Pobeda, Srbija na Eurobasketu

Završene kvalifikacije

Pobeda, Srbija na Eurobasketu

Košarka -
Utakmica sa Izraelom, ma koliko dobro odigrana, ne sme da prikrije tragove i nedostatke ispoljene još toko Eurobasketa u Litvaniji, a potom i tokom ovog kvalifikacionog ciklusa
1 / 7

Košarkaška reprezentacija Srbije porazila je Izrael 83:67 (28:14, 23:17, 12:16, 20:20) i u poslednjem meču kvalifikacija, i kao treća ekipa "A" grupe izborila plasman na Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Sloveniji. Ispred tima koji je u deset utakmica četiri puta poražen su neprikosnovena i neporažena Crna Gora i Izrael, koji je do drugog mesta došao ubedljivim trijumfom nad Srbijom u Tel Avivu.

U poslednjem meču, koji je zbog blizine terena i bučnije atmosfere iz "Kombank arene", premešten u dvoranu "Pionir" reprezentacija Srbije je odigrala najboljiu utakmicu u poslednje dve godine. Od prve sekunde kontrolisala se igra, Izrael je bio u dvocifrenom zaostatku, a na poluvrermenu se činilo da je +19 kojima bi se u konačnom plasmanu pretekao Izrael dostižno. Rezultat i 51 postignut poen najbolje ilustruje koliko je tim bio rastrčan agresivan i raznovrstan u oba pravca igre.

Nastavak je protekao u nastojanju Izraelaca da smanje rezultat, što su donekle i uspeli, ali ne više od - 12. Srbija je bez obzira ko bio na terenu kontrolisala meč i u poslednjem napadu imala šansu da trojkom stigne potrebnu razliku. Rašić je nažalost nije pogodio.

Ta činjenica, ipak je manje važna od podatka da će Srbija nasuprot svim problemima i očigledno poremećenim odnosima unutar ekipe imati priliku da se preko Evropskog prvenstva, bori za plasman na šampionat sveta za dve godine u Španiji. U narednom periodu, neophodno je napraviti stvarnu, a ne samo verbalnu analizu stanja tima, selektora i igrača koiji su ga činili, ali i onih koji iz ma kog razloga nisu bili u sastavu kojim je Ivković raspolagao.

Utakmica sa Izraelom, ma koliko dobro odigrana, ne sme da prikrije tragove i nedostatke ispoljene još tokom Eurobasketa u Litvaniji, a potom i tokom ovog kvalifikacionog ciklusa. Pogotovo ako u Sloveniji želimo da se kroz dobar plasman muške seniorske reprezentacije (koja je ogledalo uspeha čitavog košarkaškog sporta) potvrdi ispravnost puta, kojim je i dalje bolesena srpska košarka pre dve godine zakoračila.

Učešnici Eurobasketa

Plasman na Eurobasket obezbedili su: Slovenija, Španija, Francuska, Rusija, Makedonija, Litvanija, Grčka, Velika Britanija, Crna Gora, Nemačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Finska, Italija, Izrael, Švedska, Ukrajina, Gruzija, Poljska, Turska, Srbija, Letonija, Belgija i Češka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track