KOŠARKAŠICE DO 20 GODINA OTPUTOVALE U LITVANIJU NA EP: Dajana Butulija i Danijel Pejdž odabrale 12 igračica
Foto: KSS

Evropsko prvenstvo

KOŠARKAŠICE DO 20 GODINA OTPUTOVALE U LITVANIJU NA EP: Dajana Butulija i Danijel Pejdž odabrale 12 igračica

Košarka -

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije otputovala je iz Beograda, preko Varšave za Viljnus, odakle će produžiti do Klaipede, gde će u subotu startovati na Evropskom prvenstvu za igračice do 20 godina.

Selektorka Dajana Butulija pred put je odredila tim koji će predstavljati Srbiju u Litvaniji. Zajedno sa prvom saradnicom, nekada saigračicom iz reprezentacije Srbije, Danijel Pejdž, selektorka je objasnila:

– Treba napomenuti da sa nama nije par važnih igračica za ovaj sastav, uglavnom zbog povreda. Ovih 12 je pažljivo izabrano i u ovom trenutku najbolje što imamo iz ovih generacija.

Srbiju će na Evrpskom prvenstvu u Litvaniji predstavljati sledeće igračice: Anđela Matić, Bojana Škundrić, Nevena Rosić, Teodora Ćulibrk, Marina Marčetić, Milica Matić, Ivona Miljanić, Katarina Knežević, Anđela Marojević, Jovana Spasovski, Dunja Zečević i Miljana Ćaćić.

Pre priče o takmičenju, Butulija i Pejdž su naglasile:

– Iskreno smo srećne što smo dobile priliku da radimo u jednom takvom sistemu koji je dobro poznat u Evropi i u svetu. Kao igračice smo svakako bile deo jedne posebne generacije, ali danas kada je odgovornost na nama i kada mi držimo konce u svojim rukama, tek sada nam se sklapaju sve kockice i dolazimo do svih saznanja koliko je teško izgraditi jedan pobednički tim.

Kako najvažnije, nekada trofejne reprezentativke, su podvukle:

– Naš osnovni zadatak je da na terenu, ali i što je još mnogo teže, van njega, vaspitamo igračice i što više ih približimo seniorskom timu i zahtevima selektorke Marine Maljković. Za Srbiju je najvažnije da u ženskoj košarci seniorska reprezentacija uvek učestvuje na najvećim takmičenjima. S obzirom na evidentan nedostatak kvaliteta domaće lige, mnogo je teško iznedriti psihički i fizički sposobne košarkašice.

Butulija je dodala:

– Ovde je važno da se napomene da smo Daca i ja u ove dve godine od kako smo deo U20 reprezentacije imale poseban zadatak da pratimo bukvalno sva evropska i svetska klupska takmičenja u svim uzrasnim kategorijama.

Selektorka je zatim podsetila…

– Susedna Mađarska u kojoj je Daca igrala, a i mnoge naše drugarice su bile ili su još uvek tamo, najbolji je primer svima nakon Slovenije, a mi dobro upućeni smo to znali i pre, koliki je značaj za uspehe reprezentacije jako nacionalno takmičenje. Ubeđena sam da možemo imati isto i u Srbiji.

U prvoj rundi Evrpskog prvenstva naš tim će igrati u A grupi, u Klaipedi, zajedno sa selekcijama Portugalije, Izraela i Češke. Prema sistemu takmičenja sve ekipe idu dalje. U osmini finala, naša grupa se ukršta sa B grupom, gde su: Litvanija, Finksa, Francuska i Mađarska.

– Izrael i Portugalija kao uvek nezgodni protivnici igraju agresivno, borbeno, hrabro. Svakako da mislimo da sa ozbiljnim pristupom i ako na pravi način uđemo u utakmicu možemo da se nadamo pobedi . Mnogo smo radili na ispravljanju grešaka i loših navika kod svake naše igračice i nadamo se da ćemo iskoristiti sve naše kvalitete na najbolji mogući način. Mi kao treneri smo tu da im pokažemo put do pobede, one su te koje tim putem moraju da prodju. I na kraju Češka veoma kvalitetna reprezentacija, vicešampion Evrope u U20 prošle godine. Pametnom dovoljno rečeno.

Za kraj – najvažnije…

– Uživale smo sa ovim devojkama svaki dan priprema. Njihova radna energija je ogromna i svesne su da imaju još mnogo da uče, ali sve rade da to i urade. Zato baš za njih i zbog njih želimo da se izborimo za što bolju budućnost ženske kosarke u Srbiji – poručile su Dajana Butulija i Danijel Pejdž.

Osim u Klaipedi – gde će osim dve grupe, biti igrani i mečevi osmine finala, kao i razigravanja za plasman – dve grupe će igrati u Viljnusu, gde će zatim biti igrani i mečevi osmine finala, kao i četvrtfinala i borbe za medalje.

A grupa (Klaipeda) Portugalija Izrael Srbija Češka

Prvo kolo (29. jul): Portugalija – Češka u 12, Izrael – Srbija u 14,30. Drugo kolo (30. jul): Srbija – Portugalija u 12, Češka – Izrael u 19,30. Treće kolo (1. avgust): Portugalija – Izrael u 14,30, Srbija – Češka u 19,30

B grupa (Klaipeda) Litvanija Finska Francuska Mađarska

Prvo kolo (29. jul): Litvanija – Mađarska u 17, Finska – Francuska u 19,30 Drugo kolo (30. jul): Mađarska – Finska u 14,30, Francuska – Litvanija u 17. Treće kolo (1. avgust): Francuska – Mađarska u 12, Litvanija – Finska u 17.

C grupa (Viljnus) Švedska Crna Gora Španija Poljska

Prvo kolo (29. jul): Švedska – Poljska u 12, Crna Gora – Španija Drugo kolo (30. jul): Španija – Švedska u 12, Poljska – Crna Gora u 19,30 Treće kolo (1. avgust): Švedska – Crna Gora u 17, Španija – Poljska u 19,30

D grupa (Viljnus) Letonija Turska Italija Belgija

Prvo kolo (29. jul): Letonija – Belgija u 17, Turska – Italija u 19,30 Drugo kolo (30. jul): Belgija – Turska u 14,30, Italija – Letonija u 17 Treće kolo (1. avgust): Italija – Belgija u 12, Letonija – Turska u 14,30.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track