CRVENA ZVEZDA PREDSTAVILA NOVOG TRENERA! Ivanović: Zvezda je veliki IZAZOV; Čović: Timu je potrebna VOJNA DISCIPLINA!
Foto: Starsport

VELIKA PROMENA

CRVENA ZVEZDA PREDSTAVILA NOVOG TRENERA! Ivanović: Zvezda je veliki IZAZOV; Čović: Timu je potrebna VOJNA DISCIPLINA!

Košarka -

Košarkaški klub Crvena zvezda predstavio je novog trenera - Duška Ivanovića.

Ivanović se obratio novinarima, rekao da je Zvezda za njega veliki izazov, ali je ubrzo napustio pres konferenciju pošto je žurio na trening.

- Znam da će biti teško. Zvezda je klub velike tradicije, veliki izazov za trenera kao što sam ja. Verujem da ovaj tim može imati pobednički karakter kakav su imale sve moje ekipe. Ja volim košarku i nadam se da ću uživati sa ovim momcima. Pre nekih 50 godina sam bio blizu dolaska u Zvezdu, ali sudbina je htela da studiram - uz osmeh je rekao Ivanović i dodao:

- Pratio sam Zvezdu, kao što sam pratio i druge ekipe. Znam mnogo ali ne i dovoljno. Kada krenem da treniram sa momcima, znaće se više - poručio je Ivanović

Duško Ivanović
foto: Starsport

Nakon što je Ivanović napustio pres konferenciju je nastavio predsednik kluba Nebojša Čović.

O bivšem treneru Jovanoviću:

- Dali smo šansu mladom treneru, kao što to često radimo. Sada imamo tri mlada i perspektivna trenera, Dušana Alimpijevića, Vladimira Jovanovića i Nenada Stefanovića. Mladim trenerima nije lako, jer moraju da istrpe brojne pritiske. Mnogi kažu da Zvezda nije za učenje, ali ja kažem nije ni reprezentacija za učenje. Mnogi su dobijali šansu u reprezentaciji pa se i nisu nešto pokazali. Vlada Jovanović je izvanredan trener, vrlo posvećen i verujem da će uspeti.

- Što se tiče naših rezultata, nisam primetio da je to analizirano u medijima. Mi smo od devet utakmica u Evroligi, nekom slučajnosti, a mislim da nije bila slučajnost, čak šest puta igrali u gostima. Na to neki bitni ljudi mogu da utiči Imali smo interesantno suđenje. Crveni signal je bio u pripremnoj utakmici sa Olimpijakosom. Šta mislite kada bih krenuo da pričam o tim mističnim zaleđinama i greškama... Kiks u Evroligi je poraz od Panatinaikosa, a u ABA ligi je ogroman kiks poraz od Zadra. Ne samo u Beogradu, već i u Zadru da smo izgubili bio bi ogroman kiks. Za tu utakmicu, ako ste pravi profesionalac nije vam ni trebao trener, već određeni stepen motivacije - rekao je Čović i poručio.

- Vlada Jovanović je veoma perspektivan trener, koji je napravio sjajne rezultate sa mladom reprezentacijom - istakao je Čović.

Nebojša Čović
foto: Starsport

Timu potreban jači autoritet, smatra Čović

- Ovom timu je potreban jači autoritet. Trener koji će nastaviti dalju selekciju ekipe. Timu je potrebna ogromna disciplina, na nivou vojne. Džaba vam 10 MVP-ijeva u ekipi, ako nemate disciplinu, nećete ništa osvojiti. Ivanović gde god je radio osvajao je trofeje.

O dovođenju igrača:

- Nijedan jedini trener koji je bio u Zvezdi od 2011. godine nije dobio nijednog nametnutog igrača. Bilo je povuci potegni sa Radonjićem oko Sofa, ali smo na kraju raskinuli saradnju. Svi igrači su dovođeni u dogovoru sa trenerima - rekao je Čović.

O budžetu:

- Zvezda nije državni bankomat, kako to prenose neki mediji. Nije dobila 4/5 iz budžeta. 35% našeg budžeta je od strane države. Neki drugi su tokom korone dobili mnogo više. Šta se dešava sa budžetskim inspekcijama?

Duško Ivanović
foto: Prinscreen

A zatim je još malo predsednik Zvezde govorio o budžetu.

- Naš celokupan budžet ove sezone je oko 10 miliona evra. Pitanje je da li ćemo moći da zatvorimo budžet za ovu sezonu.

Finansijski aspekt raskida ugovora

- Sporazumni raskid sa Vladimirom Jovanovićem znači da ćemo mu isplatiti naknadu na osnovu raskida. To ne znači da ćemo mu platiti onoliko koliko su tražili neki prethodni treneri. Igračka legenda je jedno, kada završite igračku karijeru to su drugi poslovi. Sa Adamsom smo dobro prošli. Umesto pet stotina nečega, došli smo na dvesta nečega - rekao je Čović.

Duško Ivanović, Nebojša Čović
foto: Starsport

Bilo je pregovora i sa drugim trenerima

- Nismo imali mnogo izbora. Imali smo razne kontakte, ali nismo uspeli da se dogovorimo. Duško Ivanović je trener sa ovih prostora, nezgodno je dovesti stranca. Mislim da će se Ivanović brzo uklopiti. Mi ćemo mu preneti kakve se sve stvari ovde događaju.

Nije poznata sudbina stručnog štaba bivšeg trenera

- Izbor stručnog štaba je na novom treneru. Možda odu svi, možda ostanu svi. Oni su to svi korektno prihvatili - zaključio je pres konferenciju Čović.

Klub je na zvaničnom Instagram nalogu poželeo dobrodošlicu novom treneru.

Podsećamo, Vladimir Jovanović se nije snašao u ekipi s Malog Kalemegdana i zbog toga je smenjen posle nešto više od mesec dana od početka sezone.

U nastavku sezone ekipu će voditi Ivanović koji je najveći trenerski trag ostavio u Španiji.

Sa Baskonijom je tri puta bio šampion Španije (2002, 2010. i 2020. godine), a poslednji put je do titule stigao sa ekipom u kojoj je igrao Luka Vildoza, sa kojim će sarađivati i u Beogradu.

Imaće težak zadatak da podigne ekipu nakon lošeg starta sezone.

Vladimir Jovanović
foto: Starsport

U Evroligi Zvezda ima samo jednu pobedu iz sedam utakmica, od kojih je pet igrala kao gost, dok je u ABA ligi šokantan poraz od Zadra u Beogradu u 6. kolu verovatno presudio Vladimiru Jovanoviću.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track