Vujošević: Nismo obećavali trofeje, ali nam se desilo

Reči šampiona

Vujošević: Nismo obećavali trofeje, ali nam se desilo

Košarka -
Ova ekipa je nacionalno blago i ako najbitniji igrači ostanu, dopunjeni na nekim mestima koja su se pokazala kao problematična, to je koncept i projekat koji mora da se gleda puno šire od klupskih boja i od toga što neko navija za Zvezdu, Partizan ili bilo koga drugog, kazao je Vujošević

LAKTAŠI - Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je posle osvajanja ABA lige da je njegova ekipa nacionalno blago Srbije i da bi ona bi trebalo da se posmatra "mnogo šire od klupskih boja".

"Ova ekipa je jako mlada, većina prognozera je tvrdila da je izabran pogrešan momenat da se podmladi tim, kada je značaj ABA lige najveći. To je rizično, trebalo je mnogo hrabrosti i vere. Nismo obećavali trofeje, ali nam se desilo. Nadam se da to nikoga posebno ne pogađa", rekao je Vujošević na konferenciji za novinare posle pobede u finalu završnog turniru u Laktašima nad Crvenom zvezdom sa 71:63.

Vujošević je kazao da je njegovom timu potrebno da se pojača na mestima koja su se pokazala kao problematična.

"Ova ekipa je nacionalno blago i ako najbitniji igrači ostanu, dopunjeni na nekim mestima koja su se pokazala kao problematična, to je koncept i projekat koji mora da se gleda puno šire od klupskih boja i od toga što neko navija za Zvezdu, Partizan ili bilo koga drugog", kazao je Vujošević.

On je ocenio da finalna utakmica sa Zvezdom morala da bude teška jer duel s tom ekipom nije običan susret.

"Iako su oba tima imala velika opterećenja u polufinalu i dobar deo posla obavila plasirajući se u Evroligu, finale je jedna vrsta imperativa kada Zvezda igra sa Partizanom i obrnuto", rekao je trener crno-belih.

Vujošević je kazao da je Zvezda bolje počela utakmicu, jer je on, kako je naveo, "previše psihološki motivisao ekipu".

"Nadam se da ovaj uspeh neće povećati mržnju prema Partizanu ili meni. Ovoj deci mora da se omogući da u ovoj zemlji imaju budućnost i da ulepšavaju život onima koji vode košarku", rekao je on.

Vujošević je iskoristio priliku da pohvali Igokeu, koju je Partizan savladao u polufinalu, za koju je kazao da je napravila najveći uspeh jer je osvojila prvo mesto u regularnom delu kada su svi mislili da to mesto donosi direktan plasman u Evorligu.

"Igokea je objektivno napravila najveći uspeh. Osvojili su prvo mesto u regularnom delu kada su svi mislili da to mesto donosi direktan plasman u Evroligu. Svi smo se grčevito borili za to mesto i to povećava važnost tog njihovog rezultata. Ako ne dožive sudbinu nekih ekipa koja su doživela blještave trenutke, poput Hemofarma, želim im da se izgrade u stabilan kolektiv", kazao je Vujošević.

Većina košarkaša Partizana ocenila je da je bitku za trofej odlučila odlična igra u odbrani u drugom delu utakmice.

"Ovo je veliki uspeh za nas. Mislim da smo najmlađa ekipa u istoriji Jadranske lige koja je osvojila trofej. Hvala ovim momcima što su mi omogućili da podignem trofej. Hvala i svima koji su verovali u nas, pre svega navijačima koji su i večeras bili naš vetar u leđa", rekao je kapiten Vladimir Lučić.

Letonac Davis Bertans, jedan od najboljih igrača finala istakao je da je predosetio ovakav epilog.

"Bila je ovo veoma teška utakmica, napravili smo veliki posao. Još jutros kada sam se probudio imao sam osećaj da ćemo pobediti i to se, na našu veliku, radost i desilo", kazao je Bertans.

Dragan Milosavljević istakao je značaj dobre igre crno-belih u odbrani.

"Ceo meč smo odigrali veoma dobro i izuzetno borbeno. Verovali smo da možemo do pobede. Igrali smo jaku odbranu, pogotovo na Rakočeviću i verujem da je to na kraju odlučili meč. Uz to pogodili smo i neke veoma teške šuteve u bitnim momentima", rekao je on.

Leo Vesterman rekao je da će ovaj trofej za njega uvek biti poseban, jer mu je prvi u karijeri.

"Ovo mi je prvi trofej u karijeri i zato mi je veoma drag i poseban. Sigurno ćemo znati da ga proslavimo, videćemo još kako. Neće, doduše, biti baš mnogo vremena, jer nas čekaju važni mečevi u Superligi", istakao je Francuz.

Njegov zemljak Žofri Lovernj dodao je da su crno-beli napravili veliki posao.

"Utakmica je bila odlična, Ovo je teška sezona za nas, uradili smo veliki posao večeras. Naši navijači su još jednom pokazali da su najbolji", poručio je Lovernj.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da njegovi košarkaši moraju što pre da zaborave poraz od Partizana jer ih čekaju obaveze u srpskom prvenstvu.

"Naše rasterećenje plasmanom u Evroligu nas je dodatno motivisalo da izvučemo poslednji atom snage i pripremimo se koliko je moguće za finale. Partizan je na kraju ipak uspeo da slavi. Mi sada moramo da se okrenemo narednim obavezama i što pre zaboravimo ovo", rekao je Radonjić posle poraza.

Radonjić je kazao da njegova ekipa u drugom poluvremenu nije igrala odbranu kakvu ume.

"Kvalitetno smo odigrali odbranu, posebno u prvom poluvremenu. Međutim, kontinuitet je onemogućen u trećoj četvrtini i Partizan je stekao prednost koju je održao do samog kraja. Pokušali smo da ih stignemo, ali ovoga puta bez uspeha", kazao je Radonjić.

Trener Zvezde, koji je isključen zbog druge tehničke greške šest minuta pre kraja susreta, odbio je zahtev novinara da komentariše suđenje na finalnoj utakmici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track