UŽASNA VEST ZA ZVEZDU I PARTIZAN?! Srbija GUBI jednog predstavnika u Evroligi - Turci su uporni, Bodiroga bio na važnom sastanku
Foto: Starsport

problem

UŽASNA VEST ZA ZVEZDU I PARTIZAN?! Srbija GUBI jednog predstavnika u Evroligi - Turci su uporni, Bodiroga bio na važnom sastanku

Košarka -

Predsednik Evrolige Dejan Bodiroga sastao se s predsednicom Bahčešehira, a tema je sigurno bila učešće još jednog turskog tima u eliti...

Predsednik Evrolige Dejan Bodiroga sastao se u Beogradu s predsednicom turskog Bahčešehira Begum Jucel, a to je podgrejalo priču o još jednom klubu u najjačem evropskom takmičenju.

Prve informacije o projektu u Turskoj, fuziji dva kluba, potekle su od novog predsednika Bešiktaša Hasana Arata. On je prvi obelodanio želju da se crno-beli spoje s drugim timom kako bi se stvorili uslovi za takmičenje u eliti.

- Naša predsednica sastala se u Beogradu s gospodinom Bodirogom, predsednikom Evrolige. Podelila je s njim naše ciljeve za narednu sezonu i dobila njegove savete za naše košarkaško putovanje - stoji u saopštenju Bahčešehira.

Ovakav razvoj događaja zabrinuo je rukovodstva i pristalice večitih, jer veoma lako može da dođe do toga da ABA liga ponovo ima samo jednog predstavnika, a to bi bio šampion. Specijalna pozivnica bi tako verovatno otišla novooformljenom turskom klubu. Pritisak na Evroligu u smislu novih članova sve je jači. Dubai je ozbiljno zagrizao za košarku i tu inicijativu treba shvatiti krajnje ozbiljno jer sa sobom vuče veliku količinu novca. Ovaj grad već je dobio organizaciju juniorskog turnira i neko vreme priča se o velikim planovima i finansijskoj injekciji koju mogu da donesu u najjače evropsko košarkaško takmičenje.

Rokas Gedraitis, Kevin Panter, Partizan, Crvena zvezda, KK Partizan, KK Crvena zvezda
foto: Starsport

Takođe, Evroliga već godinama pokušava da probudi metropole Pariz i London. U glavnom gradu Engleske srpski trener Petar Božić i njegovi London Lajonsi prave pravi košarkaški bum i nalaze se na trećem mestu tabele grupe A u Evrokupu. Popularnost sporta pod obručima sve je veća i čini se da je samo pitanje vremena kada će i London postati evroligaški grad.

Spominje se i potencijalno proširenje lige, mada je generalni direktor Paulijus Mitijejunas odbacio glasine da bi to moglo da se dogodi naredne sezone, što dodatno komplikuje situaciju.

Rešenje u proširenju

Dve konferencije sa 12 klubova

Od ruskih klubova CSKA ima A licencu i on će, po okončanju sukoba u Ukrajini, sigurno ponovo zaigrati u Evroligi, a verovatno će u priči biti i Uniks i Zenit. U svakom slučaju treba očekivati da minimum dva kluba iz Rusije budu u Evroligi kad politička situacija to dozvoli.

U doglednoj budućnosti je sasvim je realno veliko proširenje Evrolige. Kako se evropska takmičenja često ugledaju na NBA, jasno je da su u kombinaciji i dve konferencije, ako dođe do toga da Evroliga bude formirana sa 24 tima.

Kurir sport

Bonus video:

00:10

Evroliga traži slobodu za Kamapaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track