Đilas kriv za haos u finalu Kupa

Sve lepo piše

Đilas kriv za haos u finalu Kupa

Košarka -
Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama ukazuje na to da su čelnici KSS odgovorni jer nisu sprečili nerede u finalu

Nesposobni da reše problem!Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama nedvosmisleno proglašava Košarkaški savez Srbije odgovornim za sve što se dešavalo na finalnom meču Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu. Međutim, poznati kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je ovaj zakon „ćopav“, između ostalog i zbog toga što je sankcija za loše organizatore preblaga.- Zakon je ćopav! Prepisan je od Engleza, ali ga ne sprovodimo dosledno kao oni, jer uhapšeni huligan čeka na sankciju i do šest godina. Ajde da ga kao Englezi procesuiramo posle dva dana, pa da vidimo kakve bismo rezultate dobili - priča Nikolić.Drugi deo problema sa zakonom jeste što su sankcije za njegovo kršenje na nivou prekršaja.- Postavlja se često pitanje - odakle pirotehnika, iako se zna da ona uđe svojim kanalima na stadion ili halu pre nego što redari počnu da pregledaju gledaoce. Kad organizator napravi propust, sankcija za to je u ravni prekršaja i to se mora promeniti.Dok se mečevi u Srbiji pretvaraju u gladijatorske borbe na terenu i tribinama, pojedinci iz tog haosa izvlače ogroman profit.- Pogledajte kako te navijačke vođe dolaze na stadione. Njihova prevozna sredstva su novi džipovi, luksuzne limuzine, a svi su nezaposleni. Kako, odakle im? Nisu opasni ti nabildovani tipovi koje kamere hvataju u prvim redovima. Opasni su oni koji telefonima iz poslednjih redova i VIP loža njima upravljaju.Česti sukobi navijača iz istog klupskog tabora jesu borba njihovih vođa za sopstvene privilegije.- Predvodnici tih grupa imaju svoju računicu kad ulaze u ratove s konkurentima. Oni su procenili da su apanaže koje dobijaju od klubova vredne te borbe, a tu su i besplatna putovanja, možda i procenti od prodaje ulaznica - rekao je Nikolić.

Đilas i Čović u raspravi
Đilas i Čović u raspravi

Grobari urinirali po „deliji“?Tokom nereda na prekinutom nedeljnom finalu KRK navijači Partizana su na svojoj tribini na kojoj su završila dvojica navijača Zvezde!- Grobari su jednog od njih skinuli do pasa jer je ispod jakne nosio Zvezdin dres, koji su odmah nakon toga i zapalili. Kada je odbio da se popne na šipku i peva navijačke pesme Partizana, rulja je počela da ga maltretira, gurali su mu šalove u usta, davili ga, a bio je potpuno mokar jer su po njemu urinirali - rekao je za 24 sata izvor iz MUP.

Vučić: Kažnjavaćemo huligane!Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavljuje kažnjavanje svih onih koji su izvršili krivično delo i suprotstavljanje huliganima merama specijalne i generalne prevencije.- Pod merama generalne prevencije podrazumevam opšti zakonski okvir koji će biti oštriji nego ranije - rekao je Vučić.On je kazao da pod merama specijalne prevencije podrazumeva i to da se analizira i utvrdi ko su ljudi koji će uvek naći razlog za izazivanje nekog incidenta.

Šta kaže zakon član 3♦ Organizator sportske priredbe, u saradnji sa MUP, dužan je da osigura bezbedno održavanje sportske priredbe i da preduzme mere kojima se predupređuje i onemogućava izbijanje nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca.♦ Organizator sportske priredbe vrši kontrolu nad sprovođenjem mera utvrđenih ovim zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track