ŽENA KOJU JE VOLEO ODVELA JE DRAŽENA PRAVO U SMRT! Detalji stravične tragedije : Vozila je 160 km/h, a NIJE ODGOVARALA za nesreću!
Foto: Nemanja Nikolić

prošlo je 30 godina

ŽENA KOJU JE VOLEO ODVELA JE DRAŽENA PRAVO U SMRT! Detalji stravične tragedije : Vozila je 160 km/h, a NIJE ODGOVARALA za nesreću!

Košarka -

Na današnji dan, pre tačno 30 godina, u saobraćajnoj nesereći kod Ingolštata u Nemačkoj poginuo je legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Dražen Petrović.

Dražen Petrović je imao nadimak sportski Mocart, a poginuo je u 29. godini. Brojni stručnjaci smatraju da je Petrović jedan od najboljih igrača u istoriji evropske košarke.

On je poslednju utakmicu odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP 1993. godine. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske se vratila avionom, ali je Dražen Petrović je na put krenuo automobilom sa devojkom nemačkom manekenkom Klarom Šalantzi koja je bila za volanom. Klara je vozila crveni golf, a Dražen je spavao na mestu suvozača. Oni su udarili u kamion koji se isprečio na putu, a Klara ga nije videla pošto je bila slaba vidljivost.

foto: Profimedia

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla sa povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sedela na zadnjem sedištu, koja je zadobila teške povrede, ali se oporavila.

Klara vozila 160 km/h

Policajac koji je radio uviđaj nakon nesreće jednom prilikom je otkrio da je Draženova tadašnja devojka Klara vozila velikom brzinom i da sudar nije bilo moguće izbeći.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na čas. Čak nije uspela ni da reaguje, da koči. I da je uspela da pokuša da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strahoviti udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevom mestu, poginuo", otkrio je jednom prilikom policajac Binder.

Dražen
foto: Printscreen

U kolima je pored Dražena i Klare bila i turska košarkašica Hilal Edebal. Ona je nakon nesreće izgubila pamćenje.

Dražen
foto: Printscreen

Nekoliko godina nakon Draženove smrti ušla je u vezu sa čuvenim fudbalerom Oliverom Birofom, ali nije bila dugo srećna. Posle devet godina braka Birof ju je ostavio, a odmah potom joj je umro i rođeni brat.

Klara Šalantzi, Oliver Birhof
foto: Profimedia

Kralu je od odgovornosti štitio nemački zakon koji kaže da, ako je osoba mogla izbeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Međutim, okolnosti Draženove pogibije su bile takve da Klara nije mogla da izbegne sudar, pa stoga nije ni sudski procesuirana.

Sjajna karijera

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barseloni.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track