STRANCI POČINJU DA IGRAJU ZA SRBIJU U KOŠARCI? Koturovićeva brutalna poruka: To mogu samo PRODANE DUŠE da dopuste!
Foto: Printskrin/Jutjub

stop

STRANCI POČINJU DA IGRAJU ZA SRBIJU U KOŠARCI? Koturovićeva brutalna poruka: To mogu samo PRODANE DUŠE da dopuste!

Košarka -

Stranci nisu potrebni srpskoj košarci! Tako misli svetski i evropski prvak sa reprezentacijom iz Indijanapolisa 2002. i Atine 1995. godine Dejan Koturović.

Dejan Koturović
foto: Printskrin/Jutjub

Posle debakla nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu i ispadanja od Italije u osmini finala, u javnosti je počelo da se priča da bi u budućnosti u reprezentaciji trebalo angažovati stranca, makar po ugledu na žensku reprezentaciju i domaće klubove.

Treba li stranac srpskoj košarkaškoj reprezentaciji, pitali smo Dejana Koturovića (50).

- Apsolutno ne! Nama nisu potrebne ni strane lige u kojima igramo, poput ABA koju su nam uvalili, a kamoli stranci u reprezentaciji. Mi smo dokazana košarkaška nacija. Još iz mog perioda, kao i ranije. Stranci, kažete... Šta će nam - zapitao se Dejan Koturović u razgovoru za Kurir i nastavio:

- Ja sam postao košarkaški laik. Ali, hajde da stvari postavimo ovako. Svaki strani igrač će trošiti mesto nekog našeg mladog talenta i nade. Sprečavaće njegov razvoj. Možda će neko da me optuži za nacionalizam, ali to nema veze. Daleko bilo, nemam ništa protiv stranaca u našoj zemlji, da se razumemo.

Nikola Jokić
foto: Starsport©

Svoje mišljenje Dejan Koturović obrazlaže na sledeći način.

- Ponavljam, nisu nam stranci potrebni ni u klubovima, a kamoli u reprezentaciji. Našim mladim košarkašima treba minutaža za dokazivanje i iskustvo, kako bi postali vodeći igrači u ekipi, a sve to im je narušeno dolaskom stranaca.

Na našu konstataciju da se priseti svog vremena kada se razvijao kao igrač u subotičkom Spartaku, uz Dejana Miškovića, Koturović kaže:

- Mi smo u moje vreme imali specifičan tok takmičenja u Evropi, jer smo bili pod sankcijama, kao Rusija danas. Bili bismo još bolji, da su nam dozvolili da se takmičimo. Siguran sam da bismo imali više iskustva i sticali veći kvalitet. Moja generacija mogla je da se nosi sa strancima, iako smo bili mladi. Imamo kvalitet u košarci, ne vidim šta bi nam donelo da imamo stranca u reprezentaciji - istakao je Koturović, a onda poentirao:

- Osim pomodarstva. I možda sve ovo sa ovolikim brojem stranaca u našim klubovima nije pomodarstvo, već neko pranje para, ili neka naredba od strane evropskih i svetskih organizacija koju mi moramo da ispoštujemo. Ako nisi prodana duša ne može niko da ti naredi da bilo šta radiš. Ali...

Svetislav Pešić
foto: Profimedia

Dejan Koturović nije želeo previše da komentariše učinak Srbije na Evropskom prvenstvu, niti da se bavi analizama debakla.

- Ne bih da komentarišem igre mladih momaka na EP. Nisam ni gledao utakmice, slabo gledam sport uopšte. Mogu samo reći svoje generalno mišljenje o tim utakmicama, a ne direktno. Mogao bih i ja sad da budem kao mnogi, da poželim da budem selektor, da biram selektora, da biram ko će da igra... Ali to je smešno - rekao je Dejan Koturović i nastavio:

- Video sam da mnogi sada komentarišu kako Kari ne valja, a imamo dokazane igrače i dokazanog trenera. Sve je to sport. Lopta je okrugla. Ja sam za to da se narod ne loži i ne navija. Niti za reprezentaciju, niti za klubove. Zašto? Pa, zato što su sve sportske organizacije pale pod uticaj sponzora poput kladionica i političkih institucija.

Reč koja ima težinu

Vujanić: Ne, strancima!

Kurir je kontaktirao još jednog srpskog košarkaškog velikana Miloša Vujanića (41), svetskog prvaka iz Indijanapolisa (2002) i najboljeg strelac Evrolige 2003. I njega smo pitali šta misli o tome, da stranac zaigra za srpsku reprezentaciju.

- Moj odgovor je ne - rekao je Vujanić, kojeg smo zatekli na pecanju.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track