NAJTRAGIČNIJA PRIČA SRPSKE KOŠARKE Bio je velika zvezda, a onda je u sekundi uništio život i ostao PARALIZOVAN! UZNEMIRUJUĆI VIDEO
Foto: Pritnscreen/YT

neopisiva tuga

NAJTRAGIČNIJA PRIČA SRPSKE KOŠARKE Bio je velika zvezda, a onda je u sekundi uništio život i ostao PARALIZOVAN! UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Košarka -

Slavni as je trinaest godina proveo u kolicima i sve do smrti se borio za svaki novi dan.

Tragična priča o košarkaškom mađioničaru koga su zvezdaši obožavali, a partizanovci izuzetno poštovali i dan danas ljubiteljima košarke u našoj zemlji tera suze na oči.

Beskompromisni borac koji je za pravdu žrtvovao sve pa i spostveno zdravlje - neprežaljeni Slobodan Boban Janković.

Prošlo je više od tri decenije od tragičnog događaja na košarkaškom meču Panionios - Panatinaikos, posle kojeg je pokojni Boban Janković ostao nepokretan.

Panionios je igrao polufinale sa moćnim Panatinaikosom. Bio je to četvrti meč u uzbudljivoj seriji. Na sedam minuta do kraja meča desio se trenutak koji će potpuno promeniti Bobanov život. Naime, Pri rezultatu 56:50 za Panatinaikos, napad je bio za domaću ekipu Panioniosa, i Boban je primio loptu u protivničkom reketu, postigao koš, ali sudija je svirao faul u napadu i tako Bobanu dosudio petu ličnu grešku.

Vidno iznerviran sudijskom odlukom, obrušio se ka konstrukciji koša, udario glavom u nju i srušio se na parket obliven krvlju.

Boban je u svesnom stanju tražio lekara Panioniosa i ličnog prijatelja Kacifarakisa, i rekao mu da ne oseća noge. Hitno je prebačen u bolnicu u Atini, gde su ustanovili ima prelom šestog pršljena. Lekari nisu smeli da ga operišu. Na insistiranje vlasnika Panatinaikosa Janakopulosa, vlasnika farmaceutske kompanije, iz Patre je došao najpoznatiji grčki neurohirurg dr Papadakis i odmah tražio operaciju, koja je bila izuzetno teška i komplikovana, trajala je tri i po sata. Kako jedan deo mozga nije funkcionisao, Boban je bio priključen na aparate.

14 dana je bio u komi, a zatim ga je zadesila nova nevolja. Dobio je upalu pluća pa je usledila borba za život. Otkazalo mu je plućno krilu, danima nisu mogli da spuste temperaturu. Zahvaljujući dr Bilanoviću, ličnom Bobanovom prijatelju, koji je tih dana bio pored njega, krišom, da ne vide kolege grčki lekari, rekao je mama Radmili za izmrvi andol pa su mu direktno ubrizgali u želudac, što ga je i spasilo.

Tri meseca pored njega je bila majka Radmila. Osim nje i supruge Dragane, još su samo tri osobe mogle da ulaze kod Bobana: Vlade Đurović, njegov trener, Isidor Kuvelos, član uprave Panioniosa, i Janis Fragulis, Bobanov veliki prijatelj i navijač Panioniosa.

Slobodan Janković, Boban Janković
foto: Starsport©

Pošto je 13 godina proveo u invalidskim kolicima, dobio je na težini i imao probleme sa srcem, koje ga je izdalo 28. juna 2006.

Panionios je u čast Slobodana Jankovića povukao iz upotrebe dres sa brojem osam, koji je on nosio.

Kurir sport/Koš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track