ROBIJA! Amerikanki preti 10 godina zatvora u Rusiji! Suđenje počinje danas, a njena supruga moli Bajdena za pomoć! (FOTO)
Foto: Profimedia

IZLAZI PRED SUD U MOSKVI

ROBIJA! Amerikanki preti 10 godina zatvora u Rusiji! Suđenje počinje danas, a njena supruga moli Bajdena za pomoć! (FOTO)

Košarka -

Aktuelni odnosi između Amerike i Rusije dodatno su zakomplikovali njen slučaj

Slavnoj američkoj košarkašici Britni Griner u petak počinje suđenje u Rusiji zbog navodnog posedovanja kanabisovog ulja za punjenje električne cigarete.

Nekada najbolja poenterka WNBA lige i jedna od najuspešnijih košarkašica u istoriji uhapšena je u februaru na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo", pošto je carinska služba u njenom prtljagu pronašla ulje kanabisa.

Košarkašica se od tada nalazi u prtvoru i preti joj kazna do 10 godina zatvora ako bude osuđena po optužbama za "transport droge velikih razmera", prema zakonima Ruske Federacije.

Njen slučaj dodatno je zakomplikovala aktuelna politička situacija u svetu, tačnije katastrofalni odnosi između Rusije i Amerike. Stejt department Sjedinjenih Američkih Država je još u maju rekao da je košarkašica nepravedno privedena, pa se "preko bare" podigla velika bura u javnosti. Mnogi se zalažu za njeno oslobađanje, čak se spekuliše i o mogućoj razmni zatvorenika.

Ruski sud je nedavno Grinerovoj produžio pritvor na šest meseci, do okončanja suđenja, što je dodatno zabrinulo porodicu uhapšene košarkašice. Njena supruga Šarel Griner javno je tražila pomoć američke vlade i razgovor sa predsednikom Džoom Bajdenom.

Britni Griner
foto: Profimedia

Šarel je zabrinuta za svoju dragu, ističe da se WNBA zvezda "muči" i da je "prestrašena" dok čeka suđenje u Rusiji.

"Ona je čovek. Ona se bori. Tamo je, uplašena. Tamo je sama. Mislim, čak i da u Americi prolazi kroz pravni postupak, ne bi to radila sama. Sve ovo je naša najveća noćna mora", kaže gospođa Griner.

Šarel moli američku vladu da se vše uključi u njen slučaj i ubrza košarkašicin povratak kući.

"Moramo da izvršimo što je moguće veći pritisak javnosti na našu vladu", dodaje ona.

TRGOVAC ORUŽJA ZA KOŠARKAŠICU

Spekuliše se da bi moglo da dođe do razmene zatvorenika - dvostruka olimpijska šampionka Britni Griner za trgovca oružjem Viktora Buta. Ovo je svakako jedan od najbržih načina da se osoba oslobodi.

But, u Americi poznatiji kao "Trgovac smrću", služi 25-godišnju kaznu zbog pružanja pomoći terorističkoj organizaciji. Rusija je godinama agitovala za njegovo oslobođenje. Bajdenova administracija je pod sve većim pritiskom javnosti, prijatelja i porodice Britni Griner i moraće nešto da preduzme. Međutim, svesni su da bi ovakva zamena mogla da bude veoma neprijatna za njih.

Britni Griner još od 2015. godine nastupa za ruski klub Ekaterinburg, sa kojim je četiri puta bila šampionka Evrope. Slavna košarkašica je sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država dva puta osvajala zlato na Olimpijskim igrama (2016. i 2021. godine).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track