener Rik Mahorn, nekada čuveni NBA košarkaš i veliko ime.

Dušan Domović Bulut se oprostio od srpske reprezentacije u basketu 3x3 prošle godine, posle Olimpijskih igara u Tokiju. Izgleda se nije prijateljski rastao sa KSS. Bronzana medalja je za njega bila samo utešna nagrada.

- Moram da priznam da me to i dalje boli. Propustio sam šansu. Momci koji su sada u nacionalnom timu imaće priliku da to isprave, ja očigledno neću. To je nešto što će me proganjati i zauvek ostati u nekom delu mog mozga kao nešto što nisam uspeo da ostvarim, a silno sam želeo - kazao je Domović Bulut i dodao:

- Ne mogu da budem nezadovoljan, jer sam odlikovan olimpijac, ali ta zlatna medalja bila je san nas četvorice kada smo počeli da se bavimo ovim sportom. Dočekali smo da basket 3x3 postane deo olimpijske porodice sportova i zato svaki put kad pomislim na Tokio imam gorak ukus i osećaj neke nelagode, ali šta je tu je.

basketaši, basket 3 na 3, 3 na 3, Predrag Danilović, Stefan Stojačić, Marko Savić, Dejan Majstorović, Dušan Domović
foto: Starsport©

Dušan Domović Bulut igrao je za ekipu Novi Sad sa kojom je osvojio gotovo sve masters turnire najvišeg ranga FIBA 3x3. Bio je osnivač tog tima, za koji su još igrali Marko Ždero, Marko Savić, Dejan Majstorović, Tomislav Ivošev... Nažalost, Dušan više nije deo reprezentacije, a ni KSS.

- Košarkaški savez Srbije mi se zahvalio na uslugama. Okrenuli su se drugim igračima i metodima. Uvek sam imao želju da igram za državni tim. To sam dokazao nebrojano puta, prevashodno kad je basket 3x3 kao sport bio još u povoju, kad se igralo bez ikakve nadoknade, nisam propuštao nijedno takmičenje - rekao je Domović Bulut i potom objasnio:

basket, basket 3x3, Dušan Domović Bulut
foto: Profimedia

- Ono što me je malo pogodilo je činjenica da smo uz pomoć mog načina rada, pristupa i metoda stigli tu gde jesmo, da smo najtrofejnija basketaška nacija na svetu. Ako je već tako, žao mi je da ako su u KSS već znali da će Olimpijske igre u Tokiju biti moje poslednje takmičenje u nacionalnom timu, zašto mi nisu dali odrešene ruke da vodim tim onako kako sam mislio da je najbolje. Ne zameram nikom ništa, niti krivim bilo koga. Ako bi nekog trebalo da krivim, mogao bih samo sebe što nisam uspeo da uradim bolji posao i što ni u jednom trenutku nisam osetio datu odgovornost niti podršku da budem ono što jesam.

Dušan Domović Bulut nastavio je sa organizovanjem basket kampova u Novom Sadu i Egiptu. Bio je član poznatog „Kros-over“ Harvard semestra za sportski biznis, u kome je učestvovalo oko tridesetak sportista među kojima Bojan Bogdanović, Danilo Galinari, kao brojne bivše NBA i NFL zvezde.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track