DOK SAM JA OVDE NEĆETE DIZATI TRI PRSTA! Neviđen SKANDAL u BiH: Košarkašice optužile selektorku za PRETNJE, ona odgovorila OVAKO
Foto: Pritnscreen

SKANDAL

DOK SAM JA OVDE NEĆETE DIZATI TRI PRSTA! Neviđen SKANDAL u BiH: Košarkašice optužile selektorku za PRETNJE, ona odgovorila OVAKO

Košarka -

Žensku pionirsku košarkašku reprezentaciju BiH potresa neviđen skandal.

Naime, prema pisanju "Glasa Srpske", košarkašice banjalučkih klubova Mladi Krajišnik i Feniks Milica Bosnić i Teodora Gvozden bile su izložene torturi na nacionalnoj osnovi tokom desetodnevnih priprema u Sarajevu i turnira u Sloveniji, a za sve su okrivile selektorku Jasnu Sliško?!

Banjalučki klubovi su poslali dopise na adresu pomenutog lista, u kojim se navodi da je "igračicama bilo najstrože zabranjeno da dižu tri prsta (palac, kažiprst i srednji prst) prilikom pogotka šuta za tri poena", a ukoliko to pokažu reprezentativkama je zaprećeno "da će im odseći ruku".

Navodi se da im "nije bilo dozvoljeno da se prekrste prilikom ulaska u igru, oduzimani su im mobilni telefoni i čitane njihove privatne poruke i prepiske, a vrhunac svega je puštanje filma o navodnom 'genocidu u Srebrenici' u autobusu prilikom putovanja". Takođe, dodaje se da je "u povratku sa turnira iz Slovenije maloletna Teodora Gvozden ostavljena na graničnom prelazu Gradiška bez najave roditeljima."

Prema navodima Darka Kosića, predsednika Feniksa, za sve je kriva selektorka Jasna Sliško, koja je u izjavi za Glas Srpske potvrdila da je izrekla zabranu da se, dok je ona selektor, pogođena trojka neće proslavljati sa tri prsta, iako je to međunarodna oznaka.

"Palac, kažiprst i srednji prst zajedno neće se dizati dok sam ja u reprezentaciji. Ne znam šta je međunarodni znak. Poštujem pravila FIBA. Za svoje odluke imam podršku ljudi koji su me ovde postavili, a ne znam zašto dete od 13 godina ne bi poštovalo. Apsolutna laž je da je deci zabranjeno da se prekrste po ulasku na teren ili u sličnim situacijama, a film o Srebrenici, koju uopšte ne spominjem, ježim se na sam pomen, nikad nije puštan. Deca u reprezentaciji će raditi kako ja kažem, radi mira. Poštujem svaku veru, ali kod nas u selekciji se nijedno dete nije pokušalo prekrstiti, bar ja to nisam videla", rekla je Sliško, govoreći i o navodnom oduzimanju telefona, istakavši da je dobila dojave da pojedini treneri podrivaju njen rad.

"Tačno znam ko je od trenera i šta pisao igračicama, u pitanju su njih dve, tri. Samo jedno veče smo rekli deci da donesu telefone da vidimo šta im je pisano. Potvrdilo se ono što smo saznali. Primetila sam da me dete ne sluša", istakla je Sliško, koja o Teodori Gvozden navodi:

"Teodoru niko nije ostavio na granici, već kada je majka Milice Bosnić došla po svoje dete, ponudila se da preveze i Gvozdenovu do Banjaluke. Pitala sam Teodoru da li želi, ona je potvrdno odgovorila."

Magdalena Gvozden, Teodorina majka, tvrdi suprotno, ističući da je razočarana odnosom selektorke prema njenom detetu koje je, kako ističe, čak pomišljalo i na samoubistvo!?

"Teodora je mojoj drugoj kćerki napisala da se boji selektora, da pomišlja da svašta sebi uradi. Meni je rekla da joj je Sliško ubila volju, ne za košarkom, već za životom?! Bilo mi je teško, tešila sam je, govorila da izdrži, uprkos svemu. Moje dete je bilo izloženo pravom psihičkom mobingu, bojala se. Igračicama se sugerisalo da se mora navijati za BiH protiv Srbije, da se ne sme aplaudirati Lani Brenjo, koja je sa Srbijom osvojila zlato... Dete je bilo 'ubijano u pojam'. Što se tiče ostavljanja na granici, Sliško je rekla Teodori da izađe iz autobusa mimo njene želje, pa je majka Milice Bosnić dovezla u Banjaluku. Šokirala sam se kad me je žena nazvala i javila mi da je pokupila dete, a meni ništa Sliško nije javila."

Čelnici banjalučkih klubova Darko Kosić i Brane Čovičković zatražili su hitnu reakciju Košarkaškog saveza Republike Srpske, koji je najavio pokretanje zahteva za disciplinski postupak pred Disciplinskim sudom KS BiH.

"Moramo zaštititi decu. To je najbitnije. O svemu sam informisao i Upravni odbor KSRS, reagovaćemo hitno", istakao je Dragan Ćazić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Republike Srpske.

(Kurir sport/Glas Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track