MIŠKO RAŽNATOVIĆ NEMA DILEMU: Marko Barać je najbolji trener ABA lige
Foto: Starsport©

jasan

MIŠKO RAŽNATOVIĆ NEMA DILEMU: Marko Barać je najbolji trener ABA lige

Košarka -

U iščekivanju proglašenja najboljih pojedinaca u ABA ligi, koje regionalno košarkaško takmičenje tradicionalno objavljuje pred start plej-ofa, najpoznatiji košarkaški menadžer u Evropi Miodrag Ražnatović nema dilemu da je šef stručnog štaba Mege Marko Barać zaslužio laskavo priznanje za najboljeg trenera.

Na svom profilu na društvenoj mreži "X", Ražnatović je detaljno obrazložio svoj stav, ali i naglasio da ukoliko rezultati glasanja budu drugačiji ne treba otvarati polemike i prostor za upoređivanja.

Ražnatović je krenuo od opšteprihvaćenog stava pred start sezone, da će se Mega grčevito boriti za opstanak imajući u vidu starosnu dob igrača, ali je ekipa ipak ligaški deo takmičenja završila na četvrtom mestu. Mega je sa timom koji je u proseku bio mlađi od 20 godina, što je nezabeleženo u jakim evropskim ligama u modernoj košarci ostvarila, zabeležila više od 60 odsto pobeda, a zanimljivo je da jeMarko Barać jedini trener koji je ove sezone u ABA ligi pobedio oba evroligaška kluba - Partizan i Crvenu zvezdu.

Marko Barać, Mega, Uroš Plavšić
foto: Mega MIS

Ražnatović je posebno naglasio izvanredan Baraćev rad sa mladim igračima, s obzirom da su Megini tinejdžeri: 18-godišnjaci Nikola Topić (34 minuta prosek po meču) i Filip Jović (14 minuta), kao i 19-godišnjaci Nikola Đurišić (34 minuta), Andrija Jelavić (31 minut) i Timotej Malovec (22 minuta) bili nosici igre, a u proseku su po meču zajedno postizali 56 poena svoje ekipe po meču. Među ovim igračima, Ražnatović dalje navodi, samo je Đurišić imao iskustvo igranja ABA lige od preko 5 minuta po meču prethodnih godina, tako da je praktično cela ekipa igrala debitantsku sezonu u regionalnom takmičenju.

Poseban osvrt Ražnatović je imao na igre Nikole Topića, koji je punu pažnju svetske košarkaške javnosti na sebe skrenuo upravo partijama u Meginom dresu. U prilog tome svedoči podatak da u trenutku odigravanja prvog meča pod vođstvom Marka Baraća, Topić se nije nalazio na spisku kandidata za NBA draft 2024 po ESPN-u, da bi samo četiri meseca kasnije po odlasku iz Mege u Crvenu zvezdu, po mišljenju istog izvora, bio projektovan kao četvrti pik. Osim Topića, sjajne sezone i ogroman napredak je doživelo još četvorica srpskih igrača – Plavšić, Djurišić, Miljenović i Jović, i po Ražnatovićevom mišljenju oni će biti oslonac reprezentacije za četiri ili pet godina.

Kao argumente zašto je Barać najbolji trener ABA lige ove sezone Ražnatović je naveo i činjenice da su, izuzimajući Luku Božića, košarkaši Mege najviše puta poneli titulu MVP igrača kola - čak šest puta, da je Mega posle evroligaških ekipa najefikasniji tim ABA lige i da je posle odlaska najboljeg igrača tima na polusezoni Topića, Mega ostvarila skor od 10 pobeda i tri poraza.

Sva ova dostignuća Barać je postigao kao veoma mlad trener, sa samo 35 godina posebno je naglasio Ražnatović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track