SRAM VAS BRE BILO - ZGADILI STE NAM KOŠARKU! Tri dana agonije i SRAMOTE: Institucija derbija je uništena - VIŠE NE POSTOJI!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

dno dna

SRAM VAS BRE BILO - ZGADILI STE NAM KOŠARKU! Tri dana agonije i SRAMOTE: Institucija derbija je uništena - VIŠE NE POSTOJI!

Košarka -

Bila jednom jedna košarka u Srbiji, bio jednom jedan večiti beogradski derbi... Nažalost, bilo pa prošlo! Ako neko do sada nije shvatio, prethodnih dana je mogao da se uveri - institucija večitog derbija je uništena, više ne postoji!

Partizan je u ponedeljak savladao Crvenu zvezdu posle čudesnog preokreta. Na trenutak je delovalo da ćemo danima pričati o sjajnoj košarkaškoj predstavi večitih, jer istinski ljubitelji košarke su tokom meča mogli da vide sve ono što su i priželjkivali - uzbuđenje, preokrete i pregršt sjajnih poteza na terenu. Međutim, ni ovaj derbi neće ostati upamćen po kvalitetnoj košarci i majstorijama na terenu, već po sramnom ponašanju aktera meča, medijskim prepucavanjima, prozivkama, gnusnim pretnjama na društvenim mrežama, pa i krivičnim prijavama.

Naš trofejni sport je ponovo gurnut u blato iz kog će teško moći da se izvuče.

Niski udarci, prostačke prozivke, ponižavanje protivnika, primitivni gestovi aktera, medijska prepucavanja nažalost su stvari koje smo navikli da gledamo na fudbalskim susretima večitih, a ovih dana dobili smo kompilaciju svih gadosti i nakon košarkaškog meča Partizana i Zvezde.

Kome do sada nisu, u ova tri dana sigurno su uspeli da zgade košarku!

Okidač je svakako bio skandalozan potez centra Partizana Matijasa Lesora, koji je nakon poslednjeg zvuka sirena na meču fizički nasrnuo na košarkaša Zvezde Filipa Petruševa. Umesto da sa saigračima i navijačima slavi važnu pobedu, Francuz je mučki dva puta pesnicom udario Petruševa i bacio crnu senku na uspeh svog tima i pokrenuo nezaustavljivu lavinu.

Od tog momenta piše se i priča o svemu sem o košarci. Pljušte saopštenja, prozivke, međusobne optužbe, stravične pretnje na društvenim mrežama, a sve je doživelo kulminaciju kada je mladi košarkaš Zvezde dao izjavu u policiji. Navijači Zvezde osuli su drvlje i kamenje po Lesoru. Na društvenim mrežama, kao na traci, ređaju se bolesne pretnje smrću, rasističke uvrede, provokacije i pozivi na linč košarkaša Partizana. Stravične poruke koje ne može normalan um da smisli. Nažalost, ništa bolje nije prošao ni Filip Petrušev, koji se zbog odlaska u policiju našao na meti osuda, pa je bio prinuđen da se povuče iz javnosti i ugasi svoj nalog na Tviteru.

Filip Petrušev
foto: Nenad Kostić

Svima je kristalno jasno da večiti derbi nije ono što je nekada bio. Znao se red, poštovao se sport, igra, navijači, a posebno protivnik na terenu. Naravno, uvek je bilo čarki i provokacija, što je i normalno, ali se sve završavalo tu na terenu sa zvukom sirene, a ne kao danas u policiji...

Sve je otišlo predaleko i sada svi opravdano strahuju kako će izgledati novi duel večitih rivala na terenu. Jedno je sigurno, košarka neće biti u prvom planu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track