HAJDE DA STVARNO NE PROĐEMO KAO HRVATI: Hrvatsku košarku je trebalo UGASITI, a onda je ona pala NAJNIŽE!
Foto: FIBA

OPOMENA IZ KOMŠILUKA!

HAJDE DA STVARNO NE PROĐEMO KAO HRVATI: Hrvatsku košarku je trebalo UGASITI, a onda je ona pala NAJNIŽE!

Košarka -

Selektor Svetislav Pešić je upozorio, a nakon potpunog debakla Hrvatske, njegove reči dodatno dobijaju na vrednosti.

Znao je čuveni Kari šta je pričao u subotu kada se obraćao javnosti uoči utakmice protiv Belgije, a poraz Hrvata u Rijeci od Finske, znak je da bi u srpskoj košarci trebalo da se poradi na nečemu, kako bi se izbegla sudbina komšija.

O tome bi trebalo da razmišljaju ljudi koji su dovoljno stručni i spremni da se upute u celu priču, ali ako Pešić kaže, to je onda tako.

"Živimo u prošlosti. Ne računamo da se ostale zemlje razvijaju. Zvanični prvak Evrope je Slovenija. Oni su igrali i Olimpijske igre, bili su u polufinalu. Mi nismo bili prvaci Evrope, nismo bili na Olimpijskim igrama. Oni su počeli pripreme odavno. Naš glavni protivnik je Letonija koja je takođe počela sa pripremema 15. juna. Obezbedili su uslove da se trenira kao u neko moje vreme. Pogledajte samo primer Hrvatske. To je reprezentacija koja nije osvojila medalju od 1995. godine. Upozoravam, ako se ne promene stvari u srpskoj košarci, nećemo ni mi osvajati medalje. Neće biti ni četvrtfinala ni polufinala, da ne govorim o medaljama", rekao je Pešić.

Hrvatska je prvo u Ljubljani doživela težak poraz od Slovenije, a jedan od naslova u medijima u komšiluku bio je sledeći:

Hrvatsku košarku treba ugasiti.

Tako je novinar portala "Indeks" video trenutno stanje ovog sporta u Hrvatskoj, a ono se dodatno pogoršalo nakon šoka u Rijeci.

Hrvatska, Košarkaška reprezentacija Hrvatske
foto: Printscreen/Index.hr

Hrvatska je ostala bez ikakvih šansi da se plasira na naredno Svetsko prvenstvo, a mediji i navijači nisu bili blagi posle velikog neuspeha.

Podsećaju u komšiluku da njihov tim nije putovao ni na Mundobasket u Kini 2019. godine i da su kao i sada, na čelu Košarkaškog saveza Hrvatske bili predsednik Stojko Vranković i predsednik stručnog saveta Dine Rađe.

Najbolji hrvatski košarkaš Bogdan Bogdanović, pokušao je da preuzme krivicu na sebe, mada teško da neko njega krivi. NBA košarkaš se nada da će ekipa izgledati drugačije na Evropskom prvenstvu.

"Stvarno nikad nismo niže bili, nikad nismo igrali niži rang, ne izgleda dobro. Eurobasket nudi nadu, treba videti ko će da igra i kako će da se složi ekipa", rekao je Bogdanović.

Hrvatska, Košarkaška reprezentacija Hrvatske
foto: FIBA

Hrvatska je ovim rezultatom učinila sebi igranje u najnižem rangu kvalifikacija, odnosno igranje prekola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

U pokušaju da objasne koliko nisko je njihov tim pao, mediji u Hrvatskoj su pojasnili da je praktično, on u rangu Irske i Luksemburga.

Što se tiče Srbije, u ponedeljak uveče će po drugi put početi meč protiv Belgije, poslednji u drugoj rundi kvalifikacija.

"Orlovi" su već obezbedili pasman u narednu fazu, ali važno je da ostvare pobedu kako bi u istu preneli što više bodova. A onda sledi teži deo posla, grupa u kojoj ćemo igrati protiv Grčke, Turske i Velike Britanije. Protiv tih zemalja će Svetislav Pešić i njegovi igrači pokušati da se plasiraju na Svetsko prvenstvo.

U međuvremenu, Evropsko prvenstvo se igra ovog septembra, na njemu Srbija ima ulogu prvog favorita i pritisak da stigne do završnice i tamo odigra najbolje.

Bez obzira na ishod Eurobasketa, valjalo bi obratiti pažnju na sport koji se u ovoj zemlji toliko voli.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track