REVOLUCIJA - EVROLIGA UVODI PLEJ-IN?! Novi direktor elitnog takmičenja najavio TEKTONSKE PROMENE!
Foto: SOEREN STACHE / AFP / Profimedia

EVROLIGA

REVOLUCIJA - EVROLIGA UVODI PLEJ-IN?! Novi direktor elitnog takmičenja najavio TEKTONSKE PROMENE!

Košarka -

Novi direktor Evrolige Paulijus Motiejunas otkrio je da najjače evropsko klupsko takmičenje ozbiljno razmišlja da uvede dve velike promene.

Litvanac, koji je nedavno na poziciji direktora Evrolige zamenio Maršala Glikmana, u razgovoru za "Basket njuz" rekao je da se trenutno razmatra uvođenje plej-in turnira i popularnog "seleri-kepa", po ugledu na NBA.

Plej-in

Evroliga želi da uvede doigravanje za plej-of, kako bi više timova imalo šanse da se domogne Top 8.

Od 18 učesnika samo osam je igralo u plej-ofu, pa se ozbiljno razmišlja o promeni formata. Smatraju da bi tako šansu dobile ekipe koje su ostale na granici.

"Postoje razgovori, pričaćemo i sa klubovima. Osnova naše lige je da svaki tim igra sa svima ostalima. To je esencijalno i to se neće menjati", rekao je bivši funkcioner Žalgirisa.

Transparentnost

Motiejunas je zagovornik javnog objavljivanja plata igrača, ali i "seleri-kepa" - određivanja budžeta za plate, jednakog za sve. On gaji nadu da će se Evroliga po tom pitanju ugledati na NBA.

"Ne vidim šta bi moglo da bude skriveno. Uz dužno poštovanje, ne vidim ni razlog da se u medijima da preuveličavaju stvari. Ako sve činjenice budu dostupne, nema mesta za interpretacije. Nadam se da ćemo to moći da izvedemo, ali moramo da vidimo šta klubovi misle", kaže on i dodaje:

"Rekao bih da uspešno idemo ka otome. Sastao sam se da radnom grupom koja se bavi tim pitanjem i već su napravili značajan napredak. Morao da potvrdimo određene detalje, ujedinim poziciju i razmišljanja svaokg tima pre nego što pritisnemo dugme za aktivaciju".

Kurir sport/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track