ROMAN LISAC ZA KURIR: Optuživali su me da s regionalnom ligom pravim novu Jugoslaviju i radim za srpske interese!
Foto: Starsport, Nebojsa Mandić

ABA liga - DA ILI NE

ROMAN LISAC ZA KURIR: Optuživali su me da s regionalnom ligom pravim novu Jugoslaviju i radim za srpske interese!

Košarka -

Ideja regionalne košarkaške lige 2001. bila je dobra, a danas je prevaziđena, rekao je nedavno selektor Srbije i jedan od najiskusnijih trenera u Evropi Svetislav Pešić.

I zaista, 22 godine od osnivanja tadašnje Jadranske Gudjir lige došli smo u situaciju da nikada nije bila veća razlika između dva kluba i ostatka lige. Samo neko neviđeno čudo može da spreči novo finale Partizana i Crvene zvezde, koji su budžetom i kvalitetom u nekoj drugoj galaksiji.

Derbi kosarka
foto: Starsportphoto

Čak je i legendarni hrvatski košarkaš Aco Petrović ustvrdio kako bi bilo najbolje da večiti i ne igraju regionalno takmičenje jer po svemu tu ne pripadaju. Bez obzira na to što je preksinoć nekadašnja Jugoplastika u prepunim Gripama namučila Partizan, činjenica je da bivši šampioni Evrope nisu profitirali od ABA lige, Bosne nema ni u drugoj ABA ligi, Cibona je bila pred finansijskim kolapsom, a jedino Split drži neki nivo, istina, daleko od onog koji je ovaj klub krasio krajem 80-ih.

Roman Lisac
foto: Starsportphoto

I onda smo naleteli na idealnog sagovornika na ovu temu - na utakmici Partizana, u prepunoj Štark areni, sreli smo Romana Lisca, jednog od osnivača regionalne lige i njenog dugogodišnjeg direktora. Odmah smo ga upitali šta danas misli o ideji takmičenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

- Mislim isto kao i u ono vreme kada sam počeo da radim na ostvaranju lige. Smatram da je ovaj prostor bez regionalne lige totalno odsečen, i to što u ovom trenutku rade Partizan i Crvena zvezde zapravo je produkt ABA lige - rekao je Lisac i priznao da je politički aspekt bio velika kočnica:

- Borili smo se sa nekim drugim stvarima, bilo je previše politike. Mnogi akteri su imali bubuljice Jugoslavije i konstantno sam slušao: "Lisac, ti praviš novu Jugoslaviju." Pričali su da sam prosrpski nastrojen. Tako se tada gledalo na ono što smo pokrenuli, ali sada vide šta se dešava. Svi se udružuju, još malo pa će i Srbija da uđe u Evropu. Granica više nema. Slovenija je odavno u Šengenu, a i ABA liga je jednim delom u Šengenu. Mislim da je to bila dobra ideja, dobar proizvod i ponosan sam na njega. Daj bože da ostane što duže.

Mornar, Partizan, ABA liga
foto: Mornar/Media Pro

Slovenac, koga su mnogi osporavali, posebno mu spočitavali da od regionalne lige izvlači korist za sebe i preduzeće "Sidro", koje je nekada upravljalo takmičenjem, smatra da bi izlazak srpskih klubova iz ABA lige bio pogrešan korak.

- Ista priča je bila i pre 20 godina, kako nas sve nisu nazivali, "guma liga", "tramvaj liga"... Recite mi, da ostane Srbija samo na svojim klubovima, bez bar još tri koja mogu da pariraju Partizanu i Zvezdi, gde bi to vodilo? Mislim da je ABA liga velika stvar i treba da je sačuvamo. Ja sam sada u poziciji da više niko ne može da mi spočitava kako imam korist od toga, ali mislim da je liga dobra za košarku na ovim prostorima.

Srećan sam što predsednik Srbije toliko podržava košarku

Lisac apostrofira i doprinos države, odnosno predsednika Srbije, zbog čega su dva najveća kluba odskočila tako visoko:

- Srećan sam zbog ovog što se dešava u Srbiji, zbog politike ili vašeg predsednika. Jer jasno je da tu postoji podrška, a onda dolazi i infrastruktura i sve ostalo. Ja sam košarkaši zavisnik, kada dođem ovako u punu dvoranu, to je sjajno. Meni su uvek prijale pune tribine kada igraju Zvezda ili Partizan. Pa na fajnal-foru ABA lige bilo je i po 15.000 ljudi, a negde su hale prazne, čuješ patike kako škripe, to je najgori zvuk.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track