ANKETA: Ko bi mogao da zameni Teodosića?
Foto: Sasa Pavlic

Problem pred Sloveniju

ANKETA: Ko bi mogao da zameni Teodosića?

Košarka -
Kurir sport vam predstavlja moguće kandidate koji bi mogli da zamene eventualno odsutnog Miloša Teodosića na Evropskom prvenstvu

BEOGRAD - Košarkaški reprezentativac Srbije Miloš Teodosić pre nekoliko dana teže se povredio i po prvim procenama, najverovatnije neće moći da zaigra na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. No, kvaliteti koje poseduje Teo dovoljni su da se sačeka do poslednjeg trenutka. Ipak, u slučaju da zaista ne može da zaigra u Sloveniji selektor Dušan Ivković, koji će spisak kandidata za nacionalni tim objaviti u ponedeljak, moraće da traži alternativu na mestu organizatora igre, a Kurir sport vam predstavlja potencijalne kandidate.

Prema načinu na koji je do sada vodio reprezentaciju, prva alternativa igraču koji je 2010. godine proglašen za najboljheg na kontinentu mogao bi da bude Aleksandar Rašić.

Nekadašnji organizator igre Partizana, sa kojim je 2010. godine stigao na završni turnir Evrolige, sada igra za Montepaski iz Sijene. U Evroligi Rašić je na 13 utakmica, prosečno igrao 12 minuta postizao 4.4 poena, a indeks korisnosti mu je bio 3.2.

U italijanskom šampionatu, gde je Sijena trenutno u polufinalu plej ofa, Rašić je igrao nešto manje od 10 minuta i postigao prosečno poen po meču. Njegova uloga dakle, nije previše bitna za tim, što je činjenica na koju i selektor konstantno ukazuje.

Nešto bolja situacija je sa Nemanjom Nedovićem. Bivši igrač Crvene zvezde, u kojoj je igrao na pozicijama pleja i beka šutera imao je solidnu sezonu u Lijetuvos Ritasu.

Nedović je u tri takmičenja u kojima je nastupao na terenu prosečno provodio nešto više od dve četvrtine. Postizao je više od deset poena, ali je bitno napomenuti da je na terenu bio u momentima kada su utakmice rešavane i da je delovao dosta sigurno.

Ni bivši igrač Hemofarma Stefan Marković u Valensiji nema košgetersku sezonu na kakve nas je navikao. Beleži nešto više od pet poena po meču, ali njegova glavna odlika je odbrana. Zato ne čudi što ima nešto manje od četiri skoka i dve ukradene lopte. Pitanje je međutim u kakvom je zdravstvenom stanju Marković, pošto se duže vreme žali na povredu.

Od kako je napustio Partizan, Milenko Tepić, koji je kod trenera Duška Vujoševića mnogo vremena igrao na poziciji pleja, nema konstantnost u igri. Ove sezone bek Kahasola igra nešto više od jedne četvrtine, a učinak je skroman: tri-četiri poena, i po jedan ili dva skoka na meču.

U grupi igrača o kojima bi Ivković mogao razmišlja je i bek Mega Vizure Vasilije Micić. Na terenima Košarkaške lige Srbije, a posebno tokom Superlige u kojoj se njegov tim domogao plasmana u regionalnu ABA ligu, Micić je pokazao da su dve povrede kolena potpuno sanirane i da je spreman da pruži maksimum.

Na dosadašnjih 38 mečeva, Micić je igrao nešto manje od tri četvrtine, beležio 12 poena, i imao skoro pet asistencija, što pokazuje da je spreman i da razigrava saigrače.

Defanziva mu takođe nije slaba, što potvrđuje podatak da je imao nešto manje od četiri ukradene lopte. Problem može da predstavlja činjenica da nema previše internacionalnog iskustva, neophodnog za takmičenje ranga Evropskog prvenstva.

Ne treba zaboraviti ni Nenada Miljenovića iz kragujevačkog Radničkog, potom Danila Anđušića i Nemanju Jaramaza, koji sada igraju u Italiji, a koje je Ivković ranije pozivao.

Ono što može da raduje je sjajna sezona Nemanje Bjelice (oko 10 poena i 5 skokova za nešto više od poluvremena), koji je kod trenera Svetislava Pešića u dresu Zvezde igrao pleja, a može da bude i krilo i šuter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track