SUBOTICA OPET GORI ZBOG SPARTAKA Sjajni Filip Barna vodi "golubove" ka ABA ligi!
Foto: ABA league / Dragana Stjepanović

Košarkaško usijanje

SUBOTICA OPET GORI ZBOG SPARTAKA Sjajni Filip Barna vodi "golubove" ka ABA ligi!

Košarka -

Subotica opet živi za košarku! Spartak je pravi hit, za mečeve popularnih "golubova" traži se karta više, a kako i ne bi - dovoljno je pogledati tabelu ABA 2 lige i domaćeg prvenstva.

Ambicije su sasvim jasne - ulazak u glavnu ABA ligu, što bi bilo sjajno, ne samo za grad već i ceo region. U dresu Spartaka blista momak koji je napravio prve košarkaške korake baš u Subotici. Filip Barna je izuzetno važan šraf ekipe trenera Vlada Jovanovića, a uhvatili smo ga dan nakon pobede nad Radničkim u Kragujevcu.

Filip je opet bio najbolji akter, uostalom, statistika kaže da u ovoj sezoni ima ubedljivo najveći indeks u ekipi, pa je u regionalnom i domaćem takmičenju u vrhu. Zato ga najpre i pitamo da li je ovo njegova najuspešnija sezona.

- Jeste, sigurno je najuspešnija, po ekipi, imenima i treneru. Igram ABA 2 ligu, što je dosad najviši nivo - kaže nam 201 centimetar visok bek.

Filip Barna
foto: ABA league / Dragana Stjepanović

Svi se sećamo Spartaka od pre nekoliko decenija, jedne od boljih ekipa u tadašnjoj Jugoslaviji, a bilo je potrebno mnogo vremena da se ponovo priča o sjajnoj košarci na severu Bačke.

- Generalno, cela priča o novom Spartaku počela je pre tri godine, u klub su ušli ozbiljni ljudi. Ja sam 2021. godine dobio poziv da potpišem ugovor i da se vratim u Suboticu. Svidela mi se priča, rekao sam sebi - ajde da probam. Prve sezone smo bili u B ligi, išli stepenik po stepenik. Sad smo tu gde smo, pokazalo se da se sve što smo hteli obistinilo. Klub napreduje, kao i mi kao ekipa. Ovo je zdrava sredina, doveden je ozbiljan trener, igrači, stvoren vrhunski nivo. Mnogo nam pomaže publika, zaživelo je sve oko košarke u gradu. Spartak je bio prepoznatljiv još pre 30 godina i drago mi je što se ponovo vratila košarkaška euforija - kaže Barna.

Vlade Jovanović
foto: ABA league / Dragana Stjepanović

Cilj je sasvim jasan, ulazak u ABA ligu, a to može samo osvajanjem šampionske titule u ABA 2.

- Jasne su ambicije, ulazak u ABA ligu. Nije lak put, jer po nacionalnom ključu ima mesta samo za jedan klub iz Srbije. Naravno da i u KLS želimo pehar, ali više ne zavisi sve od nas. U takvoj smo situaciji da moramo da čekamo kiks Vojvodine, ali sami smo krivi za to.

Kad je reč o njegovoj igri, od Filipa ne možete čuti mnogo.

- Generalno, ne volim da pričam o sebi, zahvalan sam treneru Jovanoviću što ima veliko poverenje u mene i daje mi slobodu. Pomažu mi saigrači, a i ja njima. Dobra je hemija u ekipi, nadamo se da ćemo dogurati tamo gde smo krenuli. Tim mora da bude prioritet, jer takvu košarku igramo - jasan je on.

Spartak
foto: ABA League/Dragana Stjepanović

Dodaje da nikad nije imao košarkaškog idola, ali da često skida poteze velikih majstora.

- Volim i pratim košarku, ali nemam nekog igrača na kojeg želim da se ugledam. Kupim fore od nekih... (smeh).

Bliži se i dan kada će istrčati na parket i zaigrati protiv velikih imena evropske košarke iz Zvezde i Partizana:

- To su vrhunski treneri i igrači. Svakako da ih poštujem i cenim i biće mi čast da jednog dana igram protiv njih.

Reprezentacija? Sve je moguće...

Filip Barna ima 24 godine, a s visinom od 201 centimetra, dobrim fizikalijama i smislom za asistenciju predstavlja prototip modernog beka i krila. Prostora za njegov napredak i te kako ima, a već sada privlači pažnju na sebe. Zato mu pominjemo dres Srbije.

- Sve je moguće, moje ambicije su najviše moguće, ali ne znam gde će me ovaj put odvesti. Ističe mi ugovor, ipak, priče o nastavku karijere ostavio sam sa strane, posle završetka sezone ću razmisliti šta dalje - iskren je igrač Spartaka.

BONUS VIDEO:

01:14

NESTVARAN PODATAK! Scene iz Arene PREPLAVILE INTERNET - Partizanu i Grobarima pošlo za rukom ONO što nije ni NBA klubovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track