PROPAST REALA! ČUVENA MARKA RAZAPELA PARTIZANOVOG RIVALA U TOP 8: Izneli su surove brojke na videlo! Nema ovde ničeg KRALJEVSKOG
Foto: Starsport

TOP 8

PROPAST REALA! ČUVENA MARKA RAZAPELA PARTIZANOVOG RIVALA U TOP 8: Izneli su surove brojke na videlo! Nema ovde ničeg KRALJEVSKOG

Košarka -

Sledećeg utorka, od 20.45 časova, Partizan će pokušati da dođe do brejka, odnosno zlata vredne pobede u gostima u četvrtfinalnoj seriji protiv Real Madrida.

Bez obzira na ishod prve utakmice, crno-beli će istu stvar probati dva dana kasnije, na istom mestu. Nakon toga, sledi i treći duel 2. maja u Beogradu, a ukoliko jedna ekipa ne stigne do tri pobede, biće odigran još jedan meč u prestonici Srbije, zatim i eventualna majstorica u Madridu, ukoliko rezultat u seriji bude 2:2.

Madriđani se ne nalaze u dobroj formi kada je reč o rezultatima, ali znatno veći problem je pad u igri, ili kolaps kako je ugledna španska "Marka" opisala partiju Reala protiv Barselone.

Čus Mateo, Real Madrid
foto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poraz od Katalonaca (97:82) bio u prvenstvu ACB lige bio je treći uzastopni, nakon što su od Reala bili bolji Makabi (100:96) i Breogan (96:72).

"Kolaps Reala u Barseloni izneo je na videlo sve nevolje koje su "beli tim" pretvorile u džina sa staklenim nogama. To su nedostaci koji su već ranije bili proverljivi - neki od početka sezone su postali očigledni u poslednjih mesec dana. To je donelo negativne rezultate u najvažnijoj fazi Evrolige i španskog prvenstva", navedeno je u analizi "Marke", koja je otvorena sledećom rečenicom: Crna rupa na poziciji plejmejkera i ofanzivni krah doveli su u opasnost Realovu sezonu.

Problemi Reala koje Partizan može da iskoristi:

  1. Centarska linija - Veliki problemi kada Valter Tavares nije u igri i 71 ofanzivni skok protivnika na šest utakmica
  2. Odbrana - Ogroman broj primljenih poena (90+ na sedam od poslednjih 13 mečeva), Madriđani posebno loše brane koš u drugom poluvremenu
  3. Plejmejkeri - Povrede tri organizatora igre ostavile veliki trag, protivnici koriste to kao veliku slabost Reala
  4. Bezidejni napadi - Ako Džanana Musu "ne krene", Real je u gadnoj situaciji

"Marka" je istakla neke od najvećih problema Reala, a nema sumnje da Željko Obradović, trener crno-belih i njegovi saradnici već dobro znaju sve to i uveliko spremaju svoj tim.

CENTARSKA LINIJA

"Zavisnost" od Valtera Tavaresa je posebno vidljiva, odnosno nesposobnost saigrača da zamene visokog centra u trenucima koje provodi na klupi.

Vinsen Poirje, rezervni centar, nije igrao na poslednje četiri utakmice, pa je 220 centimetara visoki košarkaš preopterećen minutažom, što su protivnici iskoristili.

Nezamenjivi džin
Nezamenjivi džinfoto: Profimedia

Konkretno, kada je reč o utakmici protiv Barselone, Šarunas Jasikevičijus je na okršaj sa Tavaresom slao Jana Veselog, Sertača Šanlija i Džejmsa Nadžija.

Kada je reč o preostalim zamenama za Tavaresa, "Marka" navodi da je Kornelije (211 cm) visok, ali ne i jak, dok je Jabusele (201 cm) snažan, ali ne i visok... Real Madrid je protivnicima dopustio čak 71 ofanzivnih skokova u poslednjih šest mečeva.

"Moramo da povratimo energiju pojedinih igrača i da se organizujemo bolje sa ljudima koji nam nedostaju iznutra. Važno je da povratimo nivo, trenutno smo unutra veoma mekani i skačemo loše", poručio je nakon utakmice protiv Barselone trener Čus Mateo.

ODBRANA

Na sedam od poslednjih 13 utakmica, Real je primio više od 90 poena, što nije normalno za ovakav tim. "Kraljevići" su u španskom prvenstvu Baskoniji dopustili 95 poena, Breoganu 96 i Barseloni 97, dok je u Evroligi Valensija postigla 91, Efes 90, Partizan 104, a Makabi 100 poena.

Kao glavnog krivca za ovoliki broj poena, "Marka" izdvaja izostanak defanzivnih specijalista, Gabrijela Deka i Rudija Fernandeza, a slabost je posebno vidljiva u drugim poluvremenima.

Barselona je u trećoj i četvrtoj deonici došla do 30 i 31 poena, Breogan 31 i 26, Baskonija 31 i 25, Efes 35 u trećoj deonici. Valensija je kombinovala 25 i 26, dok je Partizan postigao 29 u trećoj i 26 u četvrtoj četvrtini u pobedi u 32. kolu Evrolige, 31. marta.

PLEJMEJKERI

Povrede Najdžela Vilijamsa-Gosa, Serhija Ljulja i mladog Karlosa Alosena definitivno nisu pomogle Realu. Serhio Rodrigez je na pragu 37. godine i ne može da pruži veliki doprinos u igri svog tima, pa trener Mateo mora da pronalazi alternativna rešenja, a ona često ne daju željeni rezultat.

Nedovoljno spreman, Vilijams-Gos
Nedovoljno spreman, Vilijams-Gosfoto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gos se vratio na teren, ali nije blizu nivoa za koji je sposoban.

Protivnici znaju za Ahilovu petu Madriđana i, očigledno znaju kako da iskoriste tu slabost.

Odličan primer je meč protiv Barselone i dominacija organizatora igre katalonskog tima. Tomaš Satoranski je postigao 18 poena uz devet asistencija i pet skokova, dok je Nikolas Laprovitola meč završio sa 14 poena, osam asistencija i četiri skoka.

Kada se gledaju utakmice unazad, primeri se da su bekovi pravili razliku, a kada je reč o susretu protiv Partizana, "Marka" ističe učinak Džejmsa Nanelija i njegovih 14 poena.

BEZIDEJNI NAPADI

Igra Reala u napadu svodi se na individualni učinak Džanana Muse ili trenutke inspiracije saigrača, što je nedopustivo za tim na takvom nivou.

Musa ne može sam
Musa ne može samfoto: Nenad Kostić

Real prilično loše gradi napade, ali čak i takav može da pobedi svakoga, navodi ugledni list.

Međutim, ukoliko ne ostvari pobede u narednom periodu, ostaće bez trofeja u aktuelnoj sezoni.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track