POSLE 10 MESECI U RUSKOM ZATVORU OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA PONOVO NA TERENU: Amerikanka se vratila košarci, supruga je bodrila na meču!
Foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

veliki povratak

POSLE 10 MESECI U RUSKOM ZATVORU OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA PONOVO NA TERENU: Amerikanka se vratila košarci, supruga je bodrila na meču!

Košarka -

Američka košarkašica Britni Griner, koja je gotovo 10 meseci provela u ruskom zatvoru, zaigrala je ponovo u WNBA ligi.

Dvostruka olimpijska šampionka nedavno je potpisala jednogodišnji ugovor sa ekipom Finiks Merkjurija i u subotu je posle duge pauze i pakla kroz koji je prošla, ponovo izašla na teren.

Britni Griner
foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Podsetimo, Griner je uhapšena u februaru prošle godine u Moskvi na aerodromu "Šeremetjevo", pošto je carinska policija u njenom prtljagu pronašla elektronske "vipe" ketridže sa uljem kanabisa.

Slavna košarkašica zbog posedovanja nedozvoljene supstance u avgustu je osuđena na devet godina zatvora i novčanu kaznu od milion rubalja.

Ovaj slučaj podigao je neviđenu buru u svetskoj javnosti. Američki predsednik Džo Bajden i njegova administracija naporno su radili na njenom oslobađanju. Dve strane na kraju su postigle dogovor o razmeni zarobljenika. Košarkašica je 8. decebra prošle godine puštena u zamenu za Rusa Viktora Buta, koji je u Sjedinjenim Američkim državama bio osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom za krijumčarenje oružja.

Britni Griner
foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Posle 294 dana provedena iza rešetaka Britni je ponovo izašla na teren i odmah pokazala zašto je mnogi smatraju jednom od najboljih košarkašica svih vremena.

Ubacila je 10 poena na meču i jasno stavila do znanja da će biti bitan šraf tima u pohodu na titulu.

"To što sam danas ovde mnogo mi znači" rekla emotivna Griner i izazvala ovacije na tribinama.

Šarel Griner
foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Meč je uživo pratila je njena supruga Šarel Griner, koja joj je pružala najveću podršku dok je bila u ruskom zatvoru. Šarel je vršila neviđen pritisak na američke vlasti - javno zahtevala pomoć tamošnje vlade da se više angažuje oko njenog slučaja i ubrza košarkašicin povratak kući.

Britni Griner je od 2015. godine nastupala za ruski klub Ekaterinburg, sa kojim je četiri puta bila šampionka Evrope. Slavna košarkašica je sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država dva puta osvajala zlato na Olimpijskim igrama (2016. i 2021. godine).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track