Cibona nanela prvi poraz Partizanu

ABA liga

Cibona nanela prvi poraz Partizanu

Košarka -
Ovo je prvi poraz ’crno-belih’ i prva pobeda zagrebačke ekipe u dosadanšnjem toku takmičenja

Košarkaši Partizana poraženi su od Cibone u Zagrebu u trećem kolu regionalne ABA lige sa 80:72 (22:18, 24:24, 16:12, 18:18).Ovo je prvi poraz ’crno-belih’ i prva pobeda zagrebačke ekipe u dosadanšnjem toku takmičenja.

Najefikasniji košarkaš Partizana bio je Vladimir Lučić sa 23 poena. Ovo kapitenu ’crno-belih’ bio prvi meč posle povrede koju je zadobio pre dva meseca u dresu reprezentacije Srbije. Bertans je ubacio 9, a Vesterman 7.

Posle meča u Zagrebu pomoćni trener Partizana Velimir gašić je rekao:

“Cibona ima dobar tim i ta prva dva statna poraza sigurno nisu merilo njihovog kvaliteta. Upravo su ih ti porazi maksimalno motivisali, a pre svega ime Partizana, taj nivo rivaliteta koji datira još iz vremena one bivše države. Za razliku od njih naši igrači su veoma mlad tim i prvi put su se našli u situaciji da odigraju jednu ovakvu utakmicu, ovakvog karaktera i to je u pojedinim delovima igre, kada je u pitanju prvo poluvreme, bilo na zavidnom nivou. Mislim da smo imali dobar nivo koncentracije, dobar nivo čvrstine i agresivnosti u odbrani i to smo uspeli na pravi način da materijalizujemo i u napadu.

U drugom poluvremenu, opterećeni faulovima, pre svega Gordon, i veliki broj izgubljenih lopti su takođe uticali na to da izgubimo nivo sigurnosti i tečnosti kada je u pitanju igra u napadu. Sve u svemu, prvo poluvreme smo odigrali sasvim korektno, dok smo u drugom poluvremenu napravili jedan niz grešaka u defanzivi, imali neke vrlo bitne lopte, koje nismo iskoristili kroz zicere i otvorene šuteve, a to je iskusan tim Cibone uspeo da kazni i na kraju su zasluženo pobedili”, rekao je Velimir Gašić.

Tekstualni prenos meča.

Četvrta četvrtina

Poenima Andrije Žižića i vođstvom od 64:54 otvorena je poslednja deonica utakmice u Zagrebu. Isti igrač je u narednom napadu iskoristio "poklon" Muslija, koji ga nije dovoljno dobro čuvao i doneo najveću prednost svom timu u meču - 66:54.

Crno-beli su se koliko toliko vratili u meč zahvaljujući tehničkoj grešci Cibone. Lučić je prvo smanjio na 66:60, a zatim i na 66:62. Posle promašaja Stroberija, Partizan je imao priliku da smanji prednost. Musli je iskoristio oba bacanja i smanjio na 66:64, a Cibona je tri minuta bila bez poena.

Ipak, Žižić je poenima sa linije bacanja povećao na 68:64, a onda je Stroberi ukrao loptu Lučiću, poentirao i iznudio namernu ličnu Vestermana. Posle serije Cibone od 6:0, rezultat je bio 72:64. Ni tajm-auti Gašića nisu pomogli, a Žižić je nastavio da ubacuje poene.

Prve poene Dragan Milosavljević dao je na dva minuta do kraja, za 78:67. Do kraja su košarkaši Cibone samo posao priveli kraju.

Treća četvrtina

Na početku treće četrvtine Partizan je smanjio na 49:47 posle dve izgubljene lopte Marinkovića. Stroberi je povećao na 52:47, ali je onda Lučić dao novu trojku, za 54:50. U tim trenucima, Stroberi je bio vodeći igrač Cibone, a Lučić Partizana.

U osmom minutu bilo je nekoliko promašaja na obe strane, a rezultat je bio 60:54 u korist Cibone. U tim trenucima Gašić je uveo u igru i Danila Anđušića, a kada je Partizan imao šansu da smanji razliku, Gordon je kao i svaki "neprilagođeni" Amerikanac napravio korake pri polasku u napad. Ubrzo je napustio igru jer se zaleteo u protivnika i napravio očigledan faul u napadu, njegov peti.

Druga četvrtina

Partizan je odmah na startu druge četvrtine izjednačio na 22:22, a zatim i poveo sa 23:22 posle tehničke greške treneru "Cibosa" Veljku Mršiću i poena Vladimira Lučića. Prilično brzo tehničku je dobio i Gašić, a Partizan je održavao prednost od poena razlike. Ali je na 30:28 preokrenuo Stroberi novom (svojom trećom) trojkom.

Na 30:30 izjednačio je Dru Gordon svojim prvim poenima. Amerikanac je međutim na 3:52 do kraja četvrtine napravio četvrti prekršaj, a zamenio ga je Đekić. Na 38:37 smanjio je Leo Vesterman, ali je ubrzo Đekić napravio treći faul.

Partizanov Francuz se u narednom napadu izborio za loptu, iznudio faul ali ne i preokrenuo rezultat. Pogodio je jedno bacanje za 40:40, ali je u narednim minutima Cibona povećala prednost na 46:40. Konačnih 46:42 u poluvremenu postavio je kapiten Partizana Lučić.

Prva četvrtina

Uvodni minuti utakmice protekli su bez mnogo poena, ali je "monotoniju razbio" Karter sa dve vezane trojke, za vođstvo Cibone od 8:2. Na drugoj strani, crno-beli nikako nisu mogli da stignu do koša protivnika, uglavnom zbog svojih grešaka.

Na polovini deonice, "vukovi" su vodili sa 11:4, a onda je Gašić uveo Torija Tomasa. Posle odlične odbrane Stroberija, Dragan Milosavljević je izgubio loptu, usledila je kontra, a poentirao je Zubčić. Crno-beli su u tim trenucima imali čak šest izgubljenih lopti, u proseku jednu po minutu. Onda je loptu izgubio Dejan Musli, ali kazne nije bilo.

Partizan je u životu održao Davis Bertans, trojkom. Zatim je Bogdan Bogdanović smanjio na 17:12. Crno-beli su zatim ponovo izgubili loptu, tačnije Tomas koji se zaleteo u dvojicu. Kontru je faulom sprečio Bogdanović, a Stroberi je iskoristio samo jedno bacanje. Na prvu pauzu, otišlo se sa rezultatom 22:18. Imao je zicer Bogdanović u poslednjim trenucima, ali je ostalo 22:15. Onda je Đekić pogodio trojku uz zvuk sirene za 22:18.

Split bolji od Cedevite

Košarkaši Splita nakon Crvene zvezde pobedili su na domaćem terenu i ekipu Cedevite sa 74:71 (20:17, 20:15, 15:24, 19:15).

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bili su Nikola Vujčić sa 21 poenom, Vukušić sa 11 i Mimica sa 10. Kod zagrepčana Andrić je zabeležio 20 poena, a dvocifreni učinak ostvarili su i Rajt, Šuput i Želabal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track