GDE SU CRVENA ZVEZDA I PARTIZAN SPISKALI DESETINE MILIONA EVRA? Od svih silnih pojačanja samo JEDAN je opravdao dolazak!
Foto: Petar Aleksić

indeks

GDE SU CRVENA ZVEZDA I PARTIZAN SPISKALI DESETINE MILIONA EVRA? Od svih silnih pojačanja samo JEDAN je opravdao dolazak!

Košarka -

Centar Crvene zvezde jedini među 25 najboljih po indeksu korisnosti u Evroligi, a nije bio projektovan čak ni za prvog centra

Partizan i Crvena zvezda završili su neslavno takmičenje u Evroligi već posle regularnog dela sezone, a pogled na statistiku otkriva da su vedete, najskuplji igrači, podbacili i nisu izneli teret koji se od njih očekivao.

Pod kategorijom Performance rate index, koja sumira više statističkih podataka i najvažnija je u rangiranju za najkorisnijeg igrača lige, u prvih 25 košarkaša samo je jedan iz beogradskih večitih. I to je poprilično iznenađenje, jer Džoel Bolomboj nije doveden da bude prva violina Crvene zvezde, a ispostavilo se da je pun pogodak.

Ko će rešiti derbi, Džoel Bolomboj
foto: Starsport

Džoel je plasiran na 24. poziciju sa indeksom uspešnosti od 14,6. Momak je tiho i nenametljivo odrađivao najbolji posao u Zvezdi, imao najmanje oscilacija, pa se produženje saradnje čini kao sjajan potez uprave kluba.

Šabaz Nejpir
foto: /IPA / Sipa Press / Profimedia

Šabaz Nejpir je trebalo da bude lider u svakom pogledu s obzirom na to da je doveden za platu od preko dva miliona evra, a ispao je najveći promašaj u Zvezdinoj istoriji. Među 25 najkorisnijih košarkaša nema ni Nemanje Nedovića, koji takođe ima skup ugovor, mada je u kategoriji strelaca na 12. mestu, što i nije tako loše. Novac koji prima nije opravdao ni Rokas Gedraitis, Adam Hanga je zadovoljio samo donekle, a užasnu sezonu zabeležio je Majk Tobi. Sliku popravlja Miloš Teodosić, treći asistent lige.

Što se tiče Partizana, tu tek ima žestokih promašaja. Najviše se očekivalo od Kevina Pantera, najplaćenijeg igrača crno-belih sa više od dva miliona evra. S reputacijom jednog od najboljih bekova Evrope, trebalo je da bude u vrhu liste, a njega nema među 25 najboljih.

Partizan, Kevin Panter
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/

Doduše, deveti je strelac, što je dobro, ali je često u trenucima kad se odlučivao pobednik umeo da podbaci. Razlog tome je i što se Kevin često previše trošio na prevođenje lopte, pa i organizaciju napada, pošto Partizan već tri sezone pati od nedostatka pravog plejmejkera. Kad tome dodamo da je žestoko udvajan, uvek na ivici faula, sve je jasno...

Pi Džej Doužer je doveden da bude zamena Danteu Egzmu, a on je uspevao samo sporadično da prikaže raskošan talenat. Možda mu treba više vremena kako bi se prilagodio evropskoj košarci, ali navijače crno-belih umeo je da iritira svojom nezainteresovanošću na terenu i ogromnim oscilacijama.

Partizan, Real Madrid, Frenk Kaminski
foto: Starsport©

Frenk Kaminski je tek u drugom delu sezone opravdao dolazak u Partizan, radi se o centru koji ima najbolju napadačku tehniku u Evropi i koji vidi mnogo toga, ali nažalost, energija i tromost u odbrani često su poništavale dobar učinak u ofanzivi. Na kraju, nije ni on kriv što Obradović nije odustajao od preuzimanja i iskakanja, što su rivali i te kako koristili.

Postavlja se i pitanje da li je trebalo da se Doužer povredi da bismo videli da Dželejn Smit može da bude veoma koristan, i to na poziciji na kojoj je i te kako škripalo.

Partizan peti po napadačkom rejtingu

Što se tiče timske statistike, Partizan i Crvena zvezda su plasirani malo bolje u odnosu na partije koje su pružali. Partizan je po tom indeksu na desetom mestu, koje bi ga odvelo u plej-in, dok su crveno-beli jednu poziciju iza.

Partizan postiže mnogo poena, a po ofanzivnom rejtingu je peti u Evroligi, dok je Zvezda deseta. U prilog činjenici da Partizan nema pleja ide i podatak da tavori na poslednjem mestu po broju asistencija.

Kurir sport

Bonus video:

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track