Od košarkaša Srbije očekuje se visok plasman na kontinentalnom šampionatu u Sloveniji

BEOGRAD - Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas najavio je da će nacionalni tim ići na medalju na Evropskom prvenstvu naredne godine u Sloveniji.

"Uspeli smo, kao KSS, ove godine dosta toga da pomerimo na bolje. Pre svega kada su u pitanju finansijski pokazatelji u odnosu na ono što smo zatekli pre godinu i po. Isto tako smo napravili napredak i u rezultatskom smislu, kako kada je reč o mlađim selekcijama, tako i kada su seniorski timovi u pitanju. Muška selekcija se plasirala na EP i mi očekujemo borbu za medalju u Sloveniji. Što se tiče ženske reprezentacije postigli smo veliki uspeh i u najtežoj grupi izborili plasman na EP. Naš plan je da se plasiramo do petog mesta da bi obezbedili igranje na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2014. Naš cilj je da polako žensku košarku vratimo na mesto koje po tradiciji i kvalitetu devojaka koje igraju, svakako zaslužuju. Trudićemo se da sa seniorskih prvenstava donesemo što više radosti i zadovoljstva", rekao je Đilas na novogodišnjem koktelu u KSS.

On je naglasio da će se Savez potruditi da ostvari što veći uticaj u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA), posebno evropskom ogranku.

"Trudićemo se i da uđemo u organe FIBA Evrope, da povećamo svoj uticaj i da neka od velikih takmičenja organizujemo u Srbiji, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Videli smo da domaći teren i domaća publika dosta doprinose dobrim rezultatima. Ove devojke koje su tu to zaslužuju", rekao je prvi čovek KSS.

Krajnji cilj, kada su reprezentacije u pitanju, jeste plasman na Olimpijske igre 2016. u Brazilu.

"Verujem da će srpska košarka, kada je reprezentacija u pitanju, opravdati očekivanja i velika ulaganja. Verujem da ćemo dobiti mnogo mladih novih igrača, trenera, a učinićemo sve i da seniorske lige budu što bolje. Nadam se ćemo uspeti u našim planovima da i ženska i muška reprezentacija budu učesnici na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Dugo smo van Olimpijada, a mislim da zaslužujemo mesto tamo", zaključio je Đilas.